سازمان گروند تروت سلوشن "Ground Truth Solutions" روز دوشنبه با نشر گزارشی گفته که دسترسی افراد معلول در افغانستان به کمکهای بشردوستانه بسیار دشوار است.
این گزارش بر اساس مصاحبه با حدود ۲ هزار تن در ۷ ولایت مختلف افغانستان بین ماههای آگست تا سپتامبر ۲۰۲۳ در مورد دسترسی آنان به کمکها تهیه شده که از این میان ۳۹۹ تنشان افراد دارای معلولیت بوده اند.
این سازمان امداد رسان بینالمللی گفته که تنها ۱۲ درصد افراد معلول به کمکهای بشردوستانه دسترسی دارند و ۶۱ درصد شان به کمک های بشردوستانه کاملا دسترسی ندارند.
بر اساس این گزارش، افراد دارای معلولیت کمتر از نحوه و مکان توزیع کمکها و ثبت نام برای دریافت کمکهای بشردوستانه به دلیل دوری از مرکزهای توزیع آگاهی دارند و ۷۹ درصد آنها به طور کلی این معلومات را ندارند.
در این گزارش مهمترین دلایل عدم دسترسی به کمکهای بشردوستانه به ترتیب وجود فساد، خویشخوری، عدم توزیع تمام کمکها به نیازمندان و وجود تبعیض عنوان شده است.
هر چند در گزارش عامل این وضعیت مشخص نشده، اما پیش از این ادعاهای مشابه علیه افراد حکومت طالبان وارد بوده و مقامهای طالبان هم همواره این گونه ادعاها را رد کرده اند.
بر اساس آمار این گزارش، تنها ۱۴ درصد معلولین گفته اند که قادر به شریک کردن نظریات و نگرانیهای شان با کمک کنندگان هستند.
در این گزارش به دسترسی اندک افراد بدون معلولیت نیز اشاره شده است و گفته است که تنها ۳۰ درصد این افراد به کمکها دسترسی دارند.
این سازمان توصیه کرده است که در روند ثبت نام و توزیع کمکهای بشردوستانه به افراد دارای معلولیت معلومات بیشتری در مورد زمان و مکان توزیع کمکها ارائه شود و مرکزهای کمکرسانی در ساحات نزدیک این افراد ساخته شود و نظریات آنها برای بهبود روند توزیع کمکها شنیده شود.
گروند تروت سلوشن "Ground Truth Solutions" یک سازمان بینالمللی و غیر دولتی است که به افراد آسیب دیده از بحران کمک میکند تا در طراحی و اجرای کمکهای بشردوستانه تأثیر بگذارند.
حمیدالله، یک معلول از ولسوالی خواجه سبزپوش ولایت فاریاب که از ناحیۀ دست و پا معلول است میگوید، او به کمکهای صحی و غذایی دسترسی محدود دارد.
او مدعی است که به تازگی از سوی یک موسسه کمکی به او یک بوجی آرد و روغن رسیده است، اما شورای محل این مواد خوراکی او را با چهار خانوادۀ دیگر تقسیم کرده است.
او به رادیو آزادی گفت:
"گفت اینها را تقسیم کنید، اگر تقسیم نکنید بار دیگر نام شما را در لیست نمیگیریم. من مجبور شدم آرد و روغن را تقسیم کردم. اما وقتی انجنیر ها آردها را برایم تسلیم کردند، گفتند که ما شما را سروی کردیم و این حق شماست."
در همین حال یک معلول از ولایت ننگرهار که نخواست نامش در گزارش منتشر شود، میگوید که در روند توزیع کمکهای بشردوستانه باید به افراد معلول که به فرصتهای کاری دسترسی ندارند، اولویت داده شود:
"ما از جامعۀ جهانی میخواهیم که به معلولین توجه خاصی داشته باشد. موسساتی که در افغانستان کار میکند و پول از جامعۀ جهانی میگیرد باید به آنها گفته شود که حق اولویت به معلولین داده شود چون معلولین وضعیتشان خراب است."
شکیلا، یک زن معلول و ورزشکار که با محدودیتهای طالبان روبهرو است، میگوید که در کنار محدودیتهایی که طالبان بر زنان وضع کرده است، به کمکها دسترسی ندارند:
"بسیار با شرایط سخت زندگی میکنم و من و دیگر بانوان معلول ورزشکار نیاز به کمکهای بشردوستانه از سوی جامعۀ بینالمللی داریم. من خودم زندگیام بسیار دشوار سپری میشود."
این گزارش در حالی منتشر میشود که دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) برای افغانستان در ماه ثور سال روان اعلام کرد که در سال ۲۰۲۳، تعداد افراد دارای معلولیت در افغانستان به دو میلیون و چهارصد هزار نفر میرسد.
اوچا ابراز نگرانی کرده بود که بحران بشری در افغانستان بر افراد معلول این کشور تأثیر زیادی خواهد گذاشت.