مسئله غصب زمینهای مربوط به هندوها و سیکها در افغانستان مشکلی است که از سالها به اینسو حل ناشده باقی مانده است.
برخی از آنان میگویند، در چند دهۀ اخیر زمینها و املاک آنها در ولایات مختلف از سوی زورمندان تصرف شده است.
من مونسینگ کرونا، ساکن کابل مدعی است که دکانش غصب شده است و او هنوز نتوانسته آن را به دست آورد:
"من یک دکان در زیرزمینی پلازا داشتم، در سال ۱۳۹۴ آن را خریدم و به کرایه دادم، اما این شخص کرایهنشین با زورمندی هم در زمان جمهوریت و هم حالا آن را در تصرف خود دارد، هرچه تلاش کردم نتیجه نداد اسناد آن حالا هم نزد من موجود است."
نرندرسينگ خالصه، نمایندۀ هندوها و سیکهای افغانستان در ولسی جرگۀ جمهوری پیشین، میگوید که در زمان حکومت قبلی کمیسیونی برای بازگرداندن زمینهای آنها تشکیل شد، اما اکنون به گفتۀ او، کارهای این کمیسیون هیچ نتیجۀ مثبتی را در پی نداشت.
او به رادیو آزادی گفت:
"ما این درخواست را از امارت اسلامی داریم، بخاطر خدا زمینهای هندوها را به آنها بسپارید. از تمام زمینهایی ما که تا کنون در افغانستان تصرف شده حتی یک بخش آن نیز برای ما برگشتانده نشده است، ما اسناد آن را بدست داریم و همین حالا در شاروالی است و آن را پیگیری میکنیم تا دوباره املاک ما برای مان داده شود."
منجيت سنگ لامبه، رئیس شورای هندوها در افغانستان نیز در این باره به رادیو آزادی گفت:
"در حال حاضر زمینهای ما در ولسوالیهای نورگل و غنی خیل کنر که اسناد آن را هم داریم غصب شده، همچنان زمینها و جایدادهای ما در پروان، مزارشریف، هرات، غزنی، خوست، گردیز، لغمان و بسیاری مناطق دیگر غصب شده است."
او در مورد اندازۀ تمام زمینهای غصب شده مربوط به هندوها و سیکها در افغانستان معلومات نداد، اما افزود که این جایدادها از سوی زورمندان و افراد مختلف در زمان حکومت پیشین غصب شده اند.
اخیراً کمیسیون جلوگیری از غصب زمین وزارت عدلیه حکومت طالبان گفته که تحقیقات در مورد تثبیت و تشخیص زمینهای غصب شده هندوها و سیکهای افغانستان را آغاز کرده است.
خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان روز شنبه گزارش داده که وزارت عدلیۀ حکومت طالبان به هیئتی که برای جلوگیری از غصب ملکیت در ولایات مختلف از جمله کابل تعیین شده، وظیفه سپرده تا زمینهای غصب شدۀ مربوط به هندوها و سیکهای افغان را تثبیت و تشخیص کند.
رادیو آزادی خواست نظر مقامهای وزارت عدلیۀ حکومت طالبان را در پیوند به جزئیات کار این کمیسیون بپرسد، اما موفق نشد.
به همین ترتیب از نعمت الله بارکزی، سخنگوی شاروالی حکومت طالبان در کابل در مورد همین موضوع پرسیدیم، اما او تا زمان نشر این گزارش به سوالات رادیو آزادی پاسخ نداد.
گفتنیست که در بیش از دو سال گذشته و شکایات مکرر سیکها و هندوهای افغان، مقامات طالبان بارها وعده استرداد املاک آنها را دادهاند، اما تاکنون این مشکل را حل نکردهاند.
پیش از این هندوها و سیکهای افغان در گفتوگو با رادیو آزادی همچنان از مشکلات امنیتی، آموزشی و کاری و ممانعتها از تجلیل مراسم مذهبی خود شکایت کرده اند.
به گفتۀ منجیت سینگ لامبه، رئیس شورای هندوها در افغانستان، در حال حاضر ۱۵ هندو و سیک با خانوادههایشان در افغانستان زندگی میکنند. به اساس گزارشهای مختلف، پیش از جنگهای داخلی شمار هندوها و سیکهای افغان به یکصد هزار تن میرسید.
بیشتر حمله به اماکن مذهبی هندوها و سیکهای افغان در سالهای اخیر آنها را مجبور به ترک افغانستان کرده است.
در زمان حاکمیت طالبان در سال ۱۴۰۰ "گوردواره" یکی از مکانهای مذهبی آنها مورد حمله افراد مسلح قرار گرفت، یکی از نمایندههای اهل هنود در آن زمان به رادیو آزادی گفته بود که این مکان برگزاری مراسم مذهبیشان آسیب دیده است.
در سال ۱۴۰۱ همین مکان باز هم مورد حملۀ شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) قرار گرفت که بر اساس معلومات وزارت داخلۀ حکومت طالبان در آن زمان، ۲ تن از جمله یک طالب کشته و ۷ تن دیگر در این حمله زخمی شدند.