افغانستان
سیما باهوس: افغانستان بزرگترین بحران حقوق زنان است

سیما باهوس به روز سهشنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که در نشستی با اشتراک شماری از نمایندههای زنان افغان تأکید کرده که اقدامات برای بازکردن فضا برای مشارکت زنان افغان در اتخاذ تمامی تصمیمهایی که بر اوضاع افغانستان تاثیر گذار است، باید دومدار باشد.
مدیر اجرایی زنان سازمان ملل متحد میگوید که افغانستان همچنان بزرگترین بحران حقوق زنان است.
سیما باهوس به روز سهشنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که در نشستی با اشتراک شماری از نمایندههای زنان افغان تأکید کرده که اقدامات برای بازکردن فضا برای مشارکت زنان افغان در اتخاذ تمامی تصمیمهایی که بر اوضاع افغانستان تاثیر گذار است، باید دومدار باشد.
از سوی هم نمایندگی امارات متحدۀ عربی در سازمان ملل متحد در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته است که با بریتانیا، زنان سازمان ملل متحد و دو نهاد دیگر به روز دوشنبه میزبان این نشست بودند.
این نشست زیر عنوان "بازنگری امنیت از دیدگاه زنان و دخترانی که تحت حاکمیت طالبان در افغانستان زندگی میکنند" در نیویارک برگزار شده است.
در ادامه آمده که در این نشست به تأثیر فقر بر زندگی زنان و دختران و پیامدهای آن نیز پرداخته شده است.
نمایندگی دایمی امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد افزوده است، بدون شک فقر خانوادهها را مجبور میکند تا انتخابهای غیرممکنی برای پیدا کردن غذا انجام دهند و این مسئله زنان و دختران را بیشتر به موقعیتهای آسیبپذیر سوق میدهد.
همچنان این نمایندگی در صفحۀ ایکس ( توییتر سابق) خود به نقل از لانا نصیبه، سفیر و نمایندۀ دائمی امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد نوشته که او در این نشست تأکید کرده است که رفاه جوامع از آموزش زنان و دختران حاصل میشود و صلح و امنیت هم به کمک آنها تامین میشود.
او تأکید کرده که محرومیت از حقوق زنان نباید اشتباهاً به دین نسبت داده شود و به گفتۀ او، این محدودیتها ربطی به اسلام ندارد.
خانمها در این حکومت سخت در عذاب هستند، به صفت یک خانم افغان اصلاً از آن رضایت ندارم، زیرا ما همیشه در تهدید هستیم
حکومت طالبان با آنکه آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیلات عالی زنان و دختران و کار آنان را در بیشتر ادارههای دولتی و تمام ادارههای غیردولتی ممنوع ساخته، اما همواره مدعی است که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است.
در این حال شماری از زنان در افغانستان میگویند که تمامی حقوق اساسیشان سلب شده و با مشکلات زیادی روبهرو اند.
دو بانو از ولایتهای تخار و بغلان که نخواستند نامهای شان در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفتند:
"خانمها در این حکومت سخت در عذاب هستند، به صفت یک خانم افغان اصلاً از آن رضایت ندارم، زیرا ما همیشه در تهدید هستیم، بخاطر این که زن هستیم حق کار و تحصیل نداریم، تا شهر میرویم راحت نیستیم، آزادی نداریم، یعنی در شرایطی قرار داریم که سازمان ملل باید با خانمهای افغان همکاری جدی کند."
"نقش یا حضور زنان در حکومت فعلی نه تنها کمرنگ است بلکه اصلاً وجود ندارد، اما اگر به گذشتهها ببینیم خانمها در سطوح مختلف و بخشهای سیاست مشارکت فعالانه داشتند، اما حالا هر روز از حق و حقوقشان کاسته میشود."
از سوی هم اخیراً جنبش شنبههای ارغوانی به دلیل محدودیتهای طالبان بر زنان خواستار به محاکمه کشانیدن رهبران طالبان شده است.
اعضای این جنبش با نشر ویدیوهایی در صفحۀ ایکس این جنبش ادعا کرده اند که حکومت طالبان زیر نام تطبیق احکام اسلام زنان افغان را از تمامی حقوق اسلامی و انسانیشان محروم و در خانههای شان محبوس ساخته است.
با وجود واکنشهای گستردۀ داخلی و بینالمللی به محدودیتها و ممنوعیتهای طالبان بر زنان، حکومت آنان تا به حال هیچ یک از محدودیتهایش را برنداشته است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
یک ادارۀ ملل متحد میگوید که افغانستان آمادۀ پذیرش برگشت کنندگان نیست

