شماری از باشندهگان ولایت ننگرهار به ویژه شهر جلالآباد میگویند، پس از آغاز روند اخراج مهاجرین از پاکستان، کرایۀ خانهها در مرکز این ولایت افزایش یافته و خانه هم به سختی پیدا میشود.
آنان میگویند که شمار زیادی از برگشتکنندگان از پاکستان در ننگرهار جابجا شده و سبب افزایش ازدحام در شهر جلالآباد شدهاند و مشکلات مختلفی را به باشندهگان این شهر ایجاد کردهاند.
پاکستان در سال ۲۰۲۳ میلادی روند اخراج پناهجویان بدون اسناد را آغاز کرده که هنوز هم ادامه دارد.
به اساس آمار کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، از تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۳ به این سو نزدیک به ۶۰۰ هزار مهاجر افغان به افغانستان برگشت داده شدهاند که ۲۹ درصدشان در ولایت ننگرهار جابجا شدهاند.
خان ولی، یک باشندۀ ولایت ننگرهار در این باره به رادیو آزادی گفت:
"کرایهها بسیار بلند شدهاند، کار و روزگار نیست، پناهجویانی که از پاکستان برگشتهاند، همه اینجا جابجا شدهاند، به همین دلیل کرایۀ خانهها بلند شده است، من خودم هشت هزار افغانی کرایه میدهم."
احمد گل ساحل، دیگر باشندۀ ننگرهار نیز مشکل مشابهی را مطرح میکند.
"مهاجرینی را که از تورخم میآورند، اینجا در ننگرهار جابجا میشوند، اینجا ازدحام بیاندازه زیاد شده است و کرایۀ خانهها هم بلند شده است، قبلاً کرایه ۲ هزار بود، حالا به ۵ هزار رسیده است."
آنان همچنان مدعیاند که به دلیل افزایش نفوس در این شهر، بهای مواد خوراکی بلند رفته و بیماریها هم افزایش یافته است.
جلالآباد، یکی از شهرهای بزرگ افغانستان خوانده میشود که در سال ۱۳۲۷ هـ ش برای بود و باش حدود ۲۵۰ هزار نفر ساخته شده بود، اما گفته میشود که در حال حاضر نفوس این شهر چند برابر این شمار شده است.
شهر جلالآباد ۲۷ کیلومتر مربع مساحت دارد، اما به اساس معلومات باشندگان محل، این شهر به گونهٔ غیرپلانی گسترش پیدا کرده است، مردم زمینهای زراعتی را به خانه مبدل کرده و به همین گونه مناطق غیررهایشی را رهایشی ساختهاند که این اقدامات به ماستر پلان شهری زیان رسانده است.
شماری از مالکان رهنماییهای معاملات در ننگرهار هم میپذیرند که کرایۀ خانهها در تناسب به گذشته بلند شده است.
مالک یکی از رهنماییها که نخواست نامش را در گزارش بنویسیم، به رادیو آزادی گفت:
"دو اتاقه به پنج هزار، سه اتاقه به هفت هزار و چهار اتاقه به ده هزار افغانی کرایه داده میشود، مردم بسیار ندار هستند، پول خرید آرد را ندارند، اما کرایۀ خانهها بسیار بلند شده است."
مسعود نازک، یک باشندۀ دیگر این شهر از حکومت طالبان میخواهد که مهاجرین برگشته از پاکستان را به گونهٔ مساویانه در هر ولایت جابجا کند و یا هم هر مهاجر برگشتی را به ولایت خودش بفرستد.
"از حکومت خواست ما این است که پناهجویان باید در همه ولایتها به گونهٔ مساوی تقسیم شوند یا باشندگان هر ولایت به ولایت مربوطهشان فرستاده شوند، با این کار زمینۀ کاری در هر ولایت زیاد میشود، نفوس ولایتهای کم نفوس هم زیاد میشود و این یک اقدام مثبت است."
او مدعی است که بیشتر مهاجرین برگشتی در ننگرهار زمینهای دولتی را غصب کردهاند.
اما ملا عادل، سخنگوی والی حکومت طالبان در ننگرهار به رادیو آزادی گفت که تا حال هیچ کسی در این باره به آنها شکایت نکرده است.
این درحالی است که پاکستان از اول نوامبر ۲۰۲۳ به این سو روند اخراج مهاجرین بدون اسناد افغان را آغاز کرده که هنوز هم ادامه دارد.
به اساس آمار کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر)، از پانزدهم سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی به این سو نزدیک به ۶۰۰ هزار مهاجر به افغانستان برگشت داده شده است که ۲۹ درصدشان در ولایت ننگرهار مستقر شدهاند.