مراسم اهدای جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ دیروز یکشنبه (۱۹ قوس) در اسلو پایتخت ناروی بدون حضور نرگس محمدی برنده این جایزه برگزار شد.
کیانا رحمانی دختر نرگس محمدی به نمایندگی از مادرش جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ را دریافت کرد.
کیانا به همراه برادرش علی رحمانی در مراسم اهدای جایزه صلح نوبل در اسلو پایتخت ناروی اشتراک کرده بودند.
نرگس محمدی به دلیل محبوس بودن در زندان اوین، قادر به شرکت در مراسم نبود.
اما او در پیام خود حکومت ایران را یک حکومت استبداد مذهبی و ضد زن نامید و خواستار حمایت جامعه بینالمللی از جامعه مدنی ایران شد.
کیانا که به نیابت از نرگس محمدی متن بیانیه او را به خوانش گرفت، در بخشی از آن به نقل از خانم محمدی گفت:
"من یکی از میلیونها زن سربلند و مقاوم ایرانی هستم که علیه ظلم، سرکوب، تبعیض و استبداد، قیام کردهام."
در پیام خانم محمدی همچنان آمده است که «رژیم جمهوری اسلامی در کمترین میزان مشروعیت مردمی قرار دارد و این حکومت با سرکوب، اعدام، کشتار و زندان به مطالبات مردم پاسخ داده است.»
نرگس محمدی با اشاره به جنبش «زن، زندگی، آزادی» تأکید کرده که مردم ایران علیه استبداد، تبعیض و سرکوب به پاخاستن و افزوده که «آرمان نهایی ما دموکراسی و تغییر بنیادی در ایران است.»
در این مراسم، پادشاه، به همراه همسرش ملکه و ولیعهد ناروی نیز حضور داشتند.
رئیس کمیته جایزه صلح نوبل ناروی پیشتر از مقامهای حکومت ایران خواسته بود تا خانم محمدی را برای شرکت در مراسم سالانۀ اهدای این جایزه در اسلو، از زندان آزاد کنند.
اما رژیم ایران به هیچ یک از درخواستها برای آزادی خانم محمدی پاسخ نداده است.
بنابر اعلام کمیته داوران، خانم محمدی جایزه صلح نوبل را بهخاطر مبارزهاش علیه سرکوب زنان در ایران و ترویج حقوق بشر و آزادی برای انسانها، دریافت میکند.
محبوبه سراج از فعالان حقوق زن در افغانستان نیز از نامزدان نهایی این جایزه بود.
قبل از اعلام برنده نهایی این جایزه در ششم اکتوبر، موسسه تحقیقات صلح اسلو در اطلاعیهای گفته بود که نرگس محمدی و محبوبه سراج به واسطه تلاشهای خستگیناپذیرشان برای حقوق زنان در ایران و افغانستان بسیار سزاوار دریافت مشترک این جایزه هستند.
در نهایت اما، این نرگس محمدی بود که جایزه را از آن خود کرد و به عنوان پنجمین فعال حقوق بشر و آزادی خواه است که در دوران زندانی بودن و یا حبس خانگی برندۀ این جایزۀ معتبر بینالمللی شده است.
کارل فون اوسییِتسکی برنده جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۳۵ خبرنگار و فعال صلحطلب جرمنی.
آنگ سان سوچی برنده جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۹۱رهبر جنبش دموکراسی خواهی میانمار.
لیوشیائوبو برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۰ از نخبگان روشن فکر چین و از رهبران اعتراضان میدان تیان آن من.
وآلس بیالیاتسکی، فعال زندانی روس در سال ۲۰۲۲ برنده نوبل جایزه صلح نوبل شناخته شد، چهار فعال زندانی برندگان جایزه صلح نوبل بوده اند.
به نرگس محمدی برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ در کنار تقدیرنامه همچنان مبلغ ۹ میلیون کرون سویدنی چیزی معادل به ۸۶۰ هزار دالر امریکایی نیز اهدا میگردد.