دکان رضا حبیبی گنجینه ای از وسایل عتیقه است. آنجا ظروف ظریف، اشیای تزئینی با طراحی جذاب و زیور آلات قدیمی به دقت روی قفسه های چوبی محکم چیده شده اند.
این دکان در موقعیت مناسبی در مقابل دروازه شمالی مسجد جامع هرات قرار دارد.
اما رضا چندان راضی به نظر نمی رسد.
او می گوید که پس از سقوط جمهوری مخلوع و برگشت طالبان به قدرت در حدود سه سال گذشته، کار و بارش نیز سقوط کرده است.
به گفته او، نسبت به آن زمان شمار خریداران اصلی یعنی گردشگران خارجی بسیار کم شده و کسی نیست که اشیای انتیک وی را خریداری کند.
یک انتیک فروش هرات: حمله به گردشگران خارجی در بامیان بالای کار و فروشات ما نیز تاثیر گذاشته
او زمان جمهوری مخلوع را در مورد کار و بارش با وضعیت فعلی چنین مقایسه می کند:
"تحولات سیاسی که در افغانستان به وجود آمد واقعا بازارها را خراب کرد. به خاطر اینکه سفارت خانه های خارجی مانند گذشته فعال نیست، پروازهای خارجی نیست و دفترهای سیاسی، فرهنگی و هنری در سراسر کشور کم شده است. افغان ها به خاطر مشکلاتی که در بخش پاسپورت و گرفتن ویزا وجود دارد به خارج رفته نمی توانند باهم به کشور نمی آیند. به خاطر این مسائل بازار بسیار خراب شده است."
محمد داود پنجاه و دو ساله تقریبا ۳۰ سال می شود که در همسایگی رضا حبیبی دکان انتیک فروشی دارد.
او هم با رضا هم نظر است:
" حالا خارجی ها کم شده و هفته یک نفری اگر بیاید. شمار گردشگران بسیار کم شده و اندکی هم که می آیند گردشگران چینایی هستند. آنان پول ندارند و خرید نمی کنند. نسبت به گذشته شمار گردشگران خارجی ۹۰ درصد کاهش یافته است."
روایت طالبان این است که امنیت نسبت به گذشته بهتر شده و اینکه رفت و آمد گردشگران خارجی افزایش یافته است.
اما دیگران موافق نیستند. به عنوان مثال، سید اشرف سادات یک فعال جامعه مدنی هرات که اکنون در بیرون از افغانستان به سر می برد، به این باور است که هنوز هم تهدید تروریزم در افغانستان وجود دارد.
وی به حمله روز جمعه گذشته داعش به گردشگران خارجی در بامیان اشاره می کند که در آن سه شهروند اسپانیایی کشته شدند و چند گردشگر خارجی دیگر هم زخمی.
او به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
"نگرانی و خطر وجود دارد که شهروندان خارجی در افغانستان ربوده شوند و یا اینکه کشته شوند. گردشگرانی که اخیرا وارد افغانستان شده اند، بودجه زیاد مصرف نکرده اند و با پول کم و به شکل انفرادی مانده اند. گردشگران به شکل گروهی نیامده اند تا سود اقتصادی داشته باشند."
به گفته شماری از انتیک فروشان در شهر هرات، برخی از اجناس آنان از صد تا دو صد سال قدمت دارد.
این اجناس شامل میراث های تاریخی نمی شود و خرید و فروش آن بر اساس قانون آزاد است.
شاهپورصابر