لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۸ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۴۴

افغانستان

سیما باهوس: افغانستان بزرگترین بحران حقوق زنان است

شماری از زنان معترض در کابل.
شماری از زنان معترض در کابل.

سیما باهوس به روز سه‌شنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که در نشستی با اشتراک شماری از نماینده‌های زنان افغان تأکید کرده که اقدامات برای بازکردن فضا برای مشارکت زنان افغان در اتخاذ تمامی تصمیم‌هایی که بر اوضاع افغانستان تاثیر گذار است، باید دومدار باشد.

مدیر اجرایی زنان سازمان ملل متحد می‌گوید که افغانستان همچنان بزرگترین بحران حقوق زنان است.

سیما باهوس به روز سه‌شنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که در نشستی با اشتراک شماری از نماینده‌های زنان افغان تأکید کرده که اقدامات برای بازکردن فضا برای مشارکت زنان افغان در اتخاذ تمامی تصمیم‌هایی که بر اوضاع افغانستان تاثیر گذار است، باید دومدار باشد.

از سوی هم نمایندگی امارات متحدۀ عربی در سازمان ملل متحد در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته است که با بریتانیا، زنان سازمان ملل متحد و دو نهاد دیگر به روز دوشنبه میزبان این نشست بودند.

این نشست زیر عنوان "بازنگری امنیت از دیدگاه زنان و دخترانی که تحت حاکمیت طالبان در افغانستان زندگی می‌کنند" در نیویارک برگزار شده است.

در ادامه آمده که در این نشست به تأثیر فقر بر زندگی زنان و دختران و پیامدهای آن نیز پرداخته شده است.

نمایندگی دایمی امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد افزوده است، بدون شک فقر خانواده‌ها را مجبور می‌کند تا انتخاب‌های غیرممکنی برای پیدا کردن غذا انجام دهند و این مسئله زنان و دختران را بیشتر به موقعیت‌های آسیب‌پذیر سوق می‌دهد.

همچنان این نمایندگی در صفحۀ ایکس ( توییتر سابق) خود به نقل از لانا نصیبه، سفیر و نمایندۀ دائمی امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد نوشته که او در این نشست تأکید کرده است که رفاه جوامع از آموزش زنان و دختران حاصل می‌شود و صلح و امنیت هم به کمک آنها تامین می‌شود.

او تأکید کرده که محرومیت از حقوق زنان نباید اشتباهاً به دین نسبت داده شود و به گفتۀ او، این محدودیت‌ها ربطی به اسلام ندارد.

خانم‌ها در این حکومت سخت در عذاب هستند، به صفت یک خانم افغان اصلاً از آن رضایت ندارم، زیرا ما همیشه در تهدید هستیم

حکومت طالبان با آنکه آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیلات عالی زنان و دختران و کار آنان را در بیشتر اداره‌های دولتی و تمام اداره‌های غیردولتی ممنوع ساخته، اما همواره مدعی است که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است.

در این حال شماری از زنان در افغانستان می‌گویند که تمامی حقوق اساسی‌شان سلب شده و با مشکلات زیادی روبه‌رو اند.

دو بانو از ولایت‌های تخار و بغلان که نخواستند نام‌های شان در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفتند:
"خانم‌ها در این حکومت سخت در عذاب هستند، به صفت یک خانم افغان اصلاً از آن رضایت ندارم، زیرا ما همیشه در تهدید هستیم، بخاطر این که زن هستیم حق کار و تحصیل نداریم، تا شهر می‌رویم راحت نیستیم، آزادی نداریم، یعنی در شرایطی قرار داریم که سازمان ملل باید با خانم‌های افغان همکاری جدی کند."

"نقش یا حضور زنان در حکومت فعلی نه تنها کمرنگ است بلکه اصلاً وجود ندارد، اما اگر به گذشته‌ها ببینیم خانم‌ها در سطوح مختلف و بخش‌های سیاست مشارکت فعالانه داشتند، اما حالا هر روز از حق و حقوق‌شان کاسته می‌شود."

از سوی هم اخیراً جنبش شنبه‌های ارغوانی به دلیل محدودیت‌های طالبان بر زنان خواستار به محاکمه کشانیدن رهبران طالبان شده است.

اعضای این جنبش با نشر ویدیوهایی در صفحۀ ایکس این جنبش ادعا کرده اند که حکومت طالبان زیر نام تطبیق احکام اسلام زنان افغان را از تمامی حقوق اسلامی و انسانی‌شان محروم و در خانه‌های شان محبوس ساخته است.

با وجود واکنش‌های گستردۀ داخلی و بین‌المللی به محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های طالبان بر زنان، حکومت آنان تا به حال هیچ یک از محدودیت‌هایش را برنداشته است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

در ۲۶ ولایت افغانستان باران های شدید و رعد و برق پیش بینی شده است

تخریبات ناشی از باران و سیلاب ها در ننگرهار .
تخریبات ناشی از باران و سیلاب ها در ننگرهار .