کمیشنر عالی ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که در سال جاری ۷۸۰ هزار مهاجر افغان از کشورهای همسایه برگشت کردند که از این میان بیش از ۳۵۰ هزار تن آنان از این کشورها اخراج شده اند.
این ادارۀ ملل متحد روز سهشنبه، ۳۰ ثور در صفحۀ ایکس خود نوشته است است که این مهاجرین به کشوری برگشت میکنند که به دلیل نیازمندی بیش از نیم جمعیتاش به کمکهای بشردوستانه، آمادۀ پذیرش آنان نیست.
یو ان اچ سی آر با نگرانی از کاهش بودجه برای ارائۀ کمکهای بشردوستانه در افغانستان گفته که در حال حاضر آنان تنها ضروریترین کمکهای بشردوستانه را به برگشت کنندگان ارائه میکنند و این کمکها کوتاهمدت هستند.
به گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، از ماه سپتمبر ۲۰۲۳ به این سو بیش از ۳ میلیون افغان از کشورهای همسایه به افغانستان برگشت کرده اند.
این اداره از جامعۀ بینالمللی خواسته که برای بهبود وضعیت افغانستان به این کشور کمک سیاسی و مالی کنند.
روز جهانی زنبور عسل؛ ملل متحد صدها صندوق زنبورداری توزیع کرده است

امروز ۲۰ می روز جهانی زنبور عسل است.
این روزبا شعار" زنبور عسل با الهام از طبیعت همه ما را تغذیه می کند." تجلیل می شود.
زنبور عسل در باروری و تلقیح نباتات وحفاظت محیط زیست نیز نقشی حیاتی دارد.
اداره غذا وزراعت سازمان ملل متحد به این مناسبت می گوید درسال ۲۰۲۴ ، بیش از ۱۶۴۰ صندوق زنبورداری را درافغانستان توزیع کرده است.
گزارش ها می رساند که صنعت زنبوداری درافغانستان در سال های اخیر رونق یافته و سالانه حدود ۲۲۰۰ تن عسل دراین کشور تولید می شود و حدود ۳۴۰۰ فارم زنبورداری وتولید عسل دراین کشور فعالیت دارند.
پولیس جرمنی ۵ تن از مهاجران افغان را حین دخول به این کشور بازداشت و رد مرز کرد

پولیس جرمنی یازده نفر به شمول یک طفل را حین داخل شدن از پولند به این کشور بازداشت کردند.
این گروه افراد به شمول مهاجران از افغانستان ، سومالیا واریتریا روز یکشنبه بازداشت شدند.
پنج تن از افراد بازداشت شده اتباع افغانستان اند که از جمله چهار نفر ویزه های روسیه داشتند ویک تن هیچ مدارکی با خود نداشت.
همه ای این پنج نفر به پولند رد مرز شدند.
از جمله ای بازداشت شدگان دو فرد بالغ ویک طفل از سومالیا بودند. افراد بالغ رد مرز وطفل به آسایشگاه اطفال ونوجوانان سپرده شد.
سه تن از اتباع اریتریا که میان ۲۲ تا ۲۵ سال عمر دارند وهیچ اسناد قانونی نداشتند آنها نیز به پولیند رد مرز شدند.
این افراد ضمن تقویت تدابیر امنیتی درسرحدات جرمنی برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی بازداشت شده اند.
عودت صدها خانواده از ایران و پاکستان به کشور

