لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۲

کارشناسان ملل متحد: آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود


بیرق سازمان ملل متحد
بیرق سازمان ملل متحد

گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد اقدامات حکومت طالبان علیه دختران و زنان در افغانستان را ظالمانه خوانده و از جامعۀ جهانی خواستند که آپارتاید جنسیتی را منحیث جنایت علیه بشریت بشناسد.

پنج کارشناس ملل متحد روز سه‌شنبه در یک اعلامیۀ مشترک که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد آن را نشر کرده، نوشته اند که حکومت طالبان زمینه را مساعد کرده است تا آپارتاید جنسیتی در حقوق بین‌الملل شامل شود، زیرا به گفتۀ آنها، این وضعیت راه را برای جامعۀ جهانی باز می‌کند تا حملات طالبان به حقوق دختران و زنان افغان را بهتر بشناسد و به آنها رسیدگی کند.

در این اعلامیه به نقل از کارشناسان ملل متحد هشدار داده شده که فرامین، سیاست‌ها و اقدامات طالبان در افغانستان یک سیستم نهادینه‌ شدۀ "تبعیض، ظلم و سلطه" علیه زنان و دختران را تشکیل می‌دهد که معادل آپارتاید جنسیتی است.

حکومت طالبان تا هنوز به این اظهارات کارشناسان ملل متحد واکنشی نداشته است، اما پیش از این با وجود اعمال محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها بر دختران و زنان افغان، ادعا کرده است که حقوق همه افغان‌ها به شمول زنان در افغانستان در چهارچوب شریعت اسلام تأمین است.

اما کارشناسان ملل متحد می‌گویند که قوانین، سیاست‌ها و اقدامات دولتی که زنان را در معرض نابرابری شدید و شرایط ظالمانه قرار می‌دهد، ماهیت واقعی سیستم آپارتاید جنسیتی را نشان می‌دهد.

این کارشناسان همچنین نوشته اند که آپارتاید جنسیتی فقط یک امکان تئوریک یا یک ساختار قانونی نیست، بلکه یک تهدید واقعی و یک واقعیت زنده برای میلیون‌ها دختر و زن در سراسر جهان است، واقعیتی که در حال حاضر در قوانین بین‌المللی تایید نشده است.

در این اعلامیه همچنان آمده است که این به رسمیت شناختن مدت‌ها به تعویق افتاده است.

در همین حال برخی از دختران و زنان افغان نیز می‌خواهند که محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی که بر آنان در افغانستان اعمال شده، به عنوان آپارتاید جنسیتی شناخته شود.

یک تن آنان در کابل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"زنان تحت فشار قرار دارند، مکتب نمی‌روند، پارک نمی‌روند، اجازۀ تحصیل ندارند و از خانه هم که بیرون شوند با بهانه‌های مختلف که تو بی‌حجاب استی و بی‌حیا استی، زنانی را که از جاده‌ها جمع می‌کنند، همه زنانی هستند که با پوشش حجاب اسلامی گرفتار می‌شوند و به بهانه‌های مختلف زنان شکنجه می‌شوند. امیدوارم که آپارتاید جنسیتی در افغانستان به رسمیت شناخته شود."

یک بانوی دیگر در کابل نیز بدون گفتن نامش به رادیو آزادی گفت، تبعیض جنسیتی آشکار علیه دختران و زنان در افغانستان وجود دارد و باید به این وضعیت پایان داده شود:
"بیشتر از این بحران را به وجود نه‌آورند، بیشتر از این پرچم تبعیض را علیه زنان بلند نکنند، بیشتر از این زنان را به بازی نگیرند و دست بردارند از این اقدامات خودسرانۀ شان."

پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان درافغانستان، آنها محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های گسترده‌ای را بر تحصیل، کار، مشارکت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دختران و زنان اعمال کرده اند که واکنش‌های گسترده‌ای را به سطح ملی و بین‌المللی در پی داشته است.

XS
SM
MD
LG