افغانستان
سازمان صحی جهان: مشکلات صحی و تغییرات اقلیمی، زندگی کارگران افغانستان را تهدید میکند
سازمان صحی جهان (دبلیو. اچ. او) می گوید که مشکلات صحی متعدد و تغییران اقلیمی، امنیت و مصونیت کارگران را در افغانستان، تهدید می کند.
بخش افغانستان این ادارۀ سازمان ملل متحد، سه شنبه (۳۰ اپریل) به مناسبت روز جهانی "مصونیت و صحت در محل کار" در شبکه اجتماعی اکس(تویتر سابق) همچنین در مورد وضعیت کارگران افغان ابراز نگرانی کرده است.
امروز اول ماه می"روز جهانی کارگر" در حالی فرا رسید که بسیاری از کارگران افغان از کاهش عایدات شان شکایت دارند.
به گفتۀ انجمن ملی کارگران و کارمندان افغانستان، بیش از یک میلیون کودک افغان هم به دلیل فقر مجبور به کارهای شاقه هستند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
مرحلهی اخذ امتحان بورسیههای تحصیلی پاکستان برای محصلین افغانستان
نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان میگوید که شماری از جوانان افغان امتحان بورسیۀ تحصیلی علامه اقبال را سپری کردهاند.
محمد صادق، به مناسبت آغاز امتحانات بورسیه تحصیلی علامه اقبال برای تحصیلات عالی در پاکستان روز شنبه در شبکۀ اکس(توییتر سابق) همچنین گفته که محصلین افغان با اشتراک در این امتحانات، علاقه خود را برای ادامۀ تحصیلات عالی در پاکستان نشان دادند.
امتحانات بورسیه های علامه اقبال، روز شنبه، در شهرهای پشاور و کویته آغاز شد و امروز نیز ادامه دارد.
براساس اعلامیۀ حکومت پاکستان، در سالجاری ۴۵۰۰ بورسیۀ تحصیلی برای جوانان افغان در رشته های طب، انجنیری، زراعت، و کامپیوتر ساینس در نظر گرفته شده است.
پاکستان از امتحانات بورسیه های تحصیلی سال ۲۰۲۵ در حالی خبر داده که افغان ها به شمول محصلین با مشکلات زیاد در زمینۀ اخذ ویزۀ پاکستان مواجه هستند.
تمدید قرارداد چهارجانبۀ دهلیز خط ریل بین افغانستان، چین، ازبکستان و قیرغزستان
براساس خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان، تمدید این دهلیز خط ریل برای سال ۲۰۲۵ میلادی، در جریان سفر مولوی محمد اسحق صاحب زاده معین وزارت فواید عامه حکومت طالبان در امور خط ریل به ازبکستان، اعلام شده است.
این دهلیز که در سال۲۰۲۲ میلادی تاسیس شده، در ۲۰۲۴ میلادی انتقال حدود ۴۲۰۰ کانتینر را تسهیل کرده است.
این در حالیست که تا هنوز هیچ کشور جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته، ولی ازبکستان، قیرغزستان و چین در جمع کشورهای اند که با طالبان روابط نزدیک خودرا حفظ کرده اند.
کاهش ارزش پول افغانی در مقابل دالر پس از روی کار آمدن اداره دونالد ترمپ
ارزش واحد پولی افغانی در برابر دالر امریکایی در جریان یک هفته، شش افغانی پایین آمده است.
تا شام روز شنبه، در سرای شهزاده کابل، مرکز اصلی مبادلات اسعار در افغانستان، یک دالر امریکایی به ۷۹ افغانی مبادله می شد.
یک هفته قبل از مراسم تحلیف ترمپ، یک دالر حدود۷۳ افغانی ارزش داشت.
دونالد ترمپ کمک های خارجی امریکا را به حالت تعلیق درآورده و این موضوع باعث نگرانی مردم و صرافان در فغانستان، شده است.
در این حال، د افغانستان بانک تحت کنترل طالبان، روز شنبه در اعلامیهای گفت که نوسانات در قیمت اسعار یک امر طبیعی است و مردم نباید نگران باشند.
این بانک اطمینان داده که اقدامات لازم را برای حفظ ثبات قیمت ها و ارزش واحد پولی افغانی انجام می دهد.
هشدار والی تهران از بازداشت و اخراج پناهجویان افغان
والی تهران به پناهجویان غیر قانونی افغان در تهران هشدار بازداشت شدن و اخراج کردن به آنها را داده است.
محمد صادق معتمدیان در صحبت با خبرگزاری ایلنای ایران گفته آن افغانهای که اسناد قانونی هم دارند ولی در مناطق ممنوعه برای مهاجرین در تهران کار می کنند، با برخورد مشابهی روبرو خواهند شد.
کسانیکه قوانین تعیین شده را تخطی کنند با برخورد قانونی مواجه شدند و نیروهای امنیتی ایران در اخراج پناهجویان همکاری خواهد کرد.
مقامات ایرانی روند اخراج پناهجویان افغان را سرعت بخشیده و گفته اند تا آخر سال جاری حدود دو ونیم میلیون پناهجوی افغان را به کشور شان را بر میگردانند.
منابع محلی در تخار از وقوع یک انفجار در شهر تالقان خبر دادند
این منابع به رادیو آزادی گفتند که این انفجار نیرومند حوالی ۲:۴۰ دقیقۀ پس از ظهر امروز (شنبه، ۶ دلو) در نزدیکی ورودی فرماندهی امنیۀ طالبان در حوزۀ دوم امنیتی شهر تالقان رخ داده است.
به گفتۀ منابع، هدف این حمله یک رنجر طالبان بوده است.
تا هنوز نوعیت و تلفات برخواسته از این انفجار رسانهای نشده است.
مقامهای طالبان در تخار تا هنوز در بارۀ وقوع این انفجار و جزئیات آن چیزی نگفته اند.
یک ادارۀ ملل متحد: در نتیجۀ رویدادهای طبیعی دهها هزار نفر در افغانستان آسیب دیده اند
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) روز جمعه، ۵ دلو در گزارش تحقیقاتی سالانۀ خود که در بارۀ بحرانها در سراسر جهان نشر کرده، نوشته است که در این حوادث بیش از ۱۴۵ هزار نفر در افغانستان زیان دیده اند و مردم در سراسر این کشور شاهد رویدادهای طبیعی مانند سیلابها و وضعیت خراب هوا بوده اند.
بر اساس این گزارش، مردم متاثر از رویدادهای طبیعی در بسیار مناطق روستایی افغانستان مجبور شده اند که از خانههایشان بیرون نروند، زیرا رویدادهای طبیعی سبب بسته شدن و تخریب راهها شده اند.
پیش از این شورای مهاجرین ناروی که در بخش کمکرسانی در افغانستان کار میکند، گفته بود که بحران دومدار اقتصادی، بیکاری و حوادث طبیعی زندگی مردم افغانستان را با تهدیدهای مختلف روبهرو کرده است.
هشدار یک سازمان امدادرسان بینالمللی: کمکرسانی در بیشتر بخشهای افغانستان در حالت اضطراری قرار دارد
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و حلال احمر (IFRC) این موضوع را مطرح کرده است.
الکساندر ماتیو، رئیس بخش آسیا-پاسیفیک این فدراسیون پس از سفر به افغانستان روز جمعه، ۵ دلو در یک پیام ویدیوئي در صفحۀ ایکس خود (تویترسابق) گفته که وضعیت بشری در افغانستان هنوز هم ناگوار است و کمکهای عاجل کنونی کافی نیست.
او افزوده که هفتۀ گذشته در جریان سفرش به افغانستان دیده که زنان روستایی به کم خونی و کودکان با سوء تغذیۀ شدید دچار اند.
بانک جهانی روز سه شنبه گذشته در گزارشی گفته بود که افغانستان هم اکنون با کمبود جدی مواد خوراکی روبهرو است و بیش از ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در این کشور برای بدست آوردن خوراک کافی مبارزه میکنند.
سازمان عفو بین الملل: رحیم سعیدی، در زندان طالبان وضعیت صحی خوب ندارد
سازمان عفو بین الملل در صفحه ایکس نوشته که حکومت طالبان بدون طی مراحل قانونی آقای سعیدی را دستگیر کرده و او از ماه سرطان به این سو در حبس به سر می برد.
این نهاد گفته که آقای سعیدی از دسترسی به محاکمه عادلانه، امکانات ضروری بهداشتی محروم و وضعیت صحی وی رو به وخامت است.
این نهاد در اعلامیهی خواستار رهایی بدون قید و شرط آقای سعیدی از زندان شده است.
در ماه جوزای گذشته حیات الله مهاجر فراهی معاون نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان گفته بود که هیچ خبرنگاری در زندانهای حکومت آنان وجود ندارد که بخاطر وظیفه اش دستگیر شده باشد.
اما بر اساس گزارشها، پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، شماری از خبرنگاران را بازداشت کردند که برخی از آنها آزاد شده اند، اما برخی دیگر مانند رحیم سعیدی و مهدی انصاری هنوز در زندان به سر می برند.
ریچارد بنیت: میلیون ها دختر و زن افغان را که از تحصیل محروم شده اند، نباید فراموش کنیم
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوقبشر افغانستان، گفته است که نباید میلیون ها دختر و زن افغان را که از تحصیل محروم شده اند، فراموش کنیم.
وی امروز جمعه ۲۴ جنوری به مناسبت روز جهانی آموزش در صفحه ایکس یا تویتر سابق نوشت که ممنوعیت طالبان نقض شدید حقوق بشر است.
آقای بنیت افزوده که افغانستان تنها کشوری است که دختران در آن از تحصیل منع شده اند و این باید پایان یابد.
این درحالیست که دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما هم به مناسبت روز جهانی آموزش، در مورد وضعیت میلیونها زن و دختر محروم از حق آموزش، عمیقاً ابراز نگرانی و تأسف کرده است.
در بیانیه، به نقل از روزا اوتونبایووا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان، آمده است این یک فاجعه و تراژیدی است که میلیونها دختر افغان از حق آموزش محروم شدهاند.
روز جهانی آموزش در حالی فرا رسیده است که طالبان پس از به قدرت رسیدن در ماه آگست سال ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند، درهای پوهنتونها را به روی دختران بستند و در آخرین اقدام مانع تحصیل زنان و دختران در موسسات طبی نیز شدند.
استقبال فدراسیون بینالمللی حقوق بشر از حکم بازداشت ملا هبتالله آخندزاده
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر از درخواست سارنوال محکمۀ بینالمللی جزایی برای صدور حکم بازداشت ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رئیس ستره محکمۀ حکومت طالبان استقبال کرده است.
این فدراسیون روز جمعه، ۵ ماه دلو، در بیانیهای این درخواست را «تاریخی» خواند و افزود که آخندزاده و حقانی به ارتکاب جنایت علیه بشریت به دلیل آزار و اذیت بر مبنای جنسیت مظنون استند.
اما وزارت خارجه حکومت طالبان این درخواست را برخورد دوگانه و دارای انگیزۀ سیاسی توصیف کرده است.
کریم خان، سارنوال محکمۀ بینالمللی جزایی روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو گفت که برای صدور حکم بازداشت آخندزاده و حقانی درخواست کرده است.
کریم خان در بیانیهای اعلام کرده است که شواهد جمعآوریشده در جریان تحقیقات، دلایل قانعکننده برای این باور ارائه میکند که ملا هبتالله آخندزاده و عبدالحکیم حقانی مسئول «ارتکاب جنایات علیه بشریت و آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت» استند.