برنامۀ جهانی غذا میگوید که افغانستان یکی از کشورهای دارای بالاترین میزان معلولین در جهان است.
برنامه جهانی غذا در گزارشی که روز یکشنبه در پیوند به روز جهانی معلولین نشر کرده، گفته که بیشتر افراد معلول در افغانستان به دلیل روبهرو بودن با تبعیض به آموزش فراگیر، خدمات صحی و درمانی، فرصتهای کاری و کمکهای بشردوستانه دسترسی ندارند.
این در حالی است که نمایندگی اتحادیۀ اروپا در افغانستان میگوید، ۸۰ درصد افغانهای بالغ به گونهای از مشکلات روحی و جسمی رنج میبرند.
این ماموریت اتحادیۀ اروپا روز یکشنبه به مناسب روز جهانی معلولین گفته است که متعهد به همکاری با دیگر متحدان خود در امر ارائه خدمات ضروری به این افغانهای آسیب پذیر است.
در این حال شماری از معلولین در افغانستان ابراز نگرانی میکنند که به خدمات صحی، کار و تحصیلی دسترسی ندارند.
عبدالله ترهخیل، یک تن از معلولان در کابل میگوید که وضعیت اقتصادیاش خوب نیست و مدد معاش ماهانه سه هزار افغانی از سوی حکومت طالبان برای خانوادۀ ۹ نفریاش کفایت نمیکند:
"ما مشکلات اقتصادی داریم و میخواهم که یک جای کار و وظیفه داشته باشم. در گذشته معاش ما ۵ هزار بود اکنون ۳ هزار شده است که به وقت نمیرسد. اگر مقدار این پول اضافه شود بسیار خوب میشود تا گذارۀ ما شود."
داوود سیار، رئیس شورای معلولین در کابل در صحبت با رادیو آزادی میگوید، در کنار این که فرصتهای کاری و دیگر فرصتها برایشان فراهم نیست، برخی معلولان حتا از کمکهای بشردوستانه نیز محروم هستند:
"کار و بار نیست. زمینۀ درآمد نیست. مصارف فامیل، کرایۀ خانه و دیگر مصارف زندگی به خداوند محتاج هستیم. یک تعداد از معلولان از کمکهای سازمان ملل متحد زنده ماندند، اما تعداد دیگر نمیدانند چه کار کنند."
رادیو آزادی خواست در این باره با وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان صحبت کند، اما مفتی فیصل خاموش، سخنگوی این وزارت به سوالات رادیو آزادی پاسخ نداند.
اما او روز یکشنبه به مناسبت روز جهانی معلولین با انتشار یک نوار ویدیویی در صفحه ایکس (توییتر سابق) این وزارت گفته است که یک صد و هشتاد هزار معلول را ثبت کرده اند که از این میان ۱۳۰ هزار تن آنان معلول غیرنظامی هستند.
او در این ویدیو گفته ادعا کرده که حدود ۱۰ و نیم میلیارد افغانی در شش ماه گذشته به افراد معلول، یتیم و زنان بیوه از طریق بانکها توزیع شده است.
سخنگوی وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان افزوده که در کنار آن به این افراد برنامههای آموزش مبایل سازی، خیاطی و دیگر حرفهها را فراهم کرده اند.
این در حالی است که شماری از افراد معلول پیش از این در صحبت با رادیو آزادی، از کاهش مدد معاششان و تأخیر در پرداخت آن از سوی این وزارت شکایت کرده بودند.
بر اساس اطلاعات دفتر هماهنگکنندهٔ امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) در افغانستان که در پایان ماه ثور سال روان نشر کرد، تعداد افراد دارای معلولیت در افغانستان در سال ۲۰۲۳ به دو میلیون و چهارصد هزار نفر میرسد.