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان، پیشبینی کرده که به روز یکشنبه باران هایی شدید توام با رعد و برق در ۲۶ ولایت افغانستان رخ خواهد داد.

این ریاست روزشنبه(۲۸ سپتمبر) در خبرنامۀ هشدار داده که به روز یکشنبه ولایات بدخشان، تخار، نورستان، پنجشیر، بغلان، کنر، ننگرهار، لغمان، کاپیسا، پروان، کابل، لوگر، پکتیا، خوست، بامیان، سرپل، بلخ، جوزجان، فاریاب، بادغیس، غور، دایکندی، ارزگان، هلمند، فراه و هرات، شاهد بارندگی های نسبتاً شدید بوده و مقدار بارندگی در مناطق مختلف افغانستان از ۱۵ الی ۴۰ میلی متر خواهد بود.

در این خبر نامه همچنین گفته شده که در ولایات غربی و مرکزی به شمول سالنگ ها، احتمال بادهای نسبتاً شدید توام با گرد و خاک وجود دارد و سرعت باد، در مناطق مختلف افغانستان از ۵۰ تا ۷۹ کیلومتر پیش بینی شده است.

امروز روز جهانی دسترسی به اطلاعات است و خبرنگاران در افغانستان از عدم دسترسی به اطلاعات شکایت دارند

تعدادی از رسانه های تصویری افغانستان.
تعدادی از رسانه های تصویری افغانستان.

امروز ۲۸ سپتمبر، روز جهانی دسترسی به اطلاعات در حالی فرا رسیده است که روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای در افغانستان حکومت طالبان را به عدم ارائه اطلاعات مورد نیاز رسانه ها، متهم می کنند.

شعار امسال این روز، "جریان اصلی دسترسی به اطلاعات و مشارکت در سکتور عمومی" است.

شماری از خبرنگاران به رادیو آزادی گفته اند، حکومت طالبان تنها مسائلی را که منافع اش در آن دخیل است، با خبرنگاران در میان می‌گذارند.

به گفتۀ خبرنگاران، اما طالبان اطلاعات را در مورد گزارش‌های تحقیقی، جزئیات رویدادها و سایر موضوعات خبری با آن ها به اشتراک نمی‌گذارند. طالبان در گذشته این چنین نگرانی ها را رد کرده اند.

طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، افزون بر وضع محدودیت بر زنان و دختران، رسانه ها را نیز محدود کرده اند و این محدودیت روز به روز در حال افزایش خوانده می شود.

طالبان حدود یک هفته پیش پخش زنده برنامه های سیاسی در رسانه ها را ممنوع کردند.

جایزه مشترک سالانه کانادا و بریتانیا به رسانه‌های مستقل افغانستان اهدا شد

لطف الله نجفی زاده رئیس اجرایی تلویزیون آمو که به نمایندگی از رسانه های مستقل افغانستان جایزه را دریافت کرد.
لطف الله نجفی زاده رئیس اجرایی تلویزیون آمو که به نمایندگی از رسانه های مستقل افغانستان جایزه را دریافت کرد.

جایزۀ مشترک سالانه کانادا و بریتانیا برای رسانه‌های آزاد و خبرنگاران مستقل افغانستان اهدا شد.

به اساس بیانیه حکومت کانادا، مراسمی اهدای این جایزه به روز جمعه در حاشیه‌ نشست مجمع عمومی ملل متحد در نیویارک برگزار شد.

لطف‌الله نجفی‌زاده، رئیس اجرایی تلویزیون آمو به نمایندگی از خبرنگاران مستقل افغانستان، این جایزه‌ را دریافت کرد.

میلانی جولی، وزیر خارجه‌ی کانادا و لرد کالینز آو هایبری، معاون مجلس اعیان بریتانیا این جایزه را به آقای نجفی‌زاده اهدا کردند.

در جریان ۳ سالی که از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان گذشته است، به گفتۀ نهاد های حامی رسانه ها، طالبان آزادی بیان و فعالیت خبرنگاران و رسانه ها را به گونۀ چشمگیر محدود کرده اند.

فاز دوم فابریکه «ذوب آهن کابل فولاد» در ولایت هرات افتتاح شد

تصویر آرشیف: فابریکه ذوب آهن .
تصویر آرشیف: فابریکه ذوب آهن .

کار ساختمان فاز دوم فابریکه ذوب آهن کابل فولاد در پارک صنعتی هرات آغاز شد. این فابریکه تا حال در تولید سیخ گول و بعضی دیگر از محصوالات فولاد فعال بود.

