همزمان با فرارسیدن فصل زمستان نگرانی خانوادههای فقیر در افغانستان بیشتر شده و میگویند، امسال به دلایل مختلف توان خرید لباسهای گرم زمستانی را برای خود وفرزندانشان ندارند.
فرزانه مادر چهار فرزند در شهر کابل میگوید که شوهرش بیماراست و فرزنداناش هم امسال برای زمستان هیچ نوع لباس گرم برای پوشیدن ندارند.
او به رادیو آزادی گفت که به دلیل مشکلات اقتصادی حتی توان خرید لباس لیلامی را ندارد:
"در سالهای قبل وضعیت زندگی ما خوب بود، اما باز هم اگر توان خرید لباس نو را نداشتیم، حداقل لیلامی برایشان میخریدم، امسال فرزندان من بوت ندارند، حتی جراب که ۱۰ افغانی قیمتاش است، توان خریداش را ندارم، من لباس لیلامی را از کجا و چه قسم بخرم؟"
عبدالله، باشندۀ ولایت ننگرهار میگوید، فعلاً بیکار است و با آمدن زمستان مشکلات اقتصادیاش هم بیشتر شده است.
او نیز به رادیو آزادی گفت که امسال خرید لباس لیلامی هم برایش مشکل است:
"قیمتی بسیار زیاد شده، ما حالا از مغازه لباس گرم خریده نمیتوانیم، لباسهای لیلامی هم قیمت است در این وقتها کار پیدا نمیشود، زمستان آمده تا هنوز ما هیچ چیزی نخریدیم و حتی توان خرید لیلامی را هم نداریم."
بهار، باشندۀ ولایت هرات میگوید، زلزلههای پیهم امسال در این ولایت، مشکلات اقتصادی مردم این ولایت را شدیدتر کرده است.
او گفت که بیشتر مردم به دلیل نداشتن توان خرید لباسهای گران قیمت از مغارهها به سمت خرید لباسهای لیلامی میروند:
"شرایط اقتصادی مردم هرات چندان خوب نیست، بعد از زلزله مردم ناتوان شدند، در یک جادۀ هرات بازار لیلامی است که بسیار بیروبار است، استفاده از لباس لیلامی خیلی زیاد است، خود ما هم گاهی استفاده میکنیم، بخاطری که قیمت لباسهای زمستانی گرم در مارکیتها بسیار بالا است."
دکانهای لیلامی فروشی در مناطق مختلف شهر کابل هم وجود داد که بیشتر آنهادر منطقۀ سینمای پامیر و ده افغانان وجود دارد که همه روزه مردم لباسهای مورد نیازشان را از این بازارها خریداری میکنند، اما با فرا رسیدن فصل زمستان، جمع و جوش مردم بیشتر میشود و بازار فروشندگان لیلامی هم گرم و گرمتر میشود.
اما برخی از فروشندگان لیلامی شکایت دارند که با آنکه افراد زیادی برای خرید لباس لیلامی مراجعه میکنند، اما بازار فروزشاتشان مانند سالهای گذشته خوب نیست.
عزیزالله، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"سالهای گذشته که بود واقعاً مردم خوب خریداری میکردند، حتی لیلامی را که تا دو صد و سه صد هم برشان میگفتیم میخریدند، حالا مردم توان خرید ۱۰، ۲۰ و ۳۰ افغانی را هم ندارند، ما هم مالهای خشره میآوریم که همین قیمتها باشد که آنها خریداری کنند."
بیشتر لباسهای لیلامی از کشورهای مختلف از مسیر پاکستان به افغانستان وارد میشود.
این درحالیست که فصل زمستان در افغانستان تازه آغاز شده و مردم میگویند که هوا در بیشتر مناطق سرد شده و نیاز به لباسهای گرم دارند.
به اساس گزارشهای سازمانهای بینالمللی از جمله ملل متحد پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان اقتصاد خانوادهها خیلی ضعیف شده، بیکاری افزایش یافته و افراد زیادی توان خرید را از دست داده اند.
با این وجود سخنگویان حکومت طالبان همواره مدعی شده اند که وضعیت بشری افغانستان به اندازهای بحرانی نیست که در گزارشهای این سازمانها انعکاس مییابد.
بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) ۲۹.۲ میلیون افغان در سال ۲۰۲۳ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که با اخراج هزاران مهاجر از پاکستان و ایران، این تعداد افزایش خواهد یافت.