افغانستان
روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را میگیرد»
امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کنندهگان تنباکو در افغانستان میگویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبهرو شدهاند. در عین حال برخی از روانشناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار میدهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کردهاند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.
سازمان ملل متحد میگوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست میدهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین میروند.
احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کردهاند به رادیو آزادی گفتند:
"از سگرت روز یکونیم تا دو قوطی استفاده میکنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال میشود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه میکند میگوید که ششها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمیشود که بدون استفاده از سگرت باشم."
"۱۳ سال می شود که سگرت میزنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن میشود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."
داکتر سید میرآقا حسینی روانشناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل میگوید بیشتر افرادیکه از استفاده تنباکو آغاز کردهاند به آن وابسته شدهاند و سرنوشتشان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.
او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:
"قدمهای اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع میشود تا اینکه عمل آنها بیشتر و سنگینتر میشود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل میشود. سگرت، تنباکو و نصوار میتواند باعث ایجاد سرطانهای دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسردهگی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگهای قابل پیشگیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» میگوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جانهای خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین میروند.
متخصصین صحت میگویند که استفاده از تنباکو میتواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کنندهگان آن را به سرطانهای مختلف، امراض قلبی، ناراحتیهای تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.
در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان میگوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.
او که نخواست ناماش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو میتواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانهها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که میشود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهیدهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."
شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد اینکه چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده میکنند و چه راههای برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.
اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.
با آنهم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشیهای سیار کنار جاده در ولایتهای مختلف افغانستان به فروش میرسد و استفاده کنندهگان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود میکنند.
«تنباکو» گیاهی است که برگهای خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، میباشد.
بر اساس یافتههای طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز میرسد و سبب احساس لذت و انرژی میشود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد میشود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف میکند.
سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را بهعنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.
هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شدهاست.
یکی از اقداماتیکه در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام میشود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته میشود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
طالبان: رسانهها باید مطابق اصول برای رشد جامعه نشرات کنند
ملا خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان میگوید که رسانهها باید مطابق به اصول برای رشد جامعه نشرات کنند.
رسانههای تحت کنترول طالبان در افغانستان گزارش دادهاند که آقای خیرخواه این اظهارات را روزگذشته در نشست هماهنگی با رسانهها و سخنگویان وزارتخانههای طالبان، ابراز کرده است.
این درخواست در حالی مطرح شده است که پس از برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای مختلف سختگیرانه بر رسانهها وضع شده است.
اما طالبان همواره ادعا میکنند که رسانه ها در افغانستان براساس چارچوب قوانین اسلامی و اصول افغانستان، فعالیت میکنند.
اما خانه آزادی در ماه دسمبر ۲۰۲۴ گفت که در بیش از سه سال گذشته در افغانستان، بیش از ۳۰۰ رسانه مسدود شده، ۹۰ درصد خبرنگاران زن وظایف شان را از دست دادهاند و طالبان ۲۱ محدودیت شدید را بر رسانهها وضع کردهاند.
بریتانیا سه میلیون پوند به برنامه پاکسازی ماینها در افغانستان کمک کرد
حکومت بریتانیا، سه میلیون پوند (بیش از سه هزار و ششصد هزار دالر امریکایی) را به برنامه پاکسازی ماینها در افغانستان کمک کرده است.
وزارت خارجه بریتانیا روز پنجشنبه ۴ دلو، با نشر اعلامیهای گفت که این پول به سازمان "هلوترست" که یک موسسه خیریه اسکاتلندی است و در زمنیه پاکسازی مواد منفجره در افغانستان کار میکند، اختصاص یافته است.
در اعلامیه گفتهشده بودجه سازمان هلوترست، از برنامه های خنثی و پاکسازی ماینها و سایر مهمات منفجر نشده در افغانستان حمایت خواهد کرد.
براساس این اعلامیه، این پول به سازمان هلوترست اجازه میدهد که تلاش های ماین پاکی خود را تا ماه مارچ ۲۰۲۶ ادامه دهد.
پیش از این، شهاب الدین حکیمی رئیس مرکز ماین پاکی (MDC) به رادیو آزادی گفته بود که با برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، هفتاد درصد بودجه برنامه های ماین پاکی افغانستان قطع شده است.
به گفته این مرکز، انفجار ماینهای چسپکی و مهمات منفجر ناشده، هر ماه در افغانستان باعث کشته و زخمی شدن بیش از ۷۰ نفر در افغانستان میشود.