روز دوشنبه بیش از هشتصد خانواده از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتند.
خبرگزاری دولتی باختر زیرکنترول طالبان گزارش میدهد که از جمله ۴۴۷خانواده از طریق اسلام قلعه هرات ، ۷۹ خانواده ازتورخم ننگرهار، ۱۰۰ خانواده از طریق سپین بولدک کندهار ، ۱۷۲ خانواده از طریق پل ابریشم نیمروز، ۹ خانواده از طریق بهرامچه هلمند ویک خانواده از طریق انگوره اده پکتیکا به کشور برگشتند.
خبر می افزاید که این خانواده ها ازسوی حکومت طالبان کمک دریافت کردند.
روند برگشت واخراج مهاجران افغان از کشورهای همجوار ، ایران وپاکستان دراین اواخر سرعت یافته است.
کمیشنری عالی ملل متحد برای پناهجویان می گوید در چهار ماه اول سال جاری میلادی بیش از ۴۷۲ هزار مهاجر افغان اکثریت به گونه اجباری ازایران به افغانستان برگشتهاند.
پاکستان از سال ۲۰۲۳ اخراج مهاجران افغان بدون مدرک را آغاز کرده است. بر اساس معلومات ملل متحد تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر به افغانستان برگشتهاند.
ملل متحد وموسسات غیردولتی همکار مراکزی برای استقبال این عودت کنندگان در عبورگاه های سرحدی در افغانستان تاسیس کرده اند.
وضعیت بشری افغانستان امروز در چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت

در این نشست دو روزه که روز دوشنبه آغاز شد، سیاستگذاران، سازمانهای حقوق بشری و کارشناسان بینالمللی شرکت کرده اند.
ویرونیکا باسکوویک پوهر، نمایندۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان در صفحۀ ایکس خود نوشت که در این مجمع به ریشههای بحران افغانستان خواهد پرداخت و راه حلهای ملی و منطقهای را بررسی خواهد کرد.
چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا به میزبانی کمیسیون اروپا و پولند برگزار شده است.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱وضعیت بشری در این کشور بحرانی شده، فقر و بیکاری افزایش یافته و نیازمندی مردم به کمکهای بشردوستانه بیشتر شده است.
بر اساس آمار ملل متحد، در حال حاضر نزدیک به ۲۳ میلیون جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
وزارت مالیۀ طالبان میگوید که بانک جهانی پرداخت قرضهایش را در افغانستان به زودی آغاز خواهد کرد

این وزارت روز دوشنبه با نشر اعلامیهای گفته که بانک جهانی حدود ۵۰ میلیون دالر به شرکتهای لوجستکی و ساختمانی در افغانستان بدهکار است و قرار است این بدهیها در چهار مرحله پرداخت شود.
به گفتۀ وزارت مالیۀ حکومت طالبانُ بانک جهانی در مرحلۀ نخست پرداخت بیش از ۱۰ میلیون دالر قرضۀ شرکتهای خصوصی را روز دوشنبه، ۲۹ ثور آغاز کرده و قرار است بیش از ۳۹ میلیون دالر قرضۀ این بانک در سه مرحلۀ دیگر از طریق این وزارت پرداخت شود.
پیش از این شرکتهای خصوصی بارها از عدم پرداخت پولهایشان از سوی بانک جهانی شکایت کرده بودند.
به گفتۀ این شرکتها، آنها پروژههای مربوط به بانک جهانی را در زمان نظام جمهوری مخلوع اجرا کرده اند، اما بخشی از پولهایشان تا هنوز پرداخت نشده است.
وزیر دفاع امریکا: بخشی از یافتهها در بارۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به زودی نشر خواهد شد