اکنون فاز دوم این فابریکه با سرمایه ۱۸ میلیون دالر شروع شده است که ساحه فعالیت آنرا توسعه خواهد داد.

رسانه های داخلی افغانستان خبرمیدهند که در افتتاح فاز دوم فابریکه ذوب آهن کابل فولاد سرپرست وزارت تجارت و صنعت حکومت طالبان نورالدین عزیزی ، شیخ اسلام جار والی هرات ، رئیس فابریکه و مقامات دیگر سهم داشتند. در این مورد معلومات بیشتر در رسانه ها داده نشده است.

به گفته مقامات حکومت طالبان بعد از یک فرمان رهبر ارشد آنها، ملا هبت الله اخوند زاده، در مورد پارک های صنعتی ، کار فاز دوم این فابریکه در پارک صنعتی هرات آغاز شده است.

پاکستان در مورد برخی کارت های مهاجرین افغان و احتمال تمدید آن بررسی های تازه انجام میدهد

تعدادی از مهاجرین افغان در پاکستان که کارت های اقامت ان کشور را نیز دارند اما با خطر اخراج مواجه هستند.
تعدادی از مهاجرین افغان در پاکستان که کارت های اقامت ان کشور را نیز دارند اما با خطر اخراج مواجه هستند.

پاکستان برنامه بررسی کارتهای اقامه پناهجویان افغان را در این کشور را توسعه میدهد . در این مورد، امیر مقاموزیر دولت پاکستان در امور مناطق سرحدی این کشور، به روز جمعه در جریان دیدار از یک کمپ پناهجویان افغانستان در بلوچستان سخن گفت.

به نوشته بعضی از رسانه های افغان و روزنامه دان پاکستان، امیر مقام از کمپ سارانان در قلعه عبدالله به پناجویان این کمپ گفت که پاکستان بعد از بررسی دقیق ، بعضی از کارتهای فسخ شده اقامه را شاید دوباره با اعتبار اعلان نماید.

او از جامعه جهانی، ملل متحد و حکومت طالبان خواست که در بخش اسکان مجدد پناهجویان افغان به وطن شان کمک کنند ، مهاجرانی که به گفته او سالها در پاکستان زنده گی کرده اند.

او همچنان تائيد نمود که شرایط این کمپ مهاجرین بسیار ناگوار است و پناهجویان در اینجا از کمبود آب اشامیدنی، برق و مشکلات دیگر رنج می برند.

پاکستان در ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ اعلان نمود که تمام پناهجویان بدون اسناد افغان را از این کشور خارج میکند. نظر به معلومات ملل متحد از آنوقت تا حال ۷۰۰ هزار پناهجوی افغان به کشورشان برگردانده شده اند.

این عمل اعتراضات بین المللی را دامن زده زیرا چنین ترس وجود دارد که یک تعداد زیاد از این افراد ممکن است در افغانستان با تهدید های امنیتی رو به رو شوند.

شورای حقوق بشر ملل متحد گزارش پیشنهادی در مورد افغانستان را تصویب کرد

تالار برگزاری جلسات شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنیو.
تالار برگزاری جلسات شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنیو.

شورای حقوق بشر ملل متحد گزارش دوره ای در مورد افغانستان را تصویب کرد.

نماینده دايمی افغانستان در ملل متحد خبر داد که شام جمعه در این مورد در مقر این اداره در ژنیو رای گیری شد.

نصیر احمد اندیشه سفیر دایمی افغانستان در ملل متحد در یک اعلامیه در ژنیو گفته که گزارش دوره ای افغانستان برای آنها این زمنیه را فراهم میکند که در مقابل رفتار طالبان و محدودیتهای وضع شده از سوی آنها، صدا بلند کنند و از تمام تلاش ها استقبال نمایند که خواهان حساب و کتاب از طالبان میباشد.

این گزارش تفصیلی در ماه اپریل به شورای حقوق بشر ملل متحد پیشنهاد شده بود.

در این گزارش آمده که از ماه اگست سال ۲۰۲۱ تا ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ طالبان دست کم ۲۰۰ فرمان و ضع کرده اند که با مسؤلیت های افغانستان در قبال قوانین و معاهدات بین المللی در تضاد میباشد.

گزارش‌ها: جاوید کوهستانی تحلیلگر امور نظامی و سیاسی در کابل توسط طالبان بازداشت شده است

جاوید کوهستانی
جاوید کوهستانی

بر اساس گزارش‌ها طالبان جاوید کوهستانی، آگاه امور نظامی و سیاسی را در کابل بازداشت کرده اند.

برخی رسانه‌ها به نقل از منابع نزدیک به کوهستانی گزارش دادند که افراد استخبارات طالبان او را روز پنج‌شنبه از منطقۀ سرای شمالی کابل بازداشت کرده اند.

