لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۳۵

افغانستان

روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را می‌گیرد»

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.

امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کننده‌گان تنباکو در افغانستان می‌گویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبه‌رو شده‌اند. در عین حال برخی از روان‌شناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار می‌دهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کرده‌اند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.

سازمان ملل متحد می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست می‌دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کرده‌اند به رادیو آزادی گفتند:

"از سگرت روز یک‌ونیم تا دو قوطی استفاده می‌کنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال می‌شود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه می‌کند می‌گوید که شش‌ها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمی‌شود که بدون استفاده از سگرت باشم."

"۱۳ سال می شود که سگرت می‌زنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن می‌شود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."

داکتر سید میرآقا حسینی روان‌شناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل می‌گوید بیشتر افرادی‌که از استفاده تنباکو آغاز کرده‌اند به آن وابسته شده‌اند و سرنوشت‌شان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.

او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:

"قدم‌های اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع می‌شود تا این‌که عمل آن‌ها بیشتر و سنگین‌تر می‌شود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل می‌شود. سگرت، تنباکو و نصوار می‌تواند باعث ایجاد سرطان‌های دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسرده‌گی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جان‌های خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد
هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد

متخصصین صحت می‌گویند که استفاده از تنباکو می‌تواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کننده‌گان آن را به سرطان‌های مختلف، امراض قلبی، ناراحتی‌های تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.

در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان می‌گوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.

او که نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو می‌تواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانه‌ها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که می‌شود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهی‌دهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."

شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد این‌که چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده می‌کنند و چه راه‌های برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.

اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.

با آن‌هم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشی‌های سیار کنار جاده در ولایت‌های مختلف افغانستان به فروش می‌رسد و استفاده کننده‌گان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود می‌کنند.

«تنباکو» گیاهی است که برگ‌های خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، می‌باشد.

بر اساس یافته‌های طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز می‌رسد و سبب احساس لذت و انرژی می‌شود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد می‌شود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف می‌کند.

سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را به‌عنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.

هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شده‌است.

یکی از اقداماتی‌که در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام می‌شود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته می‌شود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

محکمه‌ای در کنیا حکم استرداد ظاهر قدیر به امریکا را تأیید کرد

ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان
ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان

رسانه‌های کنیا گزارش دادند که یک محکمه در نایروبی، پایتخت این کشور حکم استرداد ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان به ایالات متحده را تأیید کرده است.

او یک دور معاون ولسی جرگۀ افغانستان نیز بود.

دفتر لوی سارنوالی کنیا در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه، ۱۳ ثور منتشر کرد، اعلام کرد که حکم محکمه برای استرداد این تبعۀ افغان به ایالات متحده به درخواست ویکتر اوویتی، مشاور لوی سارنوالی، صادر شده است.

اوویتی به محکمه گفت که اتهامات وارده به ظاهر قدیر که شامل قاچاق مواد مخدر و نگهداری غیرقانونی سلاح و مواد منفجره می‌شود، طبق قانون کنیا نیز جرم محسوب می‌شود و بنابراین او باید به ایالات متحده مسترد شود.

ظاهر قدیر در ۱۴ اپریل، شش روز پس از ورود به نایروبی از قطر، توسط پولیس کنیا دستگیر شد.

مقامات کنیا می‌گویند که به درخواست ادارۀ فدرال کنترل مواد مخدر ایالات متحده، برای دستگیری آقای قدیر اقدام کرده‌اند.

محکمه‌ای در نیویارک نیز حکم بازداشت و استرداد او را صادر کرده است.

شماری از اعضای خانوادۀ ظاهر قدیر اخیراً از امیرخان متقی، وزیر خارجۀ حکومت طالبان، درخواست کمک کردند تا پس از دستگیری ظاهر قدیر در کنیا، اقداماتی برای جلوگیری از استرداد او به ایالات متحده انجام دهد و متقی نیز به آنها اطمینان همکاری داد.

در اسنادی که توسط خانواده و خود ظاهر قدیر به محکمه کنیا ارائه شده است، ظاهر قدیر اتهامات علیه خود را بی‌اساس خوانده و همۀ آنها را توطئه دشمنان سیاسی خود خوانده است.

