هرچند وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان گفته است که اجازۀ انتقال کانتینرهای تاجران افغان از بندر کراچی در پاکستان داده شده است، اما مقامات افغان اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگویند که به ۴۰۰ کانتینر تاجران افغان که به گفتۀ مقامات پاکستان حاوی اقلام لیست سیاه اند، اجازه انتقال داده نشده است.
خان جان الکوزی، یکی از مسئولان این اتاق به رادیو آزادی گفت، پس از این اصول جدیدی بر روند انتقال اموال تاجران افغان از طریق بندر کراچی اعمال میشود که به ضرر این تاجران خواهد بود:
"حمل و نقل کانتینرها به گونۀ رسمی از دیروز بدین سو آغاز شده، ولی این برای یک بار مجاز خواهد بود، سپس شرایط جدیدی وضع خواهد شد، اما این کانتینرها حالا میآیند و به افغانستان تحویل داده میشود. برخی از مواد خام یک کمی خراب شده است، اما مواد غذایی و برخی اقلام دیگر آنقدر خراب نشده اند."
به گفته او، بر اساس قانون جدید حکومت موقت پاکستان از تجار افغان ۱۰ درصد مالیات و ۱۰۰ درصد ضمانت بانکی گرفته خواهد شد.
حکومت موقت پاکستان پس از نزدیک به دو ماه توقف، به بیش از ۳۰۰۰ کانتینر گیرماندۀ تاجران افغان در بندر کراچی اجازۀ انتقال را داد.
وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان ناوقت روز سهشنبه در صفحۀ ایکس خود از انتقال این کانتینرها خبر داد و صبح چهارشنبه نیز ویدیویی از ارسال کانتینرها از بندر کراچی را منتشر کرد که ظاهراً به سمت افغانستان در حرکت بودند.
شماری از تاجران افغان که کانتینرهای شان در بندر کراچی گیر مانده بود، به رادیو آزادی گفتند که میلیونها دالر خسارت دیده اند.
انور افغان زدران، یکی از این تاجران به رادیو آزادی گفت:
"برخی از مواد خوراکی در این کانتینر خراب شده است، برخی از آنها به تاریخ ختم خود نزدیک شده است. تاجران افغان میلیونها دالر خساره مند شده اند و من به تنهایی تا ۶۰ هزار دالر ضرر کرده ام."
نواب هاشمی، یکی دیگر از این تاجران افغان میگوید که حکومت پاکستان همه ساله چندین بار برای تاجران افغان چنین مشکلاتی را ایجاد میکند.
او خواستار حل دائمی این مشکل است:
"حکومت طالبان باید چنین یک پروتوکولی را با آنها امضا کند که در آینده این کانتینرها را متوقف نکند. حالا ۲۲۰ اقلام را غیرقابل حمل اعلام کرده، این یعنی چی؟ یکی خو منع انتقال مواد منفجره است که تاجران خود آن را انتقال نمیدهند ولی بالای انتقال سایر اقلام مانند البسه، وسایل بنجاره و تایرها نیز محدودیت وضع کرده اند."
به گفتۀ تاجران، حکومت موقت پاکستان انتقال ۲۲۰ قلم کالا را به افغانستان ممنوع کرده و آنها را در لست سیاه قرار داده است.
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخی نداد، اما مسئولان افغان اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگویند که اقدامات حکومت پاکستان مخالف توافقنامه "افتا" است.
افتا (AFTA) قرارداد تجارت آزاد آسیا است که کشورهای جنوب شرقی آسیا آن را به هدف حمایت از تولیداتشان در تمام کشورهای آسیایی ایجاد کرده اند.