لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۹ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۴۷

افغانستان

روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را می‌گیرد»

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.

امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کننده‌گان تنباکو در افغانستان می‌گویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبه‌رو شده‌اند. در عین حال برخی از روان‌شناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار می‌دهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کرده‌اند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.

سازمان ملل متحد می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست می‌دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کرده‌اند به رادیو آزادی گفتند:

"از سگرت روز یک‌ونیم تا دو قوطی استفاده می‌کنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال می‌شود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه می‌کند می‌گوید که شش‌ها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمی‌شود که بدون استفاده از سگرت باشم."

"۱۳ سال می شود که سگرت می‌زنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن می‌شود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."

داکتر سید میرآقا حسینی روان‌شناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل می‌گوید بیشتر افرادی‌که از استفاده تنباکو آغاز کرده‌اند به آن وابسته شده‌اند و سرنوشت‌شان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.

او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:

"قدم‌های اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع می‌شود تا این‌که عمل آن‌ها بیشتر و سنگین‌تر می‌شود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل می‌شود. سگرت، تنباکو و نصوار می‌تواند باعث ایجاد سرطان‌های دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسرده‌گی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جان‌های خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد
هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد

متخصصین صحت می‌گویند که استفاده از تنباکو می‌تواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کننده‌گان آن را به سرطان‌های مختلف، امراض قلبی، ناراحتی‌های تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.

در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان می‌گوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.

او که نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو می‌تواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانه‌ها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که می‌شود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهی‌دهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."

شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد این‌که چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده می‌کنند و چه راه‌های برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.

اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.

با آن‌هم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشی‌های سیار کنار جاده در ولایت‌های مختلف افغانستان به فروش می‌رسد و استفاده کننده‌گان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود می‌کنند.

«تنباکو» گیاهی است که برگ‌های خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، می‌باشد.

بر اساس یافته‌های طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز می‌رسد و سبب احساس لذت و انرژی می‌شود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد می‌شود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف می‌کند.

سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را به‌عنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.

هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شده‌است.

یکی از اقداماتی‌که در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام می‌شود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته می‌شود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

گروهی از کودکان افغان پس از تداوی در جرمنی، به افغانستان برگشتانده شدند

نشان اداره سره میاشت افغانستان
نشان اداره سره میاشت افغانستان

اداره سره میاشت افغانستان اعلام کرده که ۲۰ کودک که از بیماری های استخوان رنج می بردند و یا دچار سوختگی شدید شده بودند، پس از شش ماه درمان در جرمنی، دو باره به افغانستان باز گشته اند.

این نهاد به روز جمعه (۲۸ جون) در اعلامیۀ گفت که سال دو مرتبه، کودکانی را که میان یک تا یازده سال عمر دارند و با بیماری های میکروبی استخوان و یا سوختگی شدید دست و پنجه نرم می کنند، با کمک بنیاد "دهکده صلح" جرمنی برای درمان به آنکشور اعزام می کند.

در ادامه آمده که کرمان کلودیا، رئیس بنیاد دهکده صلح جرمنی روز گذشته گفت که این بنیاد متعهد به درمان چنین کودکان است.

سره میاشت افغانستان اعلام کرده که به کمک داکتران بنیاد دهکده صلح، دور بعدی آزمایش ها را بر کودکانی که مشکل استخوان میکروبی و یا سوخته گی شدید دارند، از هفتم سرطان یعنی پنجشنبه آغاز کرده و این روند یک هفته ادامه می یابد.

وزارت دفاع حکومت طالبان اظهارات وزیر دفاع پاکستان را «غیر منطقی» خواند

ساختمان وزارت دفاع حکومت طالبان در کابل
ساختمان وزارت دفاع حکومت طالبان در کابل

وزارت دفاع طالبان به اظهارات اخیر وزیر دفاع پاکستان واکنش نشان داده است.

