لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۶

عزت‌الله ځواب، شاعر و نویسندهٔ که پشت میله های زندان طالبان است


 عزت‌الله ځواب، نویسنده و شاعر
عزت‌الله ځواب، نویسنده و شاعر

عزت‌الله ځواب، نویسنده و شاعر به تاریخ ۲۴ جنوری سال جاری توسط حکومت طالبان در منطقۀ پلچرخی کابل بازداشت شد.

نصرت آرمان، پسر بزرگ وی روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، پدرش وقتی برای طراحی و چاپ مجله‌ای به نام "مینه" و پرداخت پول قرض‌اش بسوی جلال‌آباد در حرکت بود، بازداشت شد.

آرمان می‌گوید که با وجود وعده‌های مختلف طالبان در کابل مبنی بر آزادی پدرش، او هنوز هم در بازداشت طالبان است.

نصرت آرمان در بارۀ علت بازداشت شدن پدرش به رادیو آزادی گفت:

"مقامات امارت می‌گویند که او را با مقداری شراب دستگیر کرده اند، ابتدا به ما اطمینان دادند که وی آزاد می‌شود، اما بعداً گفتند که دوسیه وی رسمی شده است و محکمه تصمیم می‌گیرد، پدرم در بیست سال گذشته مجلۀ مینه را نشر می‌کرد و فعالیت سیاسی نداشته است. ما فکر می‌کنیم که پدرم را کسی فریب داده است یا برای خاموش کردن صدایش و کشتن شخصیتش علیه وی دسیسه ساخته اند."

نصرت آرمان همچنین مدعی است که پدرش به دلیل نشر مجلۀ مینه در سال ۲۰۰۵ هم در ننگرهار ربوده و به شدت شکنجه شده بود که پس از این رویداد دچار مشکلات روانی نیز شده بود.

برخی از فعالان حقوق بشر با اشاره به بازداشت نویسندگان و فعالان مدنی می‌گویند که طالبان برای خاموش کردن صدای نویسندگان، شاعران و فعالان، آانا را دستگیر ، اذیت و شکنجه می‌کنند.

ظریفه غفاری، یکی از فعالان حقوق بشر
ظریفه غفاری، یکی از فعالان حقوق بشر

ظریفه غفاری، یکی از فعالان حقوق بشر به رادیو آزادی گفت:

"نظام کنونی که یک نظام دیکتاتوری است، هر کس صدای خود را علیه این نظام بلند کند طبیعتاً طالب خاموشش می‌کند، چه نویسنده باشد، چه شاعر و چه مردم عام. زیرا آنها بقای نظام خود را در این می‌بینند که مردم صدای خود را علیه آنها بلند نکنند."

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان با آنکه وعده داده بود، به پرسش‌ها در بارۀ علت بازداشت شدن عزت‌الله ځواب پاسخ نداد.

اما پیش از این به رادیو آزادی گفته بود که بازداشت بیشتر خبرنگاران مربوط به فعالیت‌های خبرنگاری آنها نیست.

عزت‌الله ځواب همچنان بخاطر اشعار انتقادی‌اش هم مشهور است.

او در دورۀ جمهوری مخلوع با زبان شعر از مقامات انتقاد می‌کرد و پس از آغاز حاکمیت دور دوم طالبان در افغانستان، مقالات و اشعار انتقادی را در فیسبوک خود نشر می‌کرد.

این درحالیست که طالبان از زمانی که دوباره بر افغانستان تسلط پیدا کرده اند، خبرنگاران، نویسندگان، شاعران و فعالان زیادی را بازداشت کرده اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که طالبان تنها در سال گذشتۀ میلادی ۶۱ خبرنگار را بازداشت و زندانی کرده اند. این مرکز هم چنان گفته که در این سال ۱۶۸ مورد خشونت و تهدید علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است، از میان خبرنگاران بازداشت شده، امین‌الله عالمی، مدیر مسئول رادیو ممتاز در فاریاب و سلطان علی جوادی، مسئول رادیو نسیم در دایکندی از سوی طالبان به یک سال حبس محکوم شده و هم اکنون در زندان بسر می‌برند.

در حال حاضر به شمول برخی دیگر فعالان، منیژه صدیقی یکی از زنان معترض و صدیق‌الله افغان و احمد فهیم، دو تن از فعالان حق آموزش در زندان حکومت طالبان بسر می‌برد. حکومت طالبان موضوع بازداشت این سه تن را تأیید کرده است.

XS
SM
MD
LG