لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۳۶

روز جهانی بایسکیل؛ این وسیلهٔ نقلیه چی فوایدی دارد ؟


افغانستان و استفاده از بایسکیل
افغانستان و استفاده از بایسکیل

امروز سوم جون روز جهانی بایسکل است. ملل متحد به مناسبت این روز در ویب‌سایت خود نوشته است که بایسکل یک وسیلۀ ساده و پایدار، ارزان، پاک و سازگار با محیط زیست است.

به بیان این سازمان، استفاده از بایسکل به هوای پاک و کاهش ترافیک کمک می‌کند و برای آسیب‌پذیرترین افراد دسترسی به آموزش، مراقبت‌های صحی و خدمات اجتماعی را آسان‌تر می‌سازد.

ملل متحد در گزارش‌اش افزوده است که بایسکل یک سیستم حمل و نقل ساده است که به مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک می‌کند و سبب رشد اقتصادی و توسعۀ پایدار می‌شود.

برنامۀ محیط زیست سازمان ملل متحد به مناسبت این روز در صفحۀ ایکس خود نوشته است که ۲۵ درصد گازهای گلخانه‌ای توسط وسایل نقلیه تولید می‌شود و افزایش پیاده‌روی و بایسکل‌سواری می‌تواند انتشار گازهای گلخانه‌ای از سوی بخش حمل و نقل را تا ۵۰ درصد کاهش دهد.

رقابت بایسکیل رانی در افغانستان
رقابت بایسکیل رانی در افغانستان

این درحالیست که در افغانستان نیز برخی‌ها از بایسکل به عنوان وسیلۀ حمل و نقل ارزان استفاده می‌کنند.

میر حسین که ۷ سال می‌شود مسافت خانه تا محل کارش را با بایسکل طی می‌کند، می‌گوید که هر چند زیرساخت‌های مشخصی برای بایسکل در افغانستان وجود ندارد، اما با استفاده از بایسکل او مجبور نیست که کرایۀ ترانسپورت عمومی را بپردازد:

"در حال حاضر وظیفۀ من این است که مایع ظرفشویی و لباس شویی درست می‌کنم، اقتصاد ما زیاد خوب نیست، به بایسکل بیست و یا سی کیلو را بار می‌کنم و به بازار می‌فروشم. بایسکل خیلی خوب است، عوارض و جنجال ندارد. مصارف ترمیم‌اش هم کم است."

استفاده از بایسکیل هم به صحت من کمک کرده و هم مرا یاری رسانده است تا دروس مکتب خود را تمام کنم

اتل، یک تن از باشندگان کابل به رادیو آزادی می‌گوید:

"من یک و نیم ساعت منزل می‌زدم تا به مکتب خود و به لیسۀ خود بروم، در آن زمان یگانه وسیله پر ارزش بایسکل بود که مشکل را حل می‌کرد، توسط همین بایسکل من توانستم خود را با سواد بسازم و مکتب را تمام کنم."

او می‌گوید که استفاده از بایسکل در کنار دیگر مزیت‌ها، بر صحت وی نیز تاثیر خوبی گذاشته است.

جاوید، باشندۀ ولایت بامیان که هر صبح بایسکل‌رانی می‌کند، به رادیو آزادی می‌گوید:

"من از بایسکل همیشه استفاده می‌کنم، صبح‌ها ۱۰ الی ۱۲ کیلو متر راه را با بایسکل می‌روم و بعد به سر کار خود می‌روم، چون بایسکل‌رانی خوبی‌های خود را دارد."

در همین حال محمد خیبر، فروشندۀ بایسکل در شهر کابل که ۱۷ سال است مشغول این کار است، به رادیو آزادی گفت، امسال فروشات‌اش کم شده است:

"اقتصاد مردم روز به روز ضعیف‌تر می‌شود و مردم در گذشته شوق موتر را می‌کرد، وقتی نمی‌توانند تیل موتر را پوره کنند، حالا مجبور اند یک بایسکل را بخرند، کسی به خاطر صحت خود می‌خرد، اما در کل نسبت به پارسال امسال فروشات نداریم."

تصویر آرشیف: جاوید فیضی خبرنگارا رادیو آزادی در کابل در حال مصاحبه با مالک دکان بایسکیل فروشی
تصویر آرشیف: جاوید فیضی خبرنگارا رادیو آزادی در کابل در حال مصاحبه با مالک دکان بایسکیل فروشی

از سوی هم برخی داکتران می‌گویند، بایسکل‌رانی می‌تواند هم برای محیط زیست و هم برای صحت افرادی که روزانه در تمام امور از تکنالوژی استفاده می‌کنند، مفید باشد.

داکتر بسم‌الله شیوامل، متخصص جراحی و برندۀ مدال عالی "لیونارد شوایبرر" جرمنی در بارۀ فواید بایسکل رانی به رادیو آزادی گفت:

"مطالعات جدید نشان می‌دهند که انسان‌ها باید هفتۀ سه روز هر روز برای نیم ساعت باید ورزش کنند اما اگر این ورزش با بایسکل انجام شود، می‌توانیم از به وجود آمدن سرطان جلوگیری کنیم و خطر بروز سرطان در وجود ما کمتر خواهد شد."

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۵ مارچ سال ۲۰۲۲ میلادی قطعنامه‌ای را در مورد ادغام بایسکل‌سواری در سیستم حمل و نقل عمومی برای توسعۀ پایدار تصویب کرد.

در این قطعنامه آمده است که بایسکل یک وسیله حمل و نقل پایدار است که تاثیر مثبتی بر آب و هوا دارد.

XS
SM
MD
LG