مقام های محلی طالبان در فراه می گویند که در بیش از یک سال گذشته صدها تن بر اثر رویدادهای ترافیکی در مرکز و ولسوالی های این ولایت مجروح شدند و شماری هم جان باختند.
فرید احمد مفکر آمر شفاخانه ولایتی طالبان در فراه به رادیو آزادی گفت که از شروع سال ۱۴۰۲ هجری خورشیدی تا ختم ماه ثور امسال نزدیک به دو هزار نفر براثر رویدادهای ترافیکی در شفاخانه ولایتی فراه ثبت شده است.
او گفت: "ما از شروع سال ۱۴۰۲ تا حالا که با شما صحبت میکنم به اثر حوادث ترافیکی به تعداد ۱۸۳۲ نفر به شفاخانه ولایتی آورده شده است که از آن جمله ۱۳۶۵ تن آنها مردان بوده و ۳۰۹ نفر زنان و ۱۳۸ تن کودکان شامل بوده و نیز ۲۰ نفر فوتی داشتیم."
مسئولان محلی گفتند که ممکن است آمار جان باخته گان و مجروحین بیشتر از این باشد چون اکثراً به کلینیک های شخصی و یا هم به ولایت هرات مراجعه می کنند.
در همین حال مسئولان مدیریت ترافیک طالبان در فراه مشکل موجود را می پذیرند؛ اما می گویند که در این مورد اقداماتی هم صورت گرفته است.
شاه سنگین مدیر حادثات اداره ترافیک طالبان در فراه در این مورد بیشتر گفت:
"عامل اصلی رویدادهای ترافیکی اگر واقعیت را بگویم نداشتن لایسنس است و اکثریت اینها در رابطه به مقررات و قوانین ترافیک معلومات ندارند. همین است که باعث حادثه ترافیکی می شود و اکثریت حادثاتی که است در ولایت فراه تقریباً ۷۰ درصد بر اثر سرعت وسایط است."
ابراهیم محمدی ۱۹ ساله باشنده مرکز فراه است.
او به رادیو آزادی می گوید که چند ماه پیش بر اثر رویداد ترافیکی پسر کاکایش جان باخت و برادرش نیز از ناحیه دست و پا مجروح شد.
" تقریباً سه ماه پیش از خانواده های ما از هرات می آمدند در موتر فیلدر شش نفر بودند که حادثه کردند یکی اش شهید شد و دیگرش هم دست و پایش شکسته بود چند بار بردیمش به هرات. از هرات باز رفتیم پاکستان تا حالا هم خوب نیست."
محمدی دلیل افزایش رویداد های ترافیکی را این گونه بر می شمارد.
"علتش نبود اشارههای ترافیکی است که در هیچ جادهای و هیچ جائی علایم ترافیکی نیست. باید ترافیکهایی که داخل شهر هستند نظارت کنند."
این مشکل در ولایت فراه گسترده است و تنها خانواده ابراهیم محمدی داغدار و متضرر نشده.
آرین ۲۸ ساله یک باشنده دیگر شهر فراه نیز با مشکل مشابهی روبرو شده است.
او نیز میگوید که در جریان چند ماه گذشته یک عضو خانوادهاش را در نتیجه یک رویداد ترافیکی از دست داد و خودش هم بر اثر حادثات ترافیکی چند بار متضرر شده است.
"در طول همین ماه خودم دو بار تجربه کردم که طرف منطقه سلطان امیر می رفتیم، یکبار با فامیل مثلا دست قانونی خودم است روان بودیم از پشت سر موتر دیگر زد پایین شدم می بینیم که طفل پشت سر موتر و پشت اشترینگ موتر است و هر بار به موترم سی هزار و چهل هزار افغانی خسارت رسانده و وقتی که به ترافیک مراجعه می کنیم می گویند که ملامت هستی چون او طفل بوده."
او به رادیو آزادی بیشتر گفت:
"هر فامیلی را که ببینیم از این ناحیه داغدار است و یکی از عزیزان خود را حتمی از دست داده یا معیوب شده بر اثر همین حادثات که یا سرعت غیر مجاز داشته و یا رانندگی غیر مجاز یا خلاف بوده و اینها باعث می شود که حادثات دلخراش رُخ بدهد. من کاکای عزیز خود را از دست دادم در فراه رود شاهراه فراه رود."
آرین دلیل افزایش رویداد های ترافیکی را در شهر و چشم دیدش را نیز اینگونه بیان می کند.
"حادثات ترافیکی معمولاً بخاطر این رُخ میدهد که علایم ترافیکی وجود ندارد در سطح شهر و جاده ها سر چهار راهی ها و دلیل عمده حادثات ترافیکی غیرقانونی بودن و نرسیدن به سن قانونی بخاطر رانندگی که ما شاهد هستیم بیشتر اطفال فعلا راننده گی موترسایکل یا حتی موتر ها را بدست دارند. از فامیل های عزیز خواهش می کنم که موتر یا هر وسیله که دارند به دست اطفال ندهند."
بی احتیاطی راننده ها، خرابی راه ها و سرک ها و نبود وسایل سرعت سنج نیز از دیگر عوامل افزایش رویدادهای ترافیکی در فراه گفته می شود.
شمار وسائط نقلیه خورد و بزرگ و تیز رفتار در مرکز و ولسوالی های فراه معلوم نیست.
اما یک فعال محلی آگاه از این موضوع در غرب افغانستان که به دلیل مشکلات امنیتی نمی خواهد نامش در گزارش گرفته شود با مسئولان اداره ترافیک طالبان در فراه موافق نیست.
او به رادیو آزادی چنین می گوید:
"متاسفانه ما در یک خلای بسیار کلانی در این وقتها قرار داریم. ما یک مرکز استندرد که بتواند کسانی که جواز رانندگی را میگیرند آنها را خوب درست آموزش بدهند آموزش بدهند، متاسفانه در افغانستان از زمان جمهوریت تا زمان سقوط جمهوریت و حالا که سرنوشت مردم افغانستان به دست گروه طالبان است در افغانستان نداریم."
او به سخن چنین ادامه می دهد:
"و اگر مرکزهای آموزشی هم است در سطح بسیار پایین قرار دارند که حتی در وضعیت بسیار نابسامان و یک وضعیت بسیار خراب قرار دارند که یک راننده بسیار آسان می تواند گواهی رانندگی خود را به پنجصد افغانی یا یک هزار افغانی از طریق های مختلف بدست بیاورد."