خبرگزاری باختر به نقل از این وزارت به روز جمعه(۲۸ جون) گزارش داد که گفته است، اظهارات تازه وزیر دفاع پاکستان غیرمنطقی است.

به گفتۀ وزارت دفاع حکومت طالبان، رهبری پاکستان نباید به کسی اجازه دهد که در مسایل حساس، اظهارات حساس بیان کند.

خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان روز پنجشنبه (۲۷ جون) گفت که اگر تحریک طالبان پاکستان، حملاتی را از افغانستان به اجرا بگذارد، اردوی پاکستان بر پناهگاه های آنها در داخل افغانستان حمله خواهد کرد.

وزارت دفاع حکومت طالبان هشدار داده که اگر کسی به هر بهانه ای بر خاک افغانستان تجاوز کند، مسئول پیامد های آن خواهد بود.

در سه سال گذشته که طالبان بر افغانستان دو باره حاکم شدند، طیاره های پاکستانی بر اهدافی در داخل افغانستان حمله کرده اند که باعث واکنش تند طالبان شده است.

اتحادیه اروپا: اشتغال زنان منجر به رشد اقتصادی افغانستان می‌شود

زنان کارگر در یک شرکت پروسس زعفران در هرات
زنان کارگر در یک شرکت پروسس زعفران در هرات

یک مقام اتحادیه اروپا برای افغانستان می گوید که اشتغال زنان، نقش مهمی در ایجاد رشد اقتصادی و ثبات در افغانستان ایفا می کند.

رافائلا یودیس شارژدافیر اتحادیه اروپا در کابل به روز جمعه(۲۸ جون) در شبه ایکس (تویتر سابق) گفت که تنوع بخشیدن به بازار، تقویت نو آوری و اقتصاد محلی برای اشتغال زنان با توجه به رفاه درازمدت، باعث بهبود و کاهش وابستگی بانوان به کمک می شود .

خانم یودیس در پیام ویدیویی، برنامه توسعه سازمان ملل متحد را باز پخش کرده که در آن زنی می گوید، با گرفتن قرضه کوچک توانسته است تجارت شخصی اش را بهبود بخشد.

این زن که به نام ماه جان محمدی معرفی شده، در ویدیو می گوید که پیش از گرفتن قرضه، مشکلات اقتصادی زیادی داشته اما اکنون زمینه خیاطی با به سایر زنان هم فراهم کرده و کسب و کارش را به درستی پیش می برد.

دو فرمانده جبهه مقاومت ملی افغانستان در نبرد با طالبان کشته شدند

برخی از افراد و فرماندهان جبهه مقاومت ملی افغانستان
برخی از افراد و فرماندهان جبهه مقاومت ملی افغانستان

جبهه مقاومت ملی افغانستان، که یک گروه مخالف حکومت طالبان است تایید کرده که پنجشنبه شب، دو فرمانده این جبهه و یک تن از همرزمانشان در نبرد با طالبان در ولسوالی کوران ولایت بغلان کشته شده اند.

در بیانیه مطبوعاتی این جبهه که امروز جمعه(۲۸جون) منتشر شد، فرماندهان کشته شده عبدالصمد کهگدای و خیرالله معرفی شده اند.

هرچند طالبان گفته اند که جبهۀ مقاومت ملی کاملاً سرکوب شده است، اما این جبهه هر از گاهی مسوولیت حملات مسلحانه را در افغانستان به دوش میگیرد و ویدیو های از جنگجویانش را در صفحات اجتماعی نشر میکند.

وزیر دفاع پاکستان: درصورت ضرورت در داخل افغانستان نیز عملیات نظامی خواهیم داشت

خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان
خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان

خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان گفته‌است که شاید نیروهای پاکستانی در داخل خاک افغانستان عملیات اجرا کنند.

آقای آصف در مصاحبه با بخش اردو زبان صدای امریکا که امروز پخش شد، گفته‌است که اگر به عملیات زیر نام «عزم استحکام» ضرورت پیدا شد، علیه تحریک طالبان پاکستان، تی‌تی‌پی، در آن سوی مرز، در افغانستان هم اجرا خواهد شد.

