با ختم مراسمی چون جمره زدن یا پرتاب سنگ به سوی نماد شیطان درمکه و طواف افاضه درمسجد الحرام، مراسم حج امسال با حضور صدها هزار حاجی، به پایان میرسد.
درعین حال تلویزیون دولتی عربستان سعودی روز سه شنبه اعلام کرد که انبوهی از حاجیان با مشکلات ناشی از گرمای شدید دچار شده اند.
درجه حرارت درمسجد الحرام درمکه به تقریبا ۵۲ درجه سانتی گراد رسیده و یک تعداد حاجیان درمراسم امسال به علت گرمی هوا، هلاک شده اند.
وزارت خارجه اردن گفت که شش نفر از حاجیان این کشور دراثر گرما زدگی جان باختند. این وزارت سپس اعلان کرد که شمار جان باخته گان به ۱۴ نفر رسید ولی نگفت که علت مرگ ومیر بعدی چه بوده است.
خبرگزاری دولتی ایران IRINN روز سهشنبه اعلام کرد که ۱۱ ایرانی در جریان مراسم حج جان باختهاند و ۲۴ نفر درشفاخانه بستری شدهاند. ولی دربارۀ علت اصلی مرگ آنها تفصیل بیشتر ارائه نکرد.
از شدت گرما در مکه و برخی از شهر های دیگر تعدادی از حاجیان هلاک شده و تعدادی نیز راهی بیمارستان شده اند
آژانس خبری سینگال روز دوشنبه گفت که سه تن از اتباع سینگال نیز در مراسم حج جان باختند.
روزنامه «ای لوموند» از قول یک مقام صحت عامه اندونیزیا، روز دوشنبه گزارش داد که یکصد و سی و شش شهروند اندونزیا در مراسم حج جان باخته اند، که از این میان سه نفر در اثر گرمازدگی جان خود را از دست داده اند.
ازدحام شدید، آتشسوزی خیمهها و حوادث دیگر در ۳۰ سال گذشته سبب جان باختن صدها نفر در مراسم حج شده است و حکومت عربستان سعودی مجبور شد که تاسیسات جدید بسازد.
اکنون مقامات برای حفاظت حاجیان در برابر گرمای شدید، با مشکلات جدیدی روبرو هستند.
تحقیقات سال ۲۰۲۴ مجلهای سفر وطبابت، دریافته که با درنظرداشت افزایش درجه حرارت و گرمی هوا، امکان دارد راهکار های کنونی وقایه زیرفشار قرار گیرد.
این درحالیست که تحقیقات سال ۲۰۱۹ توسط نهاد Geophysical Research Letters دریافته بود که با افزایش گرمی هوا، به دلیل تغییر اقلیم در عربستان سعودی که از قبل آب و هوای خشک دارد، حاجیان با خطر شدید روبرو خواهند شد.
درمراسم سالانه حج، میلیون ها مسلمان از نقاط مختلف جهان اشتراک می کنند.