در ادامۀ واکنشها به اجرای حکم اعدام از سوی حکومت طالبان، روز دوشنبه سازمان ملل متحد ساعاتی پس از اعدام یک فرد به اتهام قتل از سوی حکومت طالبان، اعدام در محضر عام را فجیع خواند.
استیفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد در یک نشست خبری در این مورد گفت:
"به نظر میآید من کوشش کردم از همین کلمات استفاده کنم، اما ماهیت علنی بودن اعدام به شدت فجیع است و ما به ایستادن در برابر استفاده از مجازات اعدام ادامه میدهیم."
حکومت طالبان روز دوشنبه یک تن را به اتهام قتل در یک استدیوم ورزشی در حضور دهها تن در شهر شبرغان جوزجان اعدام کرد.
در اعلامیۀ ستره محکمۀ حکومت طالبان نام فرد اعدام شده نظرمحمد گفته شده که باشندۀ اصلی ولایت فاریاب و باشندۀ فعلی ولایت جوزجان بوده است.
برخی آگاهان امور سیاسی میگویند، حکومت طالبان بعد از تکمیل نشدن انتظاراتشان در نشست هفتۀ گذشتۀ دوحه در بارۀ افغانستان و نشست روز دوشنبه شورای امنیت ملل متحد، با اجرای حکم چند اعدام در تلاش قدرتنمایی داخلی و بینالمللی است.
صلاحالدین سعیدی، یک آگاه امور سیاسی در این باره به رادیو آزادی گفت:
"از یک طرف قوۀ داخلی دارد سربازانی و تعداد متشددی که در بین طالبان وجود دارد به این باورمند شوند که این حاکمیت، حاکمیت اسلامی است و قوانین و مقررات اسلامی را تطبیق میکند و به اصطلاح معامله با کسی نمیکند، اما از طرف دیگر نشان دادن حاکمیت طالب به جهان است که ما در آنچه میگویم در تطبیقاش جدی هستیم."
طارق فرهادی، آگاه امور سیاسی میگوید، حکومت طالبان در کنار قدرتنمایی تلاش دارد با اجرای حکم اعدام این افراد در داخل افغانستان بر حاکمیت نظام اسلامی تأکید کند:
"در بین خود طالبان کسانی هستند که سوالاتی را پیش میکنند که آیا به این شکل پیش آمد با دنیا، افغانستان از انزوا میبرآید یا نه؟ یعنی در بین خود طالبان جریانهای مختلفی بروز کرده، برای اینکه این جریانها سرکوب شوند در حقیقت طالبان پس به همان بنیادگرایی مراجعه کردند."
این پنجمین اعدامی است که حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان از آگست ۲۰۲۱ تاکنون اجرا کرده است.
تنها در ۵ روز اخیر این سومین فردی بود که از سوی حکومت طالبان اعدام شد.
پیش از این هم هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) و سازمان عفو بینالملل به اجرای حکم اعدام از سوی حکومت طالبان واکنش داشته و آن را محکوم کرده بودند.
شلاق زدن در محضر عام از دیگر موردهای بوده که طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان اجرا کرده اند.
طالبان در زمان حاکمیت نخست خود نیز مجازاتهای مشابه را بالای مردم تطبیق میکردند.