شماری از زلزلهزدگان ولایت هرات میگویند، با گذشت نزدیک به دو ماه از نخستین زلزلۀ مرگبار در این ولایت کنون در زیر خیمه زندگی میکنند.
این افراد بیشتر کسانی اند که خانههایشان در نتیجۀ زلزلههای اخیر هرات ویران شده و قابل استفاده برای زندگی کردن نیست.
به گفتۀ آنان، سردی هوا و نبود امکانات، خیمه نشینی را برای آنان و اطفالشان دشوارتر کرده است.
صدیقه یک تن از این زلزله زدهگان گفت:
"مشکلات ما همین است که هوا سرد است داخل خیمهها، طفلهای که با ما ماندند آن طفلها را از سردی هوا نمیفهمیم چیکار بکنیم، یک آشپزخانه نی، یک حمام نی، یک جای بخاطر بودو باش نی، نی آن طور امکاناتی که ما بتوانیم حداقل با همین سردی هوا کنار بیاییم."
عبدالباقی، باشندۀ قریۀ کشکک ولسوالی زندهجان و یکی دیگر از زلزلهزدگان میگوید، روند خانهسازی برایشان به کندی پیش میرود.
او که سه عضو خانوادهاش را در زلزلههای اخیر هرات از دست داده، اکنون نگران وضعیت دیگر اعضای خانوادهاش است.
او به رادیو آزادی گفت، تا هنوز در زیر خیمه زندگی میکنند:
"به ما وعده دادند که خانه جور میکنند، ما ۱۷۰ فامیل هستیم، از ۱۷۰ فامیل ۱۰۰ خانه شرکت خافی گرفته که کارهایش هم هیچ پیش نرفته تا حالا تا نوروز احتمالاً ۲۰ خانهای جور کند، کارهایش بسیار آهسته پیش میرود."
عبدالباقی از روند کمکرسانی هم انتقاد دارد و مدعی است که کمکهای غذایی و دیگر اجناس مورد ضرورت زلزلهزدگان کاهش یافته است.
سازمان جهانی صحت هم روز شنبه با نشر گزارشی تأیید کرده که برخی زلزلهزگان هنوز هم در این هوای سرد در زیر خیمهها زندگی میکنند و دسترسیشان به مواد اولیه به ویژه غذا و آب محدود است.
در مورد چگونگی روند خانه سازی به زلزله زدگان یا فراهم کردن اماکن موقت به آنان در هوای سرد از حکومت محلی طالبان در هرات پرسیدیم، اما نثار احمد الیاس، سخنگوی والی طالبان در هرات و احمدالله متقی رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هرات و سخنگوی کمیسیون کمکرسانی به زلزلهزدگان این ولایت تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما ولیشاه بهره، عضو افتخاری کمیتۀ خانهسازی تاجران به زلزلهزدگان به رادیو آزادی گفت:
"شهرکهای مختلفی که به همت خود تاجران و مردمان خیر در ولسوالیهای گلران، زندهجان، رباطسنگی و غوریان روی دست گرفته شده کار به شدت جریان دارد و خیلی هم موفقانه پیش میرود، قرار بر این است که کلیدهای اینها قبل از زمستان به مستحقین داده بشود اما فعلاً در حال حاضر خیمههای که توزیع شده این مردم در زیر خیمهها زندگی دارند و کمکهای غذایی هم مقداری از طرف دولت، موسسات و مردم توزیع میشود برایشان."
در گزارش سازمان جهانی صحت همچنان آمده که در زمستان پیشرو وضعیت صحی زلزلهزدگان به ویژه کودکان، زنان و افرادی که از قبل بیماریهایی داشتند، به خطر مواجه است.
به گفته سازمان جهانی صحت ۲ هزار و ۹۰۱ نفر از زلزله زدگان در ماه نوامبر به عفونت حاد تنفسی و ۳۱۶ تن دیگر به اسهال حاد آبکی مبتلا شده بودند.
عیسی گل یک تن از زلزله زدگان ولسوالی زندهجان ولایت هرات هم از خیمه نشینی و بیماریهای پی هم چنین میگوید:
" یکی خوب میشه یکی پس مریض میشه یکی پس مریض میشه از همین هوایی سردی، حالا یکی را به شهر بردند که سینه بغل شده اینجا دواهای کلینیک بداد خوب نشد باز برادرش به شهر برد گفتند سینه بغل شده همه این مریضیهای طفلها ما از تاثیر همین سردی است".
بر بنیاد معلومات سازمان جهانی صحت، در نتیجۀ زلزله هفتم اکتوبر در هرات و پسلرزههای آن حدود ۲۷۵ هزار تن در ۳۸۲ قریه به گونۀ مستقیم تحت تأثیر قرار گرفته اند و به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که از این میان ۶۰ درصد آنها کودکان هستند.