عفو بین‌المللی خواستار تأمین عدالت در پیوند به ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان شد

نیروهای بریتانیایی در افغانستان در جریان ماموریت ناتو (تصویر آرشیف)
نیروهای بریتانیایی در افغانستان در جریان ماموریت ناتو (تصویر آرشیف)

ساچا دشموک، مدیر اجرایی بخش بریتانیای عفو بین‌الملل می‌گوید که ادعاهای قتل‌های "فراقانونی" و پنهان کردن آن توسط نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان بسیار جدی است و به منزلۀ "جنایات جنگی" به شمار می‌رود.

او این موضوع را روز سه‌شنبه، ۱۳ می در اعلامیه‌ای در پیوند به گزارش بی بی سی در بارۀ ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانا در افغانستان مطرح کرده است.

دشموک افزوده است: "گزارش قتل عمدی بازداشت‌شدگان - از جمله کودکان و افراد زخمی نقض فاحش قوانین بشردوستانه بین‌المللی محسوب می‌شود.

بخش بریتانیای عفو بین‌الملل از تحقیقات جاری در پیوند به ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان استقبال کرده و گفته این تحقیقات باید کاملاً مستقل و دسترسی به تمام شواهد مربوطه از جمله اطلاعات طبقه‌بندی شده انجام شود.

این درحالیست که کهنه‌سربازان نیروهای ویژۀ بریتانیا در برنامۀ پانورامای بی‌بی‌سی مدعی شده‌اند که برخی از هم‌رزمانشان که دارای رفتارهای "روان‌پریشانه" بودند، غیرنظامیان غیرمسلح و خوابیده را در افغانستان و عراق به قتل می‌رساندند.

بیش از صد مهاجر افغان پس از رهایی از زندان‌های پاکستان به کشور برگشتند

شماری از مهاجرین افغان در یک بس که از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده اند. (تصویر آرشیف)
شماری از مهاجرین افغان در یک بس که از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده اند. (تصویر آرشیف)

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان حکومت طالبان می‌گوید که ۱۱۹ مهاجر افغان که در زندان‌های پاکستان زندانی بودند، پس از رهایی روز دوشنبه، ۲۲ ثور به افغانستان برگشتند.

بر اساس اعلامیه‌ای که این وزارت روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور نشر کرده، این مهاجرین از یک روز تا پنج در مناطق مختلف پاکستان زندانی بودند و از طریق گذرگاه سپین‌بولدک ولایت کندها به کشور برگشت کردند.ای

حکومت پاکستان اخیراً روند بازداشت مهاجرین فاقد اسناد افغان را شدت بخشیده است.

بر اساس آمار اداره‌های ملل متحد، پاکستان تنها در ماه اپریل بیش از ۱۲۰ هزار مهاجر افغان را از این کشور اخراج کرده است.

طالبان از تطبیق جزای تعزیری بالای یک مرد در ولایت بدخشان خبر دادند

ساختمان ستره محکمۀ افغانستان (تصویر آرشیف)
ساختمان ستره محکمۀ افغانستان (تصویر آرشیف)

ستره محکمۀ حکومت طالبان روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور اعلام کرده است که بر اساس حکم محکمۀ ابتدائیه‌شان، یک مرد در ولسوالی یفتل پایان ولایت بدخشان به اتهام "لواطت" ۳۹ دره زده شده است.

بر اساس اعلامیۀ این محکمه، این حکم پس از تأیید از سوی ستره محکمه در محضر مسئولان محلی طالبان و مردم عام تطبیق شده است.

مجازات در محضر عام از سوی طالبان بارها با واکنش‌های سازمان‌های بین‌المللی از جمله ملل متحد مواجه شده و این سازمان‌‌ها این روند را نقض حقوق بشری افراد متهم دانسته اند.

اما مقام‌های طالبان همواره مجازات در محضر عام را اجرای شریعت اسلام عنوان کرده و بر ادامۀ آن تأکید کرده اند.

