لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۰

محمدناصر ره‌یاب استاد زبان و ادبیات فارسی-دری، نویسنده و پژوهشگر درگذشت


پوهاند محمدناصر ره‌یاب، استاد زبان و ادبیات فارسی-دری، نویسنده و پژوهشگر
پوهاند محمدناصر ره‌یاب، استاد زبان و ادبیات فارسی-دری، نویسنده و پژوهشگر

پوهاند محمدناصر ره‌یاب، استاد زبان و ادبیات فارسی-دری، نویسنده و پژوهشگر حوالی ساعت ۴ صبح روز یکشنبه، ۸ دلو درگذشت.

علت درگذشت او حملۀ قلبی عنوان شده است.

محمدناصر ره‌یاب در سال ۱۳۶۸ از اکادمی علوم کابل به عنوان استاد پوهنتون هرات، به این ولایت آمد و ۳۰ سال به عنوان استاد پوهنزی ادبیات پوهنتون هرات ایفای وظیفه کرد.

پوهاند ره‌یاب ۵ سال نیز معاونیت علمی پوهنتون هرات را عهده‌دار بود.

محمدناصر ره‌یاب از سال ۱۳۷۶ تا هنگام مرگ عضو هیئت رئیسۀ انجمن ادبی هرات نیز بوده است.

او پس از تقاعد از پوهنتون هرات، حدود ۵ سال به عنوان رئیس پوهنتون غالب، یکی از پوهنتون‌های خصوصی در هرات وظیفه اجرا کرده است.

او همچنان سر محقق در اکادمی علوم و مدیر مسئول مجلۀ خراسان بوده است.

شمار زیادی از ادبا و فرهنگیان از مرگ عبدالناصر ره‌یاب در صفحات اجتماعی خود ابراز غم و اندوه‌ کرده اند.

انجمن ادبی هرات در مطلبی در صفحۀ فیسبوک خود به نقل از رئیس و هیئت رهبری این انجمن درگذشت او را ضایعۀ بزرگ برای جامعۀ تحصیلی، ادبی و فرهنگی افغانستان عنوان کرده است.

محمد داوود منیر، رئیس انجمن ادبی هرات به رادیو آزادی گفت، بسیاری از پژوهش‌های محمدناصر ره‌یاب در سطح ملی و بیرون کشوری مقام نخست را از آن خود کرده است.

او افزود:
"این را به قاطعیت می‌گویم که هیچ پژوهشگر دیگری در افغانستان در حوزۀ زبان و ادبیات فارسی بدیل استاد ره‌یاب نیست و هیچ کس جای ایشان را پر کرده نمی‌تواند."

سعید حقیقی، یک تن از اعضای رهبری انجمن ادبی هرات، محمدناصر ره‌یاب را در حوزۀ ادبیات فارسی از شخصیت‌های کم مانند شمرده و به رادیو آزادی گفت:
"استاد را در عرصۀ ادبیات فارسی از شخصیت‌های می‌توان گفت کم‌نظیر که مطالعات بسیار گسترده، دانش بسیار گسترده در عرصۀ ادبیات فارسی داشت، با عروض فارسی آشنایی بسیار عمیق داشت و زبان شناسی و عروض درس می‌داد، انواع ادبی درس می‌داد در دانشگاه و در کنار آن نویسندۀ بسیار پر تلاش و زحمت کش بود."

نقیب آروین، خبرنگار و نویسنده هم در بخشی از متنی که در صفحۀ فیسبوک خود پیرامون فعالیت‌های علمی، ادبی و فرهنگی محمدناصر ره‌یاب نشر کرده، نوشته است: "استاد این دو دورۀ سخت و تاریک را در افغانستان ماند، با همۀ سختی‌ای که مخصوصاً برای او داشت ماند و تلاش کرد موثر باشد و چراغی برافروزد."

ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هرات نیز با فرستادن پیام نوشتاری در گروپ خبرنگاران حوزۀ غرب ضمن ابراز تسلیت، محمدناصر ره‌یاب را از شخصیت‌های نیکنام هرات خوانده است.

بر بنیاد اطلاعات ارائه شده از سوی انجمن ادبی ولایت هرات، سپیده‌‌دم داستان‌نویسی در افغانستان، سبک‌و‌سبک‌شناسی، گره‌ به باد مزن؛ شعر هنر زبانی زیبا، نقد ادبی و ده‌ها مقاله‌ی پژوهشی دیگر بخشی از کارنامه‌‌های ادبی پروفیسور محمدناصر ره‌یاب است که برخی از این آثار در پوهنتون‌ها اکنون تدریس می‌شوند.

گفته می‌شود محمدناصر ره‌یاب در این اواخر نیز روی یک پژوهش در مورد بیدل و مولانا کار می‌کرد که قرار بود در قالب یک کتاب چاپ شود، اما با مرگش، این اثر ظاهراً نیمه تمام مانده است.

XS
SM
MD
LG