ارقام نشر شده از سوی سازمان جهانی صحت (دبلیو، اچ، او) نشان میدهد که موارد بیماری سرخکان در افغانستان رو به افزایش است.
این سازمان روز یکشنبه در گزارش جدیدش گفته که در دو ماه نخست سال جاری میلادی ۷۱۷۹ مورد مشکوک به این بیماری به ثبت رسیده که در نتیجۀ آن ۲۹ نفر جان خود را از دست داده اند.
دبلیو اچ او نوشته است که تنها در هفتۀ اخیر ماه فبروری ۱۱۹۰ مورد مشکوک به بیماری سرخکان در افغانستان ثبت شده و ۵ نفر بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.
بر اساس این گزارش، از این میان ۲ مورد فوتی در هلمند، ۲ مورد در قندهار و ۱ مورد در سمنگان ثبت شده که ۳ تن شان زن و ۳ تن دیگر شان کودک بوده اند.
گزارش سازمان جهانی صحت نشان میدهد در هفتۀ سوم فبروری هم ۱۱۱۸ مورد مشکوک به سرخکان و ۶ مورد فوتی در نتیجۀ این بیماری در افغانستان به ثبت رسیده است که بلندترین رقم هفتهوار پس از اواسط ۲۰۲۲ بوده است.
دبلیو اچ او میافزاید، در دو ماه نخست امسال ۸۰.۵ درصد موارد مشکوک به سرخکان را کودکان زیر پنج سال و باقی را زنان تشکیل میدهند.
این گزارش در حالی منتشر میشود که دیدبان حقوق بشر در گزارشی در پایان سال ۲۰۲۳ گفته بود که به دلیل عدم کمکهای خارجی به بخش صحت افغانستان و محدودیتهای شدید طالبان بر دختران و زنان، سلامتی میلیونها افغان با خطر مواجه شده است.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان بارها مدعی بهبود سکتور صحت در افغانستان شده است، اما در مورد افزایش بیماری سرخکان و ارائه خدمات صحی به مبتلایان آن چیزی نگفته است.
در این گزارش آمده بود که بحران صحی در افغانستان سلامتی مردم را از نظر سوء تغذیه و بیماریهای شدید تحت تاثیر قرار داده است.
در عین حال برخی از خانواده هایی که فرزندان شان به بیماری سرخکان مبتلا شده اند، نگران وضعیت بد فرزندان خود هستند.
شریفه، باشندۀ قندهار که سه فرزندش به سرخکان مبتلا شده و یکی از آنها در شفاخانه بستری است، به رادیو آزادی گفت:
"شام تب داشت، خودش را از تخت خواب پائین انداخت حالش بد شد و استفراغ کرد، به همین دلیل تکان شدید قلب دارد."
الماس، یک بانوی دیگر که دخترش به سرخکان مبتلا شده است میگوید، این بیماری دخترش را بستری کرده است:
"اول استفراغ و اسهال داشت او را بستر کردیم، شکمش هم پندیده بود، بعد به خانه برگشتیم، اما وقتی حالا اینجا آمدیم گفتند سرخکان دارد."
علاوه بر سرخکان، بیماریهای تنفسی، کووید-۱۹ و کانگو از دیگر بیماریهایی هستند که سازمان جهانی صحت اخیراً از افزایش آنها در افغانستان خبر داده است.