پاکستان در ۲۷ ماه جون، از اجرای عملیات «عزم استحکام» خبر داد.

احزاب مخالف سیاسی حکومت پاکستان، تحریک انصاف، نشنل عوامی و جمعیت علمای اسلام، با اجرای این عملیات ابراز مخالفت کرده‌اند.

حاکمان فعلی افغانستان تاکنون در مورد سخنان خواجه آصف تبصره نکرده‌اند، اما در گذشته ادعای پاکستان در مورد حضور جنگجویان تی‌تی‌پی در افغانستان را رد کرده و گفته‌اند که به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهد از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده کند.

طیاره‌های جنگی پاکستان در ماه مارچ امسال بخش‌هایی از ولایت‌های خوست و پکتیکا را بمباران کردند و مقامات پاکستان گفتند که پناهگاه‌های تی‌تی‌پی را هدف قرار داده‌اند.

طالبان حملات هوایی پاکستان را نکوهش کردند و گفته‌اند که در این حملات ۶ غیرنظامی در پکتیکا و ۲ غیرنظامی در خوست جان باختند.

ریچارد بنیت بر مشارکت معنی‌دار جامعهٔ مدنی و زنان افغان در نشست دوحه تأکید کرد

 ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان.

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان در مقالهٔ در روزنامهٔ نیویارک تایمز بر مشارکت معنی‌دار اعضای جامعهٔ مدنی و زنان افغان در نشست سوم دوحه تأکید کرده‌است.

او امروز جمعه، ۸ ماه سرطان، در شبکهٔ ایکس یا «توییتر سابق» نوشت که در این مقاله خواهان تمرکز روی وضعیت حقوق بشر در افغانستان در نشست دوحه و فراتر از آن شده‌است.

نشست سوم دوحه در مورد افغانستان به میزبانی ملل متحد در سی‌ام جون و اول جولای با حضور نمایندگان طالبان آغاز خواهد شد.

ملل متحد گفته‌است که هدف این نشست افزایش تعامل جهانی به شکل منسجم، هماهنگ و ساختارمند با افغانستان زیر حاکمیت طالبان است.

روزا اوتنبایووا، نمایندهٔ ویژهٔ منشی عمومی ملل متحد برای افغانستان گفته‌است که نمایندگان زن و اعضای جامعهٔ مدنی افغانستان در گفت‌وگوهای اصلی نشست سوم دوحه حضور نخواهند داشت.

روزماری دیکارلو، معاون سیاسی ملل متحد در واکنش به انتقادها از دعوت نشدن اعضای جامعهٔ مدنی و فعالان زن افغان در بحث‌های اصلی این نشست گفته، این یک پروسه است و دیالوگ بین افغان‌ها نیست.

در نشست دوم دوحه به میزبانی ملل متحد، طالبان دعوت اشتراک از سوی ملل متحد را نپذیرفتند، زیرا شرایط‌شان پذیرفته نشده بود، اما ۳ زن و ۲ مرد به نمایندگی از جامعهٔ مدنی افغانستان در ان نشست، اشتراک کرده بودند.

در ۱۶ ولایت افغانستان بارنده‌گی های شدید و سیلاب پیش‌بینی شده است

سیلاب‌های اخیر خسارات فراوان به زمین های زراعتی وارد کرده و تلفات جانی سنگین نیز بجا گذاشته است.
سیلاب‌های اخیر خسارات فراوان به زمین های زراعتی وارد کرده و تلفات جانی سنگین نیز بجا گذاشته است.

ریاست هواشناسی حکومت طالبان می گوید که به روز جمعه(۲۸ جون) در ۱۶ ولایت افغانستان، باران، باد شدید و سیلاب ها پیش‌بینی شده است.

