برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (یو ان دی پی) میگوید بیشتر زنان افغان بدون یک عضو مرد خانواده، حتی نمیتوانند به بازارها در افغانستان تحت اداره طالبان بروند.
این سازمان روز پنجشنبه در یک نشستی در کابل با ارائه گزارش سه سالهاش در مورد زنان کارآفرین در افغانستان میافزاید که به دلیل محدودیتهای طالبان با چالشهای کاری روبهرو اند.
شماری از زنان کارآفرین افغان نیز میگویند که محدودیتهای وضع شده طالبان بر زنان اجازه پیشرفت را از آنها گرفته است.
این سازمان روز پنجشنبه در یک نشستی در کابل گزارش سه سالهاش در این مورد را زیر عنوان «گوش دادن به زنان کارآفرین افغانستان؛ تابآوری و مبارزه آنها» منتشر کرد.
این گزارش که حاصل مصاحبههای انفرادی، گروهی و نظرسنجی ۳۱۲۲ تن از زنان با تجارت کوچک و متوسط در جریان سپتمبر ۲۰۲۲ تا مارچ سال روان است، چالشها، پیشرفتها و مبارزه زنان برای توسعه کارشان را گردآوری کردهاست.
بر اساس یافتههای این گزارش، ۷۳ درصد زنان کارآفرین که با آنها مصاحبه شده گفته اند که آنان نمیتوانند بدون محرم حتی به بازارهای محلی بروند و یا از یک ولایت به ولایت دیگر برای رشد تجارتشان بروند و این امر مصارف سفر شان را دو برابر کردهاست.
در این گزارش آمده که زنان کارآفرین افغان که در تلاش ایجاد کار برای زنان دیگر هستند و با مشکلات چون دسترسی محدود به منابع مالی از جمله قرضههای کوچک، اجتناب شرکتهای بزرگ از قرارداد همکاری با آنها، کاهش تقاضا برای محصولاتشان در بازارهای محلی، عدم مصونیت و امنیت، تبعیض، نبود تسهیلات پیشرفته، مشکلات در اخذ جواز تجارت و محدودیتهای برای کار زنان روبهرو هستند.
برخی از زنان افغان که تجارتهای کوچک و متوسط را در افغانستان اداره میکنند نیز به رادیو آزادی در مورد چالشهای کاری شان میگویند که محدودیت های وضع شده طالبان بر زنان اجازه پیشرفت را از آنها گرفته است.
یک زن کارآفرین از ولایت کابل که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش منتشر شود میگوید: "کسی در خانهاش محرم مرد دارد و یا ندارد، چند روز قبل میخواستم در یک نمایشگاه شرکت کنم، اما آنها گفتند باید با محرم مرد خود اشتراک کنم. پدرم نزدیک من نیست، برادرم وظیفه دارد. باید آنها از کار بیکار شوند با من به عنوان محرم بروند، اگر محرم مرد نباشد ما هیچ کاری نمیتوانیم انجام بدهیم و کاری انجام داده نمیتوانیم."
کریمه یک زن کارآفرین از ولایت کندز به رادیو آزادی میگوید که آنها با مشکلات زیادی یک کار کوچک را آغاز کردند، اما محدودیتهای بیشتر آنها را نگران میکند: "هر روز این قیودات بیشتر میشود و زنان بدون محرم مرد جای رفته نمیتوانند، در سمت شمال کشور خصوصاً زنان که شوهر شان نیست و محرم ندارد، نگران اند که چگونه بتوانند بدون محرم به شفاخانه بروند و یا به بازار بروند."
برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (یو ان دی پی) نیز میافزاید که پس از روی کار آمدن حکومت طالبان در سال ۲۰۲۱ و وضع محدودیتها بر کار زنان در بسیاری از ادارات دولتی و غیر دولتی، زنانیکه سرپرست خانوادههایشان هستند در تلاش کارآفرینی بودهاند، اما موجودیت محدودیتها چالشها را تشدید میکند.
بر اساس گزارش این سازمان، تنها راه درآمد ۸۰ درصد زنان کارآفرین افغان تجارتهای کوچک و بزرگشان بودهاست.
این زنان درحالی از چالشهای شان میگویند که پس از روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب، پوهنتون، کورسهای آموزشی محروم شدند، زنان اجازه فعالیتهای اجتماعی و حق رفتن به پارکهای تفریحی را ندارند.
پیش از این فعالان حقوق زنان و برخی از کشورها همواره رفتار طالبان در مقابل زنان را تبعیضآمیز خوانده و خواستار به رسمیتشناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان شدهاند، آنچه طالبان رد کرده و گفته اند که مطابق شریعت اسلامی به شمول زنان حقوق همه افغانها را تأمین کردهاند.