حکومت طالبان تا به حال در این باره چیزی نگفته و تا هنوز علت بازداشت کوهستانی هم مشخص نشده است.

از سوی دیگر نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در ملل متحد در پیوند به بازداشت کوهستانی گفته که بازداشت‌های خودسرانه غیرنظامیان و "قتل‌های فراقانونی" نیروهای امنیتی سابق بدون هیچ مجازاتی ادامه دارد.

جاوید کوهستانی پیش از این حاکمیت دوبارۀ طالبان در رسانه‌ها به عنوان آگاه نظامی و سیاسی حضور می‌یافت، اما پس از حاکمیت طالبان هیچ فعالیت رسانه‌ای نداشت.

او در بیش از سه سال حاکمیت طالبان بیشتر در کابل زندگی می‌کرد.

سرازیر شدن سیلاب ها در ولایت ننگرهار منجر به هلاکت سه تن و زخمی شدن بیست نفر گردید

تصویر آرشیف: تخریبات ناشی از سیلاب در ننگرهار.
تصویر آرشیف: تخریبات ناشی از سیلاب در ننگرهار.

در نتیجۀ سیلاب‌های شب گذشته در ننگرهار سه تن کشته و بیست نفر دیگر زخمی شدند.

خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان گزارش داده که سیلاب‌های ناشی از باران‌های شدید پنج‌شنبه شب در ولسوالی کوز کنر ننگرهار، در کنار تلفات جانی، ۱۵۰ خانه را ویران کرده است.

به گزارش باختر، سیلاب‌ها در مهترلام، مرکز لغمان و ولسوالی علینگار این ولایت نیز خسارات هنگف مالی به بار آورده است.

این درحالیست که ادارۀ هواشناسی حکومت طالبان دیروز از ریزش‌های باران‌های شدید و جاری سیلاب‌ها در ۱۲ ولایت افغانستان هشدار داده بود.

بر اساس پیش‌بینی این اداره، ولایت‌های بدخشان، تخار، بغلان، نورستان، پنجشیر، کنر، لغمان، کاپیسا، ننگرهار، کابل، پکتیا و خوست امروز جمعه و فردا شنبه گواه باران‌های شدید، رعد و برق و سیلاب‌های آنی خواهند بود.

جبهه آزادی از حمله به طالبان در کابل و کشته شدن دوتن از جنگجویان طالب خبر داد

نشان جبهه آزادی افغانستان .
نشان جبهه آزادی افغانستان .

یک گروه ضد طالبان موسوم به «جبهه آزادی افغانستان» ادعا می کند که در حملۀ افرادش ، سه عضو نیروی طالبان پنجشنبه شب در کابل کشته و دو تن دیگر آنان زخمی شدند.

این جبهه در شبکۀ اکس (تویتر سابق) شب گذشته نوشت که دراین حمله یک قرارگاه طالبان در شهرک سید جمال الدین افغان در منطقۀ ارزان قیمت شهر کابل هدف قرار داده شد.

طالبان در مورد این ادعا هنوز چیزی نگفته اند و رادیو آزادی نمی تواند که این ادعا را به طور مستقل تایید کند.

پیش از ادعای جبهۀ آزادی افغانستان برخی از رسانه ها از وقوع یک انفجار در منطقۀ ارزان قیمت کابل گزارش داده بودند.

در ۱۲ ولایت افغانستان باران های شدید و سرازیر شدن سیلاب‌ها پیش بینی شده است

تصویر آرشیف: بارندگی ها در کابل .
تصویر آرشیف: بارندگی ها در کابل .

ریاست هواشناسی حکومت طالبان از باران شدید و سیلاب های آنی در ۱۲ ولایت افغانستان هشدار داده است.

این ریاست در خبرنامه ای به روز پنجشنبه گفت که در ولایت های بدخشان ، تخار ، بغلان ، نورستان ، پنجشیر ، کنر ، لغمان ، کاپیسا ، ننگرهار ، کابل ، پکتیا و خوست به روز های جمعه و شنبه احتمال باران شدید ، رعد و برق و سیلاب های آنی وجود دارد.

در ادامه آمده است که مقدار باران در مناطق مختلف بین ۱۵ تا ۴۰ ملی متر پیشبینی شده است.

در خبرنامه همچنان گفته شده است که در ولایت های شمالی ، غربی ، جنوبی ، شرقی و مرکزی به شمول سالنگ ها احتمال باد های شدید وجود دارد که سرعت آن در مناطق مختلف بین ۱۵ الی ۹۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

از ماه جوزا به اینطرف ولایت های مختلف افغانستان گواه باران های شدید و سرازیر شدن سیلاب بوده اند که در کنار خسارات هنگفت مالی ، صد ها کشته و زخمی نیز بر جای گذاشت.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG