لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۰۸

نتایج اولیه انتخابات پاکستان؛ سه حزب عمده بخش اعظم کرسی های پارلمان را به دست آورده اند


تصویر از روند کمپاین های انتخاباتی در پاکستان
تصویر از روند کمپاین های انتخاباتی در پاکستان

نتایج اولیه انتخابات پاکستان حاکی از پیشی گرفتن نامزدهای مستقل در انتخابات مجالس ملی و ایالتی است.

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های پاکستان در نتایج ابتدایی از جمله ۱۰۶ چوکی حساب شده اسامبله ملی که ۲۶۶ چوکی دارد ۴۷ آن را طرفداران عمران خان، ۳۸ چوکی را حزب مسلم لیگ نواز شریف و ۳۱ چوکی را پیپلز پارتی تحت رهبری بلاول بوتو زرداری بدست آورده اند.

در حالی که هنوز نتایج کامل و رسمی انتخابات پاکستان اعلام نشده، اما برد هر یکی از این سه حزب پیشتاز که پیشینه‌ی رهبری حکومت پاکستان و در روابط با افغانستان موضع اختلاف و تقابل داشته اند، برای افغانستان نیز حائز اهمیت شمرده می‌شود.

بیشتر این پرسش مطرح می‌شود که با توجه به این‌که در بیش از دو سال گذشته ظاهراً روابط حکومت‌های طالبان و پاکستان شکننده بوده، تشکیل حکومت جدید پاکستان تغییری بر پالیسی روابط آن کشور با افغانستان ایجاد خواهد کرد یا نه؟

شماری از آگاهان سیاسی افغان باور چندانی به تغییر در پالیسی پاکستان در قبال افغانستان تحت حاکمیت طالبان ندارند.

احمد سعیدی آگاه سیاسی و دیپلومات پیشین افغانستان در پاکستان
احمد سعیدی آگاه سیاسی و دیپلومات پیشین افغانستان در پاکستان

احمد سعیدی آگاه سیاسی و دیپلومات پیشین افغانستان در پاکستان می‌گوید تشکیل هر نوع حکومت ملکی یک حزبی یا ائتلافی در پاکستان نمی‌تواند بر چگونگی رویکرد سیاسی آن کشور با افغانستان تغییر وارد کند.

آقای سعیدی در صحبت با رادیو آزادی گفت زیرا تمامی تصمیم‌گیری‌ها در این مورد از جانب اردوی پاکستان اتخاذ می‌شود:

"چون مسئله افغانستان و سیاست در افغانستان را اردو تصمیم می‌گیرد، هر کسی‌که در پاکستان به قدرت برسد چه نواز شریف یا حزب عمران خان باشد تأثیر بر اوضاع افغانستان ندارد، زیرا اردو در این مورد تصمیم می‌گیرد نه حکومت ملکی."

حمید جلیلی جنرال قونسل پیشین حکومت افغانستان در پشاور هم نظر مشابه در این مورد دارد . او به رادیو آزادی گفت:

"سیاست خارجی در پاکستان را همیشه اردوی پاکستان پیش می‌برد، به این اساس فکر می‌کنم کدام تغییری بنیادی شاید با آمدن حکومت جدید در پاکستان در قبال افغانستان ایجاد نشود و همان تسلسل سیاست گذشته‌اش ممکن در آینده هم ادامه داشته باشد."

در انتخابات سراسری روز پنجشنبه ۷ فبروری در پاکستان، نواز شریف رهبر حزب مسلم لیگ پاکستان (ن) یکی از نامزدان انتخابات است که قبلاً چند دوره به حیث صدر اعظم بر سیاست پاکستان تسلط داشته است.

عمران خان، صدراعظم پیشین پاکستان یکی دیگر از نامزدان انتخابات و رهبر حزب تحریک انصاف پاکستان است که در زندان بسر می‌برد.

بلاول بوتو زرداری نیز نامزد این انتخابات است که پسر بی‌نظیر بوتو و نوه ذوالفقار علی بوتو است که هر دو به‌عنوان صدراعظم برای مردم پاکستان خدمت کرده و ترور شدند.

در گذشته نیز حکومت‌های پاکستان با حکومت‌های پیشین افغانستان مشکلاتی داشته و همواره به هراس‌افگنی و مداخله در امور افغانستان متهم شده‌اند، آن‌چه که پاکستان همواره آن را رد کرده‌است.

برخی از افراد تحریک طالبان پاکستان که عمدتا در مناطق سرحدی میان افغانستان و پاکستان فعالیت می کنند
برخی از افراد تحریک طالبان پاکستان که عمدتا در مناطق سرحدی میان افغانستان و پاکستان فعالیت می کنند

در بیش از دو سال گذشته ظاهراً روابط حکومت‌های طالبان و پاکستان نیز شکننده بوده است.

اسلام‌آباد اتهام وارد کرده که جنگجویان طالبان پاکستانی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان پناهگاه‌های امن دارند و همچنان حکومت طالبان در مبارزه اسلام‌آباد علیه تی‌تی‌پی همکاری نکرده‌است، اما حکومت طالبان در افغانستان این اتهامات را رد کرده و گفته که مسئول برقراری امنیت در پاکستان نیست.

از آغاز حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان طی بیش از دو سال گذشته، چندین مرتبه درگیری‌های مرزی میان نیرو های آن‌ها و سربازان پاکستانی رخ داده و بار ها هم گذرگاه‌ها میان دو کشور به دلیل درگیری‌ها و برخی مسایل دیگر مسدود شده‌اند.

XS
SM
MD
LG