لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۸

شکایت باشندگان شهر فراه از افزایش سگ های ولگرد


دو سگ ولگرد. باشندگاه شهر فراه از افزایش سگ های ولگرد در این شهر شکایت دارند
دو سگ ولگرد. باشندگاه شهر فراه از افزایش سگ های ولگرد در این شهر شکایت دارند

در کنار فقر و بیکاری حال افزایش گشت و گذار سگ های ولگرد هم به مشکلات روزمره مردم در فراه افزوده است.

رسا احمدی ۲۶ ساله باشنده ناحیه چهارم شهر فراه می‌گوید که چند روز قبل دو عضو خانواده شان را سگ های ولگرد گزید:
"بچه کاکای ما را متاسفانه همین یک هفته پیش پایش را گزید و بعد از آن زودتر نزد داکتر بردیم و دوا کار شد و یک نفر دیگر هم از خانواده ما دستش را سگ گزیده بود."

یونس ۳۵ ساله یک باشنده دیگر شهر فراه نیز از مشکل مشابهی سخن می‌گوید.

حدود دو هفته پیش شب هنگام سگ‌های ولگرد به او و خواهرزاده کوچکش آسیب رسانده بود.

یونس به رادیو آزادی می‌گوید:
"سگ های ولگرد چنان زیاد شده است که دسته جمعی و گروهی سر انسان‌ها حمله می‌کنند. مردم شهر همه به عذاب هستند. از دولت خواهش می‌کنم تا این‌ها را جمع آوری کنند."

رادیو آزادی خواست نظر مسئولان محلی طالبان در فراه را در این مورد بپرسد که برای جمع آوری سگ های ولگرد در فراه چه برنامه‌ای دارند؛ اما آنان تا تهیه این گزارش به پرسش های رادیو آزادی پاسخ ندادند.

عبدالرحمان افغان یک فعال مدنی در فراه است. او می‌گوید که تعداد سگ‌های ولگرد در شهر فراه به این دلیل بیشتر شده است:
"اکثریت این سگ‌های ولگرد از روستا ها، ولسوالی‌های فراه و دیگر مناطق دور دست این ولایت به شهر می‌آیند، چون فقر اقتصادی و بیکاری در جامعه بیداد می‌کند و مردم حتی توان این را هم ندارند که به سگ‌های شان غذا بدهند و آنان را نگهداری کنند از این لحاظ سگ ها در شهر افزایش یافته است."

افزایش سگ های ولگرد در شهر چه خطراتی احتمالی صحی را می‌توانند برای مردم به بار بیاورند؟

جاوید صدیقی داکتر حیوانی در شهر فراه پاسخ می‌دهد:
"افزایش سگ‌های ولگرد در سطح شهر باعث شیوع امراض مختلف می‌شود. عمده ترین و خطرناک ترین آن مرض را بیس یا به اصطلاح عام مرض سگ دیوانه که با آن گفته می‌شود عوامل اصلی آن ویروس است که می توانیم از طریق واکسین چه در انسان ها و چه در حیوانات از این مرض جلوگیری کنیم ولی این برنامه واکسین مصارف مالی هنگفتی را می طلبد."

ویروس رابیس سیستم عصبی انسان را هدف قرار می‌دهد و اگر به موقع معالجه نشود، می‌تواند کشنده باشد.

صدیقی به مسئولان محلی توصیه می‌کند که سگ‌های ولگرد نباید کشته شوند بلکه باید در عوض جمع آوری و واکسین شوند:
"در سال‌های قبل از طریق شاروالی برنامه هایی داشتند که سگ‌ها را از سطح شهر جمع آوری می‌کردند و از طریق مواد سمی داخل تکه های گوشت انداخته می‌شد و این سگ‌ها را می‌کشتند و از سطح شهر دور می‌کردند البته این روش در اصل غیر انسانی است و کشتن حیوانات درست نیست."

نجیب امینی مدافع حقوق حیوانات است.

او به رادیو آزادی می‌گوید که در صورتی که سگ‌های ولگرد از سطح شهرها جمع آوری و نگهداری شوند و آموزش ببینند، می‌توانند که هم برای جامعه و هم در برخی مسائل امنیتی به حکومت موثر واقع شوند:
"در کشورهای جهان اول و دیگر کشور ها از سگ ها استفاده های بسیار خوب می‌کنند، بخصوص سگ هایی که نسل های خوبتر هستند آنان را تربیه می‌کنند تا در ردیابی ماین‌ها و همچنان یک سلسله مسائل جنایی و امنیتی به دردشان می‌خورد. اگر امکانات باشد در این راستا یک برنامه و یک پلان خوب‌تری برنامه‌ریزی شود تا باشد که از سگ‌های ولگرد استفاده خوبتری صورت بگیرد."

XS
SM
MD
LG