شماری از مردم در افغانستان میگویند با بهجا آوردن فرهنگ بردن عیدی، به خوشی تازه عروسانشان در عید سعید فطر افزودهاند.
فهیمه دانش میگوید روز اول عید با بردن عیدی به نامزد برادرش سعی کردند به خوشی تازه عروسشان در روز عید بیفزایند.
بهگفته او عیدی بردن به تازه عروسان رسم دیرینهای است که آنان هم خواستند آن را بهجا بیاورند.
فهیمه میگوید او و خانوادهاش برای عروسشان که هنوز نامزد است عید را با بردن هدایا تبریک گفتند:
"روز اول عید خانه نامزد برادرم رفتیم، اول عید مبارکی و عیدی برایش بردیم، ما میوه خشک مثل بادام، کاجو، پسته، چهارمغز، نخود و کشمش این چیزها در آن زیاد است برایش گرفتیم، افزون بر این کیک، کلچه، میوه تازه هم برایش گرفته بودیم. در کنار آن یک جوره کالا هم برایش گرفته بودیم."
تمنا باشندهٔ ولایت هرات که هشت ماه شده نامزد است نیز به رادیو آزادی گفت نامزد اش برای خوشی هر دویشان این رسم را بهجا آورده است. اما او تأکید کرد از طرف او برای عیدی آوردن اجباری بالای نامزد اش نبوده است:
"اینطور است که به خوشی هر دوی ما است، یعنی داماد همین آرزویاش است که میگوید من آرزو دارم به خانمم این را ببرم، آن را ببرم، یعنی کل چیز به میل خود شان است، اینطور نیست که به زور من واداراش کنم."
اما هر از گاهی خانواده داماد برای بهجا آوردن این رسم زیر بار فشار اقتصادی قرار میگیرد، به خصوص در سالهای اخیر که وضعیت بازار کار چندان خوب نیست و روز به روز سفره مردم خالیتر از پیش میشود.
مسعود باشندهٔ شهر کابل به رادیو آزادی میگوید: "عیدی بردن رسم قدیمی ما افغانها است، اما نظریه من این است که باید زیاد اصراف نکنیم، باوجودیکه این رسم از قدیم بجا مانده، اما باید فامیلهای هر دو جانب یکدیگر را درک کنند."
بهجا آوردن رسم عیدی بردن به تازه عروسان میتواند مختصر و با هزینه کمتر همراه باشد تا هم خوشی، احترام و محبت دادن به عروسشان حفظ گردد و هم غم ناداری و فقر بر دل داماد و خانوادهاش جاگیر نشود.
عیدی بردن به تازه عروسان یکی از چند مراسم دوران نامزدی در افغانستان است که از سوی خانواده داماد برای خوشی و محبت دادن به تازه عروسشان بهجا آورده میشود.
در میان برخی از خانوادهها بهجا آوردن این رسم جنبهای ادای احترام به عروسانشان را هم دارد.
مطابق این رسم خانواده داماد به عروسشان لباس، لوازم آرایش، میوههای خشک و تازه و برخی غذا ها و شیرینیها را تهیه کرده و میبرند.
این رسم هرچند پر هزینه است، اما در افغانستان از سوی بسیاری خانوادهها بهجا آورده میشود.
بسباری از خانوادههای عروسها نیز هدایای متقابل به داماد میدهند.
این رسم در برخی مناطق افغانستان چند روز پیش از عید سعید فطر و عید قربان و در بعضی مناطق در روزهای عید بهجا آورده میشود.