کمیتۀ بین المللی نجات (آی آر سی) هشدار میدهد که بیش از نیم میلیون مهاجر افغان که به گونۀ اجباری از پاکستان به افغانستان برگشت داده شده اند، با آیندۀ تاریک مواجه هستند.
این کمیته روز جمعه با نشر گزارشی در ویبسایتش نوشته است، در حال حاضر افغانستان با مشکلات بیجاشدگان داخلی، نیازمندیهای بشردوستانه و فشارهای اقتصادی روبهرو است که مهاجران عودت کرده را تحت تاثیر قرار داده است.
آی آر سی میافزاید، شمار از پناهجویان افغان که پروندههای مهاجرتی اس آی وی و همچنان پی ۱ و پی ۲ ایالات متحده را دارند، به دلیل انتظار طولانی بررسی پروندههایشان با خطر اخراج و مشکلات دیگر در کشورهای سوم مواجه هستند.
این کمیته میگوید که ۱۴۷ هزار درخواست SIV باقی مانده است که باید در سه ماه اول سال گذشته تحت بررسی قرار میگرفت و شمار مهاجران دارندۀ کیس پی ۲ که با خطر اخراج مواجه هستند، معلوم نیست.
کمیتۀ بینالمللی نجات از ادارۀ رئیس جمهور جو بایدن خواسته است که رسیدگی به پروندههای مهاجرتی افغانان را سرعت بخشد.
این درحالیست که شماری از مهاجران افغان که اخیراً از پاکستان برگشته اند، به رادیو آزادی میگویند که در وضعیت بد اقتصادی قرار دارند و در این هوای سرد توان پرداخت هرینههای خوراکی، مواد سوخت و درمانیشان را ندارند.
عبدالقادر، یکی از آنان که در ولایت بغلان زندگی میکند، میگوید:
"پنج روز میشود که یک کودکم در شفاخانه بستری است. به من گفتند که اینجا خوب نمیشود. از یک طرف دست ما خالی است و از طرف دیگر هوا سرد است. او مریض است و بیماری نفس تنگی دارد که باید در یک جای گرم نگهداری شود اما چیزی نداریم که او را گرم کنیم."
در همین حال برخی از مهاجرین افغان که در پاکستان زندگی میکنند و در انتظار بررسی پروندههای پناهندگیشان و انتقال به ایالات متحده هستند، نیز میگوید که روند رسیدگی به پروندههایشان کند است و در کنار مشکلات متعدد در پاکستان، راه برگشت به افغانستان را هم ندارند.
ایمل حبیبی، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"اکثریت کسانی اینجا آمدند به شمول خودم دوباره به افغانستان رفته نمیتوانیم، زیرا در آنجا زندگی ما در خطر است و کسانیکه کیس پی ۱ و پی ۲ دارند در پاکستان رسیدگی صورت نمیگیرد، اگر صورت بگیرد روند بسیار کند است."
نادر سیدی، یکی دیگر از دارندگان کیس پی ۲ در پاکستان به رادیو آزادی میگوید:
"در جریان حدود دو سال مشکلات زیادی را سپری کردیم، از جمله نرفتن اولاد ما به مکتب و محیط آموزشی، نداشتن شغل و نبود یک منبع اقتصادی بیش از حد بر روحیۀ و زندگی ما تاثیر بدی گذاشته است. "
آنان از امریکا میخواهند که به مشکلاتشان توجه کند و هر چی زودتر پروندههایشان را بررسی کند.
این درحالیست که حکومت موقت پاکستان به مهاجران بدون اسناد افغان تا پایان مارچ سال روان مهلت اقامت داده است.
درهمین حال شاروالی حکومت طالبان در کابل از پایان کار ساخت کمپی برای بازگشت کنندگان از پاکستان با هزینه ۱۶ میلیون افغانی در تورخم خبر داد.
حکومت موقت پاکستان از اول نوامبر سال ۲۰۲۳ تصمیم اخراج مهاجران افغان بدون اسناد را آغاز کرد که در نتیجه بیش از ۵۰۰ هزار تن آنان را از جمله برخیهایی را که پروندۀ پناهندگی دیگر کشورها از جمله امریکا را داشتند، اخراج شدند.