سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) میگوید که افغانستان با یک بحران بشری بیسابقه مواجه است و نیازهای مردم با سرعت نگران کنندهای در حال افزایش است.
این سازمان در گزارشی زیر عنوان "چالش برانگیزترین وضعیت بحرانی جهان" با اشاره به خروج پناهجویان افغان از پاکستان نوشته است که تنها در چهار ماه گذشته ۵۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدند که تنها در ۱۵ روز نخست ماه جنوری ده هزار تن به افغانستان بازگشته اند.
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) تأکید میکند که مردم افغانستان برای کاهش بحران بشری به راه حلهای پایدار و درازمدت به شمول کمکهای توسعهای بینالمللی نیاز دارند که در حال حاضر متوقف هستند.
این سازمان در حالی از وضعیت مهاجرین بازگشته از پاکستان ابراز نگرانی میکند که برخی از مهاجرین بازگشته به افغانستان به رادیو آزادی می گویند که با مشکلات شدیدی روبهرو هستند و نیاز به کمک فوری دارند.
یکی از آنان به نام عبدالقادر که به تازگی از پاکستان برگشته و در حال حاضر در ولایت لغمان زندگی میکند، میگوید که هفت فرزند دارد و قادر به تأمین یک وعدۀ غذایی آنان نیست:
"بارانها است، زمستان هم است، جای هم نداریم و از دست بیماریها به تنگ آمدیم. هیچ چیز نداریم، نه جای داریم، نه توان این را داریم که به اطفال خود دوا بخریم. کار و بار هم نیست."
یکی دیگر از مهاجرین اخراج شده از پاکستان که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، از سختیهای زندگی خود در زمستان سرد شکایت دارد.
او گفت:
"ما هنوز از هیچ نهادی کمکی دریافت نکردهایم. ما با مشکلات زیادی روبهرو هستیم، زیرا این زمستان سرد را بدون گاز، برق و مواد سوخت میگذرانیم. بخاطر پیدا کردن مصارف زندگی از مردم قرض میگیریم."
آنها از حکومت طالبان و جامعۀ جهانی میخواهند که به وضعیت آنها توجه کرده و به آنها کمک کنند.
حکومت موقت پاکستان در ماه نوامبر سال ۲۰۲۳ روند اخراج مهاجران فاقد اسناد افغان را آغاز کرد، اما بر اساس گزارش برخی رسانههای پاکستانی و اطلاعاتی که عبدالجبار تخاری، قنسول حکومت طالبان در شهر کراچی حدود دو هفته پیش با رادیو آزادی شریک ساخت، کابینۀ پاکستان مهلت اقامت بیش از ۱.۳ میلیون مهاجر فاقد اسناد افغان را تا پایان ماه مارچ تمدید کرده است.
با این وجود وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان اخیراً روزانه با نشر ارقام برگشت کنندگان از پاکستان به نحوی تایید کرده که روند اخراج افغانان از پاکستان متوقف نشده است.
این در حالیست که سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) در گزارش خود گفته است که تغییرات سیاسی در آگست ۲۰۲۱ افغانستان را در بحران قرار داده و دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
پیش از این دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه ملل متحد (اوچا) گفته بود که نزدیک به ۲۴ میلیون افغان در سال جاری میلادی برای زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.