دفتر هماهنگی امور بشردوستانهٔ ملل متحد (اوچا) یک بار دیگر از افزایش مداخلات در امور کمکرسانی در افغانستان خبر داده است.
اوچا روز یکشنبه در یک گزارش نوشته است، ۱۵۶ رویداد مداخله در امور توزیع کمکهای بشردوستانه را در ماه اپریل ثبت کرده است که در ۶۰ درصد آن مقامهای حکومت سرپرست طالبان دست دارند.
این اداره افزوده است، این مداخلات در ۱۶ بخش است که شامل انتخاب اجباری دریافت کنندگان کمکهای بشردوستانه، استخدام کارگران، فشار برای امضای تفاهمنامه و درخواست اطلاعات حساس در مورد پروژهها و کارکنان است.
اوچا همچنان گفته است که از موجودیت فشارهای مقامهای حکومت سرپرست طالبان در امور تدارکاتی ادارههای کمکرسان در ۸ ولایت افغانستان هم گزارشهایی دریافت کرده است.
حکومت طالبان به تازگی در مورد این گزارش واکنش نشان نداده، اما پیش از این گزارشها مبنی بر مداخله در روند کمکرسانی را رده کرده است.
در گزارش اوچا گفته شده است که ۵ رویداد خشونت با کارکنان ادارههای فعال در بخش کمکهای بشردوستانه را به ثبت رسانده است که دو مورد آن لت و کوب فزیکی است.
اوچا نوشته است، ۷ تن از کارکنان ادارههای کمکرسان نیز در ماه اپریل بازداشت شدهاند، اما مشخص نساخته که این فراد از سوی کی و چرا بازداشت شدهاند.
حکومت طالبان در مورد این بخش گزارش نیز تا اکنون چیزی نگفته است.
اوچا در اواخر سال گذشتهٔ خورشیدی گفته بود که کارکنان نهادهای بشردوستانه از سوی طالبان بازداشت میشوند.
این سازمان افزوده که تنها در ماه اپریل به علت این گونه موانع در روند دسترسی به کمکهای بشردوستانه کار ۱۰۷ پروژه متوقف شده و هشدار داده است که این رویدادها فضای عملیاتی را به گونهٔ دوامدار نامنظم و امنیت کارکنان بشردوستانهٔ آنها را با خطر روبهرو میکند.
در همین حال برخی مردم شکایت دارند که روند کمکرسانی شفاف نیست و مقامهای طالبان در آن مداخله میکنند.
یک تن از باشندگان ولایت زابل که به علت حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"کمکها باید به گونهٔ شفاف با ما صورت بگیرد، اینجا کمکی که میرسد آن را طالبان برای خویشاوندان و مردمی میدهند که با آنها دوستی داشته باشند."
یک باشندهٔ کابل که او نیز به علت مشابه نخواست نامش در گزارش منتشر شود، شکایت همسان دارد:
"اینقدر کمک که با افغانستان صورت میگیرد، اینقدر کمکها را که شما (طالبان) میگیرید و چور وچپاول میکنید، یک بار صدای مردم خود را هم بشنوید که در چه حال هستند، ما این نوع حکومت نداریم، نمیدانیم صدای خود را به کی برسانیم."
گزارشها از مداخلهها در روند کمکرسانی نهادهای بشردوستانه درحالی منتشر میشوند که چندی پیش برخی از ادارههای کمکرسان هشدار داده بودند که ادامهٔ این وضعیت به روند کمکرسانی به افغانهای نیازمند آسیب رسانده و وضعیت بشری را بیشتر از پیش بحرانی خواهد کرد.