شبکۀ سیستمهای هشدار اولیۀ قحطی یا (FEWS NET) میگوید که سیلابهای ویرانگر اخیر نیازمندی خانوادهها به مواد غذایی را در ساحات سیلابزدهای مانند غور، فاریاب و بغلان بیشتر کرده است.
بر اساس گزارش تازۀ این شبکه، در نقاط جنوبی و شرقی افغانستان که فصل برداشت حاصلات رسیده است، میزان حاصلات کمتر بوده است.
در همین حال، برخی از باشندهگان مناطق سیلابزده که زندگیشان به زراعت وابسته است، به رادیو آزادی میگویند، پس از سیلابهای ویرانگر امید برداشت حاصلات را ندارند و یا هم حاصلاتشان کاهش یافته است.
در گزارش این شبکه که روز جمعه نشر شده، به نقل از گزارشها اوچا آمده است که بیشترین خسارات و تلفات در ولایت بغلان گزارش شده و حدود ۶ هزار نفر بیجا شدهاند و دسترسی به فعالیتهای معیشتی خود را از دست دادهاند.
شبکۀ سیستمهای هشدار اولیۀ قحطی میافزاید، برداشت گندم در مناطق جنوبی و شرقی آغاز شده است و این به اقتصاد خانوادهها و دسترسی آنها به مواد غذایی کمک میکند، اما همچنان رکود اقتصادی در سرتاسر افغانستان وجود دارد.
در گزارش این شبکه آمده است، انتظار میرفت که میزان برداشت در ساحات جنوبی و شرقی در حد متوسط باشد، اما بارانها و سیلابها میزان برداشت را در حد پائینتر از متوسط کاهش داده است.
به بیان این شبکه، به دلیل برگشت صدها هزار مهاجر افغان از پاکستان و ایران از سپتامبر سال گذشته بدینسو، فرصتهای کاری و دستمُزد به ویژه در مناطق شهری ولایات کندهار، ننگرهار و کنر محدود شده است.
در همین حال برخی از باشندهگان و دهقانان مناطق سیلابزده در ولایتهای مختلف به رادیو آزادی میگویند، سیلابها و بارانهای شدید حاصلات زراعتیشان را از بین برده است و یا حاصلاتشان را کاهش داده است.
واحد، باشندۀ ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور به رادیو آزادی میگوید، زندگیشان وابسته به حاصلات شان است و سیلاب همه حاصلاتشان را از بین برده است.
"زمینهای ما دیرتر کشت میشود، زمانی که کشت کردیم، سیلاب آمد و همه را ویران کرد. گندم آنقدر مقاومت ندارد دیگر از حاصلات خلاص شده است. برخی که مواشی دارند باز وضعیت بهتری دارند، اما کسانیکه وابسته به حاصلات زراعت هستند، وضعیت خوب ندارند، زیرا سیلاب همه حاصلاتشان را از بین برده است."
.امید، یکی از سیلابزدهگان از روستای کرکر ولایت بغلان به رادیو آزادی میگوید، سیلاب همه داراییاش را برده است.
"به ما خساره جانی و مالی رسیده است، سه اتاق ما را سیلاب برده است، پنج تن از اعضای فامیل ما را از بین برده است، به کمک نیاز داریم، سرپناه نداریم زیر یک خیمه زندگی میکنیم، مواد خوراکه و لوازم اولیه نیاز داریم."
یک دهقان از لشکرگاه ولایت هلمند که نخواست نامش در گزارش منتشر شود، میگوید، بارانهای شدید و سیلابهای اخیر حاصلات او را کاهش داده و تا به حال هیچ گونه کمکی هم دریافت نکرده است.
"بعضی ساحات که نزدیک دریاها بود حاصلات کاملاً از بین رفته است و در نقاط که دوتر از دریا حاصلات زیاد رشد نکرده است. دانههای گندم درست رشد نکرده است، سالهای گذشته دو خروار یا دونیم خروار گندم برداشت میکردیم، اما امسال یک خروار حاصلات جمع شده است."
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که پیش از این سازمانهای بینالمللی گزارش داده بودند که پس از روی کارآمدن دوبارۀ طالبان در افغانستان، فقر و بیکاری افزایش یافته است.
از سوی هم سیلابهای اخیر ۲۴ ولایت افغانستان را تحت تأثیر قرار داده و سبب از بین رفتن حاصلات زراعتی در برخی مناطق شده است.
پیش از این اتحادیۀ اروپا در اعلامیهای گفته بود که پیامدهای تغییرات اقلیمی در افغانستان فقر و ناامنی غذایی را تشدید میکند، زیرا زندگی ۷۶ درصد مردم این کشور متکی به زراعت است.