ائتلاف حفاظت از صحت در درگیری میگوید که در سال گذشته میلادی، خشونت در برابر ارائه مراقبتهای صحی در افغانستان افزایش داشته است.
«اس اچ سی سی» یا نهاد ائتلاف حفاظت از صحت در درگیری این مطلب را روز چهارشنبه در گزارش سالانه خود زیر نام "وضعیت بحرانی: خشونت در برابر مراقبتهای صحی در درگیری" که در مورد ۳۰ کشور جهان است، نشر کرده.
درعین حال شماری از کارمندان صحی در افغانستان نیز مدعی اند که خشونتها در برابر فعالیتها در بخش صحت وجود دارد.
این ائتلاف که مجموعه از بیش از ۴۰ سازمان غیر دولتی جهانی است در گزارش سالانه خود زیر نام «وضعیت بحرانی: خشونت در برابر مراقبتهای صحی در درگیری» که روز چهارشنبه نشر کرده نوشته که در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۰۹ رویداد خشونت در برابر مراقبتهای صحی در افغانستان که در سال قبل آن ۸۷ مورد بوده، ثبت کرده که شامل ۶۵ مورد بازداشت کارمندان این بخش است.
در این گزارش که دستگیری، اختطاف و قتل کارمندان صحی و آسیب یا تخریب مراکز صحی در درگیریها در ۳۰ کشور، یا منطقهای در داخل کشورها به شمول افغانستان مستند شده آمده که عامل ۸۰ درصد این خشونتها حکومت طالبان و متباقی مهاجمان ناشناس بوده است.
ائتلاف حفاظت از صحت در درگیری که مقر آن در ایالات متحده امریکا است همچنان افزوده که خشونتهای یاد شده شامل لتوکوب کارمندان صحی هم میشود و در ۲۸ ولایت افغانستان اتفاق افتاده است.
در این مورد از ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، او به پرسشها در این مورد پاسخ نداد، اما پیش از این همواره از تأمین امنیت کارمندان صحی اطمینان داده و ادعاها در این مورد و مداخله در امور نهاد های غیر دولتی از سوی حکومتشان را رد کردهاست.
اما «اس اچ سی سی» افزوده که سازمانهای بشردوستانه فعال در افغانستان همچنان با مجموعهای از مقررات پیچیده مواجه بودهاند و سیاستهای محدود کننده و افزایش نظارت از ارائه خدمات صحی و چگونگی عملیات بشردوستانه باعث شده که برخی از سازمانهای کمکرسان مجبور به تعلیق فعالیتهای خود شوند.
دو کارمند صحی در ولایتهای پکتیکا وغزنی که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامهای شان در گزارش گرفته شود با تأیید اینگونه موارد به رادیو آزادی در مورد مشکلات در این بخش چنین مدعی شدند: "حتی در ولسوالی برمل افراد مسلح بر همکاران ما تفنگ کشیده بودند که شما چطور در اینجا هستید و وسایل صحی را برای ما نمیدهید."
"درغزنی زیاد نهاد های صحی متوقف شده، نهاد های خارجی بینالمللی و مؤسسات محلی تمامشان فعالیتهای خود را کمرنگ ساخته اند، نمیدانم شاید با حکومت طالبان توافق نکرده باشند، ممکن مداخلات حکومت هم باشد، اما دلیلی را به کارمندان دراین خصوص گفته اند این است که بودجه ندارند."
شرافت زمان سخنگوی صحت عامه طالبان به پرسشها در این مورد پاسخ نداد، اما داکتر یوسف طیب رئیس اتحادیۀ طبی اسلامی افغانستان میگوید که در سال گذشته میلادی خبری در رابطه به تهدیدات امنیتی از قبیل اختطاف و یا شکنجه کارمندان صحی گزارشی دریافت نکردهاند: "قرار معلومات من در جریان سال گذشته میللادی کارمندان صحی، داکتران و سایر کارمندان به شمول کلینیکها و ساختمانهای آن به کدام مشکل جدی امنیتی مواجه نشده و در امن بوده اند."
از افزایش خشونتها در برابر ارائه خدمات صحی و ایجاد ممانعتها در این بخش در افغانستان در حالی گزارش شده که روز یکشنبه هفته روان دفتر هماهنگی امور بشردوستانهٔ ملل متحد (اوچا) در یک گزارش نوشته است، به شمول خشونت در برابر امدادرسانها و بازداشت آنها ۱۵۶ رویداد مداخله در امور توزیع کمکهای بشردوستانه را در ماه اپریل ثبت کرده که در ۶۰ درصد آن مقامهای حکومت سرپرست طالبان دست دارند.
صندوق نجات کودکان (سیف د چلدرن) نیز در گزارشیکه اخیراً نشر کرده با نگرانی گفته که در چند ماه گذشته هزاران کودک به خاطر عدم دسترسی به خدمات درمانی در نتیجه بیماریهای که قابل درمان یا جلوگیری اند جانهای خود را در این کشور از دست دادهاند.