سیلابهای شدید تازه در ولایتهای فاریاب و بغلان زیانهای جانی و مالی زیادی بر جا گذاشته است.
به گفته مسئولان حکومت طالبان در فاریاب، سیلابهای ویرانگر شب گذشته در ولایت فاریاب جان هشت تن را گرفته و دهها خانه را تخریب کردهاست.
از سوی هم کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که سیلابهای ناگهانی در افغانستان هزاران نفر را آواره کرده و تعداد زیادی هنوز مفقود یا زیر آوار گیر ماندهاند.
این درحالیست که برخی از باشندهگان و فعالان اجتماعی در غور و سایر ولایتها از عدم دریافت کمکها شکایت دارند. ولایتهای فاریاب و بغلان افغانستان چهارشنبه شب یک بار دیگر شاهد جاری شدن سیلابهای ویرانگری بودهاست.
سرازیر شدن دوباره سیلاب در فاریاب
عصمتالله مرادی فاریابی سخنگوی والی حکومت طالبان در فاریاب در یک پیام ویدیویی که به رسانهها فرستاده میگوید که سیلابهای شب گذشته تنها در ولسوالی لیولاش این ولایت جان هشت تن را گرفته که جسد چند تنشان تا کنون ناپدید است.
او همچنان گفته که در نتیجهٔ این سیلابها صدها جریب زمین زراعتی، پل و پلچک و دکانها نیز از بین رفته اند.
از سوی هم کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) ناوقت روز چهارشنبه گفته که سیلابهای ناگهانی در افغانستان هزاران نفر را آواره کرده و تعداد زیادی هنوز مفقود یا زیر آوار گیر ماندهاند.
سیلاب زدهگان در فاریاب نیز میگویند که این سیلابها تلفات جانی و مالی زیادی به مردم وارد کردهاست.
غلام نبی، باشندهٔ قریهٔ میرشادی ولسوالی المار ولایت فاریاب در این مورد به رادیو آزادی گفت: "در اثر سرازیر شدن سیلابهای شدید در قریهٔ مذکور خسارات هنگفت مالی وارد نموده است، از جمله دیوار محوطهٔ مسجد تخریب شده، اکثر خانههای مسکونی مردم تخریب شده و دیگر قابل زیست نیست، تا حال هیچ نهادی برای کمک نیامده است."
با این حال، هرچند از آمار جان باختهگان و زخمیها در اثر سیلابها در بغلان جزئیات در دست نیست، اما بر اساس برخی گزارشها در این سیلابها بیش از پنجاه خانهٔ مسکونی در ولسوالی خوست ولایت بغلان تخریب شدهاست.
عبدالغفور، باشندهٔ ولایت بغلان به رادیو آزادی میگوید، خانهٔاش به گونهٔ کامل زیر آب شده و اکنون هیچ سرپناهی ندارد: "سه بجه روز بود، بین قشلاق بودیم که قرص و قرص شد که مردم گفتن هله که سیل آمد، تا اشتک پشتک را گرفتیم برآمدیم سیل آمد، همه حویلی تکک بند زیر لای است، خواست ما این است که یک خیمه برای ما داده شود، در گرمی ماندیم، یک خیمه چوب چیز داده شود که زیر سایهٔ آن بنشینیم."
همزمان با این، شماری از سیلاب زدهگان در ولایات دیگر افغانستان در صحبت با رادیو آزادی از عدم کمکرسانی به آنها شکایت دارند و خواستار کمک از نهادهای مددرسان هستند.
یک باشندهٔ قریهٔ دهن مرغهٔ ولسوالی شهرک ولایت غور که به علت حساسیت موضوع نخواست ناماش گرفته شود به رادیو آزادی گفت، درحالیکه مردم به آب و غذا نیاز جدی دارند، اما تا هنوز هیچ توجهٔ به آنها صورت نگرفته است: "هیچ کمکرسانی به ما نشده، از روز جمعه که سیل آمده بازار، پل، باغ و باغچه همه امکانات ما را از بین برده است، به دکان و بازار دسترسی نداریم، از اینجا که تا ده تخت میرویم ۲۰، ۲۴ کیلومتر راه است، خود مردم جمع میشویم کار میکنیم، بسیار به جبر یک راهی به خود جور کردیم، مردم همین حالا هیچ چیز ندارند نه آبی نه غذایی."
خواستیم در مورد آخرین آمار تلفات وارد شده به مردم در نتیجهٔ سیلابها در ولایت مختلف از جانان سایق، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث حکومت طالبان بپرسیم، اما تا زمان نشر این گزارش پاسخی دریافت نکردیم.
اما پیش از این، برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) گفته است که در نتیجه بارانهای شدید و سرازیر شدن سیلابها در ولایات شمال، شمالشرق و غرب افغانستان در ماه جاری می ۵۴۰ نفر کشته شده و بیش از ۸۰ هزار نفر آسیب دیدهاست.
این سازمان از افزایش سیلابها در ماههای آیندهٔ در افغانستان هشدار داده و گفته است که این سیلابها شدت گرسنگی در مناطق سیلابزده را افزایش خواهد داد.
هشدار مجدد اداره هواشناسی
با این حال، روز پنجشنبه ادارهٔ هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان یک بار دیگر از وقوع بارانهای شدید، رعد و برق و جاری شدن سیلابها از سوم الی چهارم جوزای سال روان در ۲۲ ولایت افغانستان به شمول سالنگها خبر داده و گفته که سطج بارانها از ۱۵ الی ۵۰ ملیمتر خواهند بود.
این اداره از احتمال بادهای نسبتاً شدبد در ولایتهای شمالی، جنوبی، غربی و مرکزی به شمول سالنگها نیز هشدار داده و گفته است که سرعت آن در مناطق مختلف کشور بین ۲۰ الی ۸۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.