تیم ملی فوتبال زیر ۱۷ سال افغانستان با کوریای جنوبی، یمن و اندونیزیا همگروه شد
قرعهکشی جام ملتهای فوتبال زیر هفده سال آسیا روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو در خانهٔ کنفدراسیون فوتبال آسیا در شهر کوالالامپور مالیزیا انجام شد و تیم افغانستان حریفانش را در دور گروهی این مسابقات شناخت.
جام ملتهای فوتبال زیر هفده سال آسیا از تاریخ سوم تا بیستم اپریل ۲۰۲۵ به میزبانی عربستان سعودی برگزار میشود.
تیم افغانستان در گروپ C با تیمهای کوریای جنوبی، یمن و اندونیزیا همگروه شده است.
تیم ملی فوتبال زیر هفده سال افغانستان با سرمربیگری الیاس احمد منوچهر در اکتوبر ۲۰۲۴ در گروه B مقدماتی جام آسیا، تیمهای فیلیپین، بنگلهدیش، کمبودیا و مکائو را شکست داد و جواز صعود به جام آسیا را کسب کرد.
ده تن در ولایت خوست در محضر عام مجازات شدند
مقامات محلی حکومت طالبان در ولایت خوست، ده تن، بشمول یک زن، را به اتهام «زنا، لواطت، فرار از منزل و روابط نامشروع» در محضر عام مجازات کردند.
بر اساس حکم محکمهٔ ابتدایی ولسوالی صبری ولایت خوست، ۶ تن این افراد، هر یک به ۲ سال حبس و ۳۹ ضربهٔ شلاق، ۳ تن، هر یک تا ۳ سال حبس و ۳۰ تا ۳۹ دره و ۱ تن هم به ۱ سال حبس و ۳۹ ضربهٔ شلاق محکوم شدند.
سترهمحکمهٔ حکومت طالبان میگوید که مجازات بر این افراد، روز چهارشنبه، ۳ ماه دلو، پس از تأیید این محکمه، تطبیق شد.
گروهها و نهادهای حقوق بشر از طالبان به دلیل عدم رعایت حقوق بشری انتقاد کرده و میگویند که روند محاکمهٔ متهمان در محاکم آنها شفاف نیست.
وزیر خارجۀ ایران به افغانستان سفر میکند
سفارت ایران در کابل میگوید که عباس عراقچی، وزیر خارجۀ آن کشور، به زودی به افغانستان سفر خواهد کرد.
این سفارت به روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) نوشته: «سفر قریبالوقوع عراقچی به افغانستان»
زمان دقیق سفر این دیپلومات بلندپایۀ ایران به افغانستان مشخص نشده است.
ذاکر جلالی، رئیس سوم سیاسی وزارت خارجۀ حکومت طالبان، به روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو در شبکۀ ایکس نوشت که منافع مشترک سیاسی، اقتصادی و امنیتی میان افغانستان و ایران فرصتی برای تقویت همکاریهای دوجانبه است.
او افزوده که سفر قریبالوقوع عباس عراقچی به کابل گامی سازنده در راستای تحکیم این روابط است و میتواند روابط میان دو کشور را وارد مرحلۀ جدید کند.
یک روز پیش، وزارت خارجۀ حکومت طالبان از دیدار علیرضا بیکدلی، سرپرست سفارت ایران در کابل، با امیرخان متقی، سرپرست این وزارت، خبر داد.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان، در شبکه ایکس نوشته است که در این دیدار روز چهارشنبه، ۳ ماه دلو، در مورد روابط دوجانبه، رفتوآمد هیئتهای عالیرتبۀ دو طرف، همکاریهای اقتصادی و مسائل منطقهای بحث شد.
حکومت طالبان را هیچ کشوری هنوز به رسمیت نشناخته؛ اما ایران از معدود کشورهایی است که دیپلوماتان طالبان را پذیرفته است.
سازمان افغانایوک: پروندههای «پی یک و پی دو» افغانها متوقف شده است
سازمان افغانایوک میگوید که خبر خوشی ندارد و پروندههای «پی یک و پی دو» افغانها متوقف شده است.
این سازمان که در زمینۀ انتقال افغانها به امریکا کار میکند، به روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) نوشت: «این برای ما و بسیاری از متحدین ما مایوسکننده است؛ اما به تلاش ادامه میدهیم و امیدواریم که مانع برداشته شود.»
پی یک و پی دو، برنامههای پذیرش پناهندگان ایالات متحده (USRAP) هستند.
این برنامهها به افرادی در معرض خطر امکان درخواست پناهندگی یا اسکان مجدد در ایالات متحده را فراهم میکند.
فرمان اجرایی رئیسجمهور دونالد ترمپ در زمینۀ تعلیق برنامۀ امریکا برای پذیرش پناهندگان روز دوشنبه ۲۰ جنوری از سوی قصر سفید منتشر شد.