ریاست هواشناسی به روز پنجشنبه با نشر خبرنامه ای گفته است که در ولایت های پروان، بغلان، کابل، بدخشان، تخار، پنجشیر، نورستان، کنر، لغمان، کاپیسا، ننگرهار، سمنگان، میدان وردگ، پکتیا، بامیان و لوگر، احتمال وزش تند باد، باران و رعد و برق وجود دارد.

بر اساس این خبرنامه میزان بارندگی در مناطق مختلف بین ۱۵ تا ۳۵ میلی متر و سرعت باد در مناطق مختلف میان ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده است.

در نتیجه سرازیر شدن سیلاب ها در ولسوالی های ورس، پنجاب، یکاولنگ و کهمرد ولایت بامیان، ۱۹ تن روز چهارشنبه جان باختند.

همچنان سرازیر شدن سیلاب ها در ولایت بدخشان زیان های مالی به مردم وارد کرده است.

آسترالیا بیشتر از دو نیم میلیون دالر به صندوق بشر دوستانهٔ افغانستان، کمک کرد

تصویر آرشیف: بیرق آسترالیا
تصویر آرشیف: بیرق آسترالیا

دفتر هماهنگی کمک های بشردوستانه سازمان ملل متحد ( اوچا) از کمک ۲.۶ میلیون دالری آسترالیا به افغانستان خبر داد.

اوچا به روز پنجشنبه (۲۷ جون) در شبکه ایکس، تویتر سابق، گفت که این پول به صندوق کمک های بشردوستانه افغانستان داده شده است.

این اداره همچنان از کمک آسترالیا به افغانستان سپاسگزاری کرده و گفته است که اینکشور بیش از ۷۴ میلیون دالر آسترالیایی به صندوق بشردوستانه افغانستان کمک کرده است.

این صندوق در سال ۲۰۱۴ در افغانستان تأسیس شد و به گفته سازمان ملل متحد، از آن زمان تاکنون بیش از یک میلیارد دالر کمک دریافت کرده است.

سازمان ملل متحد می گوید که نزدیک به ۲۵ میلیون نفر در افغانستان به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.

آصف درانی به نماینده‌گی از پاکستان در نشست دوحه اشتراک می‌کند

 آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان
آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان

رسانه های پاکستانی گزارش داده اند که آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، در نشست دوحه به نماینده‌گی از اسلام آباد حضور خواهد یافت.

منابع دیپلوماتیک به روز پنجشنبه (۲۷ جون) به شبکه تلویزیونی جیو نیوز گفتند که پاکستان تصمیم گرفته تا در سومین نشست دوحه که به میزبانی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان برگزار می‌شود، شرکت کند.

در اوایل همین ماه، مقام های طالبان نیز اشتراک شانرا در دور سوم مذاکرات دوحه که قرار است در ۳۰ جون آغاز شود، تایید کردند.

منابع پاکستانی افزوده اند که علاوه بر آصف درانی، احمد نسیم قریچ، معاون وزیر خارجه پاکستان نیز در نشست دوحه اشتراک خواهد کرد.

دو نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده امریکا در امور افغانستان در نشست سوم دوحه شرکت می‌کنند

رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر
رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر

وزارت امور خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا اعلام کرد که نماینده‌گان ویژۀ آن کشور در نشست سوم دوحه در مورد افغانستان اشتراک خواهند کرد.

ماتیو میلر، سخنگوی این وزارت، روز چهارشنبه (۲۶ جون) گفت که تام وست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای افغانستان و رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ این کشور در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان، در نشست دوحه شرکت خواهند کرد.

نشست سوم دوحه در مورد افغانستان در ۳۰ جون و اول جولای به میزبانی ملل متحد دایر خواهد شد. یک هیئت طالبان که در رأس آن ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت آن‌ها قرار دارد، در این نشست شرکت می‌کند. اما براساس گزارش‌ها نماینده‌گان زنان و فعالان جامعۀ مدنی افغانستان در نشست‌های اصلی در دوحه اشتراک نخواهند داشت.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG