سهراب ماهها را صرف مراقبت از پنج جریب زمین خود در ولسوالی حاصلخیز گذره هرات کرده و مشتاقانه منتظر برداشت گندم بود. اما، زمانی که سیل منطقه را فرا گرفت، چیزی جز ویرانی و ناامیدی برای این دهقان محلی باقی نماند.
سهراب ۳۲ ساله نان آور خانواده چهار نفره در قریه اسفغان ولسوالی گذره ولایت هرات در غرب افغانستان زندگی می کند.
سیل بخشی از باغ انگور سهراب را هم ویران کرده است.
او به رادیو آزادی چنین می گوید:
"باغ من چهل جوه دارد که پانزده جوه به طور کامل از بین رفته است و دیگر هیچ قابل استفاده نیست. باید باغ را هموار کنم و از نو نهال و تاک غرس کنم و فکر نکنم پس از این، این باغ میوه بدهد."
سهراب می گوید که امسال تقریبا صد هزار افغانی در کشتزارهای گندم و باغش مصرف کرد. اما حال او حیران مانده که چه کند؟
در دو هفته گذشته سیلاب های پیهم، به دهقانان در هفت ولسوالی هرات شامل چشت، فارسی، اوبه، پشتون زرغون، گذره، انجیل و ادرسکن زیان وارد کرده است.
عبدالظاهر نوروزی مدیر انسجام و ارتباطات ریاست مبارزه با حوادث طبیعی طالبان در ولایت هرات درباره خسارات برخاسته از سیلاب ها چنین می گوید:
"بر اساس سروی ها در هفت ولسوالی ولایت هرات، هزاران جریب زمین و صدها باغ و باغچه در سیلاب ها متضرر شده است."
مسئولان محلی طالبان در هرات در باره آمار دقیق میزان تخریب سیلاب در این ولایت چیزی نمی گویند.
بسیاری از دهقانان متضرر در هرات می گویند که با از دست دادن کشت و زراعت شان در سیلاب ها، عواید سالانه خود را از دست داده و با فقر روبرو شده اند.
کمال الدین ۳۷ ساله یک دهقان دیگر در ولسوالی گذره هرات است.
او در این باره به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
" حاصلات همه ما دهقانان در سیلاب ها از بین رفت. دیگر کار هم نیست و مردم همه کارگر و دهقان هستند و در قریه دیگر کاری هم نیست. حاصلات زراعتی از بین رفت و مردم دست روی دست نشسته اند و نمی دانیم که چکار کنیم."
مسئولان ریاست زراعت و آبیاری طالبان در ولایت هرات می گویند که با دهقانان آسیب دیده از سیلاب ها همکاری می کنند.
محمد نسیم سحر آمر امور زراعتی این اداره چنین می گوید:
"ریاست زراعت تلاش می کند در حد توان خود به همین دهقانانی که در سیلاب ها آسیب دیده اند رسیدگی کند. مشکلات دهقانان را به وزارت زراعت و همچنان موسسات همکار می رسانم تا با آنان همکاری شود."
در هفته های اخیر سیلاب ها در بسیاری از ولایت های افغانستان تلفات و خسارات زیادی برجا گذاشته است.
بر بنیاد آمارهای وزارت مبارزه با حوادث طبیعی طالبان، در جریان سرازیر شدن سیلاب ها در پانزده ولایت به شمول هرات و بادغیس، ۹۰ تن جان های خود را از دست داده و بیشتر از ۵۰ تن دیگر زخم برداشته اند.
به گفته این وزارت، در سیلاب های اخیر در افغانستان حدود ۲۳ هزار جریب زمین زراعتی، بیشتر از دو هزار خانه، ۲۷ باب تاسیسات عامه، نزدیک دو هزار و ۶۰۰ کانال و سربند آبی و ده ها متر دیوار استنادی تخریب شده است.
این وزارت گفته است که همچنان بیشتر از ده هزار راس مواشی در سیلاب ها از بین رفته است.
بسیاری از دهقانان متضرر از سیلاب ها هم سرنوشت سهراب دهقان محلی در هرات اند.
آنان با از دست دادن کشتزارها و حاصلات زراعتی شان، درآمد سالانه خود را از دست داده اند و سخت نیازمند کمک هستند. اما نمی دانند که کمک کی از راه خواهد رسید و چگونه؟
شاهپور صابر