افغانایوک دیروز پاسخ وزارت خارجۀ ایالات متحده را که در ایمیلی به این سازمان فرستاده است، در شبکۀ ایکس منتشر کرده بود.
در ایمیل این وزارت آمده است که به دنبال صدور فرمان اجرایی، ورود پناهجویان به ایالات متحده تا اطلاع ثانی به حالت تعلیق درآمده و تمام سفرهای برنامهریزی شدۀ پناهجویان به ایالات متحده، لغو میشوند.
وزارت خارجۀ ایالات متحده نوشته است که همه پروندههای پناهندگی و فعالیتهای پیش از خروج نیز تعلیق شده است.
اما در بخشی از این ایمیل همچنان آمده که این رهنمود شامل دارندگان پروندههای ویزای خاص مهاجرت یا SIV نمیشود.
شاهراه سالنگ باز شد
وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان میگوید که شاهراه سالنگ به روی وسایط مسافربری کوچک و بزرگ ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه، ۴ دلو، دوباره گشوده شد.
محمد اشرف حقشناس، سخنگوی این وزارت، در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) ضمن اعلام بازگشایی این شاهراه نوشته است که برای وسایط باربری در جریان روز بر اساس نوبت اجازۀ عبور از شاهراه داده میشود.
او پیش از این گفته بود که شاهراه سالنگ به دلیل برفباری، توفان و محدودیت ساحۀ دید ساعت ۱۰:۳۰ شب گذشته به روی همه وسایط مسافربری و باربری مسدود شد.
این شاهراه ۹ ولایت شمال و شمالشرق افغانستان را به کابل وصل میکند.
محسن داور : " طالبان نیت کشتن من را دارند."
محسن داور عضو سابق پارلمان فدرالی پاکستان شب گذشته به بخش مشال رادیو آزادی گفت که طالبان قصد کشتن او را دارند.
محسن داور که رئیس جنبش دموکراتیک ملی پاکستان میباشد می افزاید که ادارات امنیتی پاکستان به او گفته اند که طالبان افغان قصد کشتن او را دارند.
قبلا گزارشهای تائید ناشده نشر شده بود که طالبان بر محسن داور ۵۰۰ هزار دالر جایزه تعین کرده اند.
طالبان افغان و تحریک طالبان پاکستان تا حال در این مورد چیزی نگفته اند.
محسن داور در اواخر ماه جنوری سال گذشته در یک سوء قصد در میرامشاه در وزیرستان شمالی زخمی شد.
او از سال ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۳ عضو پارلمان مرکزی پاکستان بود.
بازداشت شش نفر در سرپل به اتهام عضویت در داعش
طالبان در ولایت سر پل شش نفر را به اتهام عضویت در گروه دولت اسلامی داعش بازداشت کردند. مقامات حکومت طالبان در این ولایت روز چهارشنبه ادعا کردند که این افراد در یک عملیاتی که روز سه شنبه آغاز شد دستگیر شدند.
به گفته مقامات طالبان افراد باز داشت شده روز ۱۳ عقرب بر شیعه ها در سرپل حمله کرده بودند.
کمیسیون امنیتی و تصفیوی طالبان در گزارش سالانه خود که دیروز به نشر رساند پاکستان را متهم کرده که برای فعالیت های داعش زمینه سازی می کند و این عمل میتواند به ثبات و امنیت افغانستان تهدید بار آورد.
طالبان قبلا هم چنین اتهامات را وارد کرده بودند ، اما در آنوقت اسلام آباد این ادعا را رد کرده بود که گویا افراد داعش در پاکستان تعلیم می گیرند و از آنجا بر افغانستان حمله می کنند.
سازمان ملل متحد هم داعش را یک تهدید به امنیت افغانستان خوانده است.
چینی که در تخار کشته شد "لی" نام داشت
مقامات طالبان در ولایت تخار می گویند تبعه چین که دو شب قبل در راه ولسوالی دشت قلعه کشته شد (لی) نام داشت
این کارگر با ترجمانش در حال سفر بود که کشته شد و به ترجمانش آسیب نرسیده است.
مسؤلیت حمله بر لی را شاخه خراسان گروه داعش به عهده گرفته است.
به اساس برخی گزارش ها طالبان ترجمان وی را دستگیر کرده اند ولی طالبان تا تهیه این خبر بازداشت او را رسما تائید نکرده اند.
قبل از این در ماه عقرب در جریان یک حمله در نزدیکی سرحد افغانستان در خاک تاجکستان یک چینائی کشته شد و چهار تن دیگر آنها زخمی شده بودند.