شماری از کارمندان ادارههای دولتی در افغانستان که ادارههایشان به اساس فرمان ملاهبتالله آخندزاده، رهبرطالبان با شماری از وزارتخانهها مدغم شده، نگران هستند که ممکن از کار برکنار شوند.
یکی از کارمندان ادارۀ عالی تفتیش حکومت طالبان بدون ذکرنامش به رادیو آزادی گفت، این اقدام به شمول خودش همه کارمندان این اداره را نگران کرده است:
"در این اوضاع بحرانی کشور که همه مشکلات اقتصادی دامنگیر مردم است، همه کارمندان نگران استند، از امارت اسلامی تقاضای ما اینست که کارمندانی که مدغم شدند، اینها را نگهدارند، تا سبب مشکلات و بدبختی به کارمندان نشود."
یک کارمند ادارۀ ملی دوا و غذا که با وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان مدغم شده است، نیز بدون گرفتن نامش نگرانی خود را با رادیو آزادی چنین شریک کرد:
"امر امیرالمومنین در مورد ادغام ادارۀ دوا و غذا با وزارت صحت عامه باعث تشویش برای ما شده تا مبادا منفک و بیکار شویم. در این شرایط وخیم کار پیدا کردن خیلی دشوار است، وقتی کار نباشد نان پیدا کردن برای ما خیلی دشوار میشود."
این درحالیست که خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان به نقل از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته است که به اساس فرمان ملاهبتالله آخندزاده، رهبر طالبان از میان ۱۹ ادارۀ دولتی، هشت اداره با شماری از وزارتها مدغم شده اند.
مجاهد افزوده است که این کار بخاطر انفلاسیون (افزایش) تشکیلاتی، جلوگیری از مصارف زیاد و مدیریت بهتر از ادارهها صورت گرفته است.
به گفتۀ او، ادارۀ عالی تفتیش دربست معاونیت با ریاست نظارت و تقیب احکام و فرامین، شورای عالی طبی افغانستان در بست ریاست عمومی با وزارت صحت عامه، ادارۀ ملی دوا و غذا در بست معینیت با وزارت صحت عامه، ادارۀ خط آهن در بست معینیت با وزارت فوایدعامه، آزمایشات و تشکیلات مرکزی و ولایتی نفت و گاز از ادارۀ نورم و ستندرد ملی با معینیت گمرکات و عواید وزارت مالیه، آزمایشات و تشکیلات مرکزی و ولایتی اداره ملی دوا وغذا با معینیت دوا و غذا، ادارۀ آموزشهای حرفهای با وزارت کار و امور اجتماعی و همچنان کمیتۀ ملی المپیک با ریاست عمومی تربیت بدنی و ورزش مدغم شده است.
در خبر خبرگزاری باختر گفته شده است که به اساس فرمان رهبر طالبان، کارمندان ادارههای مدغم شده به اساس تواناییشان در همان بستها گماشته میشوند.
در همین حال شماری از کارمندان پیشین ادارههای دولتی که سالهای گذشته به اساس تغییرات از سوی حکومت طالبان در برخی ادارهها منفک شده بودند میگویند، با مشکلات زیاد زندگیشان را به پیش میبرند.
عبدالبصیر، یکی از نظامیان در وزارت دفاع که به گفتۀ خودش در حکومت طالبان جبراً به تقاعد سوق داده شده، به رادیو آزادی گفت:
"پس از آمدن طالبان در سن ۵۴ سالگی جبراً به تقاعد سوق داده شدم، اصلاً به اساس قانون کار ما را باید در سن ۶۵ سالگی تقاعد میدادند، سه سال میشود که بیکار استیم و در خانههای کرایی زندگی میکنم."
جمشید، کارمند وزارت فواید عامه نیز شکایت مشابهی دارد:
"بعد از تغییر نظام به دلایل نامعلوم از وظیفه منفک کردند، معاش ما پیششان قید بود نمیدادند، به همین خاطر دست به مهاجرت زدیم، فعلاً در ایران استم و با مشکلات زیاد دست و پنجه نرم میکنیم."
این ادغام ادارهها و نگرانیها از بیکار شدن برخی کارمندان این ادارهها درحالی مطرح میشود که میزان بیکاری و فقر در افغانستان به گونۀ کمپیشینهای افزایش یافته است.
اخیراً برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) با نگرانی از افزایش فقر و گرسنگی در افغانستان گفته است که از هر صد نفر در افغانستان ۴۷ نفرشان برای زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
برنامۀ جهانی غذا افزود که بر این اساس، از نزدیک به ۴۳ میلیون جمعیت افغانستان، بیش از یک بر سوم آنها با فقر و گرسنگی روبهرو اند.