مدیر عمومی آسیای جنوبی وزارت خارجه ایران میگوید که حکومت طالبان در کابل هفته آینده میزبان یک نشست نمایندههای ایران، پاکستان، روسیه و چین خواهد بود.
سید رسول موسوی روز پنجشنبه در پیامی در شبکه ایکس (تویتر سابق) خود گفته که برگزاری این نشست پیش از نشست دوحه مهم است.
او این نشست را نشاندهنده توجه ویژه همسایههای افغانستان به صلح، ثبات و رفاه مردم افغانستان و امنيت در منطقه خوانده است.
با آنکه این مقام ایرانی در مورد محتوای این نشست چیزی نگفته، اما سه روز پیش، ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در افغانستان به خبرگزاری تاس این کشور گفته بود که قرار است در هفته آینده یک نشست امنیتی در مورد افغانستان در مسکو، دایر شود.
هنوز مشخص نیست نشستی که قرار است در کابل برگزار شود همان نشستی است که آقای کابلوف از آن یادآوری کرده بود یا نشست دیگری در مسکو نیز در مورد افغانستان برگزار خواهد شد.
طالبان تا کنون در این مورد اظهار نظر نکرده و ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و سخنگویان وزارت خارجه طالبان نیز به سؤالات رادیو آزادی در مورد برگزاری این نشست پاسخ ندادند.
نشست نمایندهگان ویژه کشورهای عضو و سازمانهای منطقهیی در مورد افغانستان در قطر به تاریخهای ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه برگزار میشود.
استفان دوجاریک سخنگوی سرمنشی این سازمان گفته که این نشست به هدف بحث در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی با توجه به توصیههای ارزیابی مستقل، در مورد افغانستان برگزار میشود.
ارگ ریاست جمهوری افغانستان در کنترل حکومت طالبان به روز پنجشنبه با نشر اعلامیۀ در پیوند به دیدار مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی رئیسالوزراء حکومت طالبان و شارژدافیر ناروی برای افغانستان به نقل از آقای کبیر در شبکه ایکس (تویتر سابق) خود گفته که در نشست ماه آینده میلادی دوحه از حکومت آنها هم دعوت شدهاست.
اما قسمتی از این اعلامیه که در مورد دعوت طالبان به نشست دوحه بوده به روز جمعه از صفحه ارگ ریاست جمهوری افغانستان در کنترل حکومت طالبان حذف شدهاست.
در این حال برخی از آگاهان سیاسی میگویند نشست منطقوی در کابل هرچند بخاطر نشست دوحه برگزار میشود، اما بهگفته آنان از اهمیت خاصی برخوردار نیست و نمیتواند تغییرات بزرگی را به دنبال داشته باشد.
طارق فرهادی یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:
"طالبان در انزوا قرار دارند، اجلاسیکه در کابل برگزار میکنند برای این است که اثبات کنند که همسایهها همراهشان سروکار دارند، اما همسایهها همراهشان از مجبوریت و بخاطر مسایل امنیتی و اقتصادی سروکار دارند و نمیخواهند روابطشان با طالبان خراب باشد، اما در دونیم سال ثابت ساختند که نمیخواهند طالبان را به رسمیت بشناسند."
عزیز معارج دیپلومات پیشین افغانستان در ایران و از آگاهان سیاسی هم به رادیو آزادی چنین گفت:
"طالبان به این خوشبین استند که نمایندههای کشورها میآیند و یک روابط ایجاد میشود و به این خاطر این جلسه برگزار میشود، اما در کل جلسۀ که در کابل صورت میگیرد کدام اهمیت نخواهد داشت تا زمانیکه در سیاست داخلی و خارجی طالبان تغییری معیاری به نفع مردم، به نفع جهان و همسایههای نیاید."
این درحالیست که هیچ کشوری تا کنون حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما برخی کشورها نمایندههای شان را به کابل فرستاده اند و روابط تجارتی نیز با حکومت طالبان دارند.
سرگی لاوروف وزیر خارجه روسیه که این کشور نیز یکی از اشتراک کنندههای اصلی در نشست منطقوی در کابل است، اخیراً گفته که حکومت طالبان از تعهدات خود در بخش احترام گذاشتن به حقوق زنان و دختران و ایجاد یک حکومت همهشمول سرپیچی کردهاست.
حکومت طالبان اما همواره چنین ادعا ها را رد کرده گفته که حقوق زنان مطابق شریعت اسلام در افغانستان تأمین شده و حکومت آنها همهشمول است.