اوچا: به دلیل کمبود شدید بودجه، اولویت‌های کمک‌رسانی این اداره در افغانستان تغییر کرده است

بسته‌های کمکی به بیجاشدگان داخلی در ولایت فراه (تصویر آرشیف)
بسته‌های کمکی به بیجاشدگان داخلی در ولایت فراه (تصویر آرشیف)

دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور در صفحۀ ایکس خود با نگرانی از کمبود بودجه برای کمک‌رسانی در افغانستان گفته است که در حال حاضر تنها ۱۲.۵ میلیون جمعیت افغانستان در اولویت کمک‌رسانی این اداره قرار دارد.

پیش از این، این اداره گفته بود که ۱۶.۸ میلیون نیازمند در افغانستان تحت پوشش کمک‌های بشردوستانه قرار خواهند گرفت.

اوچا می‌گوید که شمار افراد نیازمند به کمک‌های بشردوستانه در افغانستان در سال جاری میلادی به ۲۲.۹ میلیون نفر می‌رسد.

بر اساس اطلاعات این ادارۀ ملل متحد، در حال حاضر برای رسیدگی به ۱۲.۵ میلیون نیازمند در افغانستان به ۱.۶۲ میلیارد دالر نیاز است.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، بحران اقتصادی و بیکاری در این کشور شدیدتر شده و در کنار آن پیامدهای تغییرات اقلیمی از جمله خشک‌سالی و سیلاب‌ها به شمار نیازمندان در افغانستان افزوده است.

هشدار از احتمال باران شدید و سیلاب در بدخشان ، نورستان و کنر

سیلاب در بدخشان در ۵ می ۲۰۲۱ (تصویر از آرشیف)
سیلاب در بدخشان در ۵ می ۲۰۲۱ (تصویر از آرشیف)

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان هشدار داده که بدخشان ، نورستان و کنر امروز سه شنبه (۲۳ثور)‌گواه باران شدید ، رعد و برق و سیلاب های آنی خواهند بود.

این ریاست در خبرنامه ای روز دوشنبه گفت که مقدار باران در نقاط مختلف بین ۱۰ تا ۲۰ میلی‌متر پیشبینی شده است.

در ادامه گفته شده که در ولایت های غربی ، جنوبی و مرکزی احتمال باد های نسبتاً شدید وجود دارد که سرعت آن در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

پیش از این ، احتمال باران و سیلاب روز دوشنبه در۱۷ ولایت پیشبینی شده بود.

این در حالی است که ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد گفته است که میزان بارندگی در افغانستان کمتر از حد متوسط است.

به گفتۀ این اداره ، خشکسالی در برخی از ولایت ها از جمله فاریاب به نگرانی جدی مبدل شده.

نشست مقامات طالبان و پاکستان در تورخم

گذرگاه تورخم (تصویر از آرشیف)
گذرگاه تورخم (تصویر از آرشیف)

مقام های طالبان و پاکستان نشستی را روز دوشنبه (۲۲ثور) در تورخم برگزار کردند. محمد صادق نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان در پستی در شبکۀ ایکس از اشتراکش در این نشست خبر داده ؛ اما در بارۀ گفتگوهای دوطرف چیزی نگفته است.

آنسو ،عبدالجبار حکمت کمیسار طالبان در تورخم می گوید که هدف از نشست حل مشکلات موجود و افزایش تسهیلات برای مردم بود.

به گزارش خبرگزاری باختر در کنترل طالبان ، حکمت گفته است که در این نشست روی گسترش تجارت،رفع موانع در رفت‌وآمد مریضان و برخورد درست با مهاجرین بحث شد.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در نزدیک به چهارسال گذشته ، نیروهای مرزی طالبان و پاکستان چندین بار در تورخم با هم درگیر شده اند.

این درگیری ها گاهی باعث بسته شدن گذرگاه تورخم شده بود.

کهنه سربازان بریتانیایی مدعی شدند که همکارانشان در افغانستان و عراق به غیرنظامیان شلیک کرده‌اند

عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

کهنه‌سربازان نیروهای ویژه بریتانیا در برنامه پانورامای بی‌بی‌سی مدعی شده‌اند که برخی از هم‌رزمانشان که دارای رفتارهای «روان‌پریشانه» بودند، غیرنظامیان غیرمسلح و خوابیده را در افغانستان و عراق به قتل می‌رساندند.