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا روز دوشنبه، ۲۹ ثور در گفتوگو با تلویزیون "فاکس نیوز" گفت که بخشی از یافتههای گروه ویژۀ تحقیق در بارۀ خروج "فاجعهبار" از افغانستان در روزهای آینده نشر خواهد شد.
او گفت که این یافتهها ممکن امروز (سهشنبه) و یا چهارشنبه نشر شوند.
به گفتۀ وزیر دفاع امریکا، تحقیق در بارۀ خروج از افغانستان زمانگیر خواهد بود، اما آنان متعهد به انجام تحقیق کامل هستند و تمام افراد مسئول پاسخگو قرار داده خواهند شد.
خروج غیرمنتظرۀ نیروهای امریکایی از افغانستان همواره مورد انتقادهای زیادی از جمله انتقاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور کنونی امریکا قرار گرفته است.
دونالد ترمپ هفتۀ گذشته در سفرش به شرق میانه در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمیکرد.
او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.
دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرمآور خوانده بود.
جاپان برای دانشجویان در افغانستان بورسیههای ماستری اعلام کرده

سفارت جاپان در افغانستان اعلام کرده است که وزارت آموزش، فرهنگ، ورزش، علوم و تکنولوژی جاپان برای سال ۲۰۲۶ به دانشجویان افغان بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد (ماستری) در پوهنتونهای جاپان ارائه میکند.
بر اساس این اعلامیه، برگزیدگان به عنوان دانشجویان پژوهشی تحت برنامه بورسیه دولت جاپان در دورههای ماستری ادامه تحصیل خواهند داد.
فرآیند جمعآوری درخواستها و برگزاری آزمون کتبی، با همکاری بنیاد آغا خان در افغانستان انجام خواهد شد.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانند به وبسایت سفارت جاپان مراجعه کنند.
اعتراض مردم نورستان به یک تصمیم اخیر والی طالبان

برخی از ساکنان ولسوالی تازهتأسیس وایگل در ولایت نورستان نسبت به تصمیم اخیر والی در مورد تعیین محل مرکز این ولسوالی اعتراض کردهاند.
آنها میگویند والی زینالعابدین در این تصمیم با مردم مشورتی نکرده و مکانی را که برای مرکز ولسوالی انتخاب کرده، دسترسی به آن برای ساکنان این منطقه کوهستانی دشوار است.
در مقابل، اداره مطبوعاتی ولایت نورستان در اعلامیهای گفته است که منطقه "کوشمه" پس از بررسیهای پیدرپی برای حل اختلافات محلی و بر اساس دستور رسمی ریاستالوزرای طالبان به عنوان مرکز ولسوالی تعیین شده است.
معترضان، شامل بزرگان قومی و عالمان دینی، جاده بین وایگل و پارون - کنر را نیز مسدود کردهاند.
آنها همچنین نسبت به برخورد والی با مردم و آنچه "بیتوجهی به رسوم و سنتهای محلی" میخوانند، شکایت دارند.
قرار است متقی در نشست سه جانبه در چین شرکت کند

قرار است امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان، فردا به بیجینگ برود تا در نشست سهجانبه با نمایندگان چین و پاکستان شرکت کند.
به اساس گزارشها، هدف این نشست رسیدگی به نگرانیها در زمینه صلح و امنیت منطقهای است. همزمان، اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان هم عازم چین شده است تا در گفتوگوهای دوجانبه سطح بالا شرکت کند.
نخستین دور این نشست سهجانبه در تاریخ ۱۰ می ۲۰۲۵ در کابل برگزار شد که در آن نمایندگانی از طالبان، پاکستان و چین حضور داشتند.
قبلاً سخنگوی وزارت خارجه طالبان اعلام کرده بود که یو شیاویونگ، نماینده ویژه چین برای افغانستان، از متقی برای سفر به چین دعوت کرده بود و او این دعوت را پذیرفته است.
در نزدیک به چهار سال از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هنوز هیچ کشور جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.