به گزارش خبرگزاری دی‌پی‌ای آلمان، اعضای پیشین نیروهای ویژه بریتانیا در گفتگو با این برنامه بی‌بی‌سی از احتمال جنایت‌های جنگی سخن گفته‌اند.

طبق قوانین بین‌المللی، نیروهای نظامی اجازه کشتن زندانیان جنگی یا غیرنظامیان غیرمسلح را ندارند.

ادعاهای مطرح‌شده، دوره‌ای بیش از یک دهه را دربر می‌گیرد.

در این حال، ریچارد بنیت گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان روز دوشنبه ۲۲ ثور در واکنش به یک گزارش تازه بی‌بی‌سی در مورد اتهامات جنایات جنگی در افغانستان خواستار «پاسخگویی و تحقق عدالت برای قربانیان و خانواده‌های آنان» شده است.

وزارت دفاع بریتانیا در پاسخ به این گزارش گفته است که «به‌طور کامل متعهد» به همکاری با کمیسیون تحقیق جاری است و از هر کسی که اطلاعات مرتبطی دارد خواسته که جلو بیاید.

این وزارت همچنین گفت که «اظهارنظر درباره ادعاهایی که در این تحقیق بررسی می‌شود، برای وزارت دفاع مناسب نیست.»

کمیسیون تحقیق در این باره از تمامی افرادی که اطلاعات مرتبطی دارند خواسته است که برای روشن شدن حقیقت، به این روند بپیوندند.

۵ ورزشکار از افغانستان در جام قهرمانی مشت‌زنی در سریلانکا رقابت می‌کنند

۲۸مین دور مسابقات انتخابی تیم ملی مشت زنی افغانستان (تصویر از آرشیف)‌
۲۸مین دور مسابقات انتخابی تیم ملی مشت زنی افغانستان (تصویر از آرشیف)‌

یک تیم هفت نفری فدراسیون مشت‌زنی افغانستان برای اشتراک در جام قهرمانی مشت‌زنی آسیا روز یکشنبه ( ۲۱ثور و ۱۱ می) عازم سریلانکا شد.

فدراسیون ملی مشت زنی افغانستان در فیسبوکش نوشته است که این تیم شامل پنج ورزشکار و دو مربی است.

فردوس نجیبی، مجتبی شریفی، عبدالله قیومی، عمان هوتک و مبصر قاطع در سه ردۀ وزنی در این جام به رقابت می پردازند.

رقابت های مشت زنی آسیا با حضور صد ها ورزشکار از ۲۵ کشور روز شنبه به میزبانی سریلانکا در شهر کولمبو پایتخت این کشور آغاز شد و تا ۲۴ ماه می ادامه می یابد.

هشدار از احتمال بارندگی و سیلاب در ۱۷ ولایت افغانستان

تصویر از آرشیف
تصویر از آرشیف

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت هوانوردی طالبان می گوید که امروز دوشنبه (۲۲ ثور) در۱۷ ولایت افغانستان احتمال باران و جاری شدن سیلاب وجود دارد.

این ریاست در خبرنامه ای روز یکشنبه گفت که بدخشان، تخار، نورستان، کنر، لغمان، ننگرهار، کابل، پکتیا، خوست، لوگر، پنجشیر، کاپیسا، پروان، بغلان، بامیان، غزنی و میدان وردک امروز شاهد باران شدید ، رعد و برق و سیلاب های آنی خواهند بود.

در ادامه آمده است که مقدار بارندگی در نقاط مختلف بین ۱۰ تا ۳۰ میلی‌متر پیشبینی شده.

بر اساس خبرنامه ، در ولایت های غربی ، جنوبی ، جنوبشرقی ، شرقی و مرکزی احتمال باد های شدید وجود دارد که سرعت آن ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

برخی از ولایت ها از جمله ننگرهار هفتۀ گذشته نیز شاهد تندباد بودند که تلفات و خسارات به دنبال داشت.

تندباد در ننگرهار جان یک تن را گرفت و ۳۲ تن دیگر را زخمی کرد.

به گفتۀ مسئولان محلی طالبان در ننگرهار، در نتیجۀ طوفان دو پایۀ شبکۀ مخابراتی و ده‌ها درخت به زمین افتادند و به پنل‌های برق خورشیدی (سولر) نیز آسیب رسید.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG