لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۵ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۲۵

نظر سنجی: بیکاری و خانه‌نشینی از مشکلات عمده زنان خبرنگاران در افغانستان


نهاد زنان خبرنگار افغانستان
نهاد زنان خبرنگار افغانستان

نهادی موسوم به زنان خبرنگار افغانستان به روز یک‌شنبه نتایج یک نظر سنجی را که در دو ماه گذشته در کابل و برخی از ولایت‌ها انجام داده، نشر کرد.

بر اساس این نظرسنجی که ۲۰۰ خبرنگار زن در آن شرکت کردند، خبرنگاران زن با مشکلات زیادی از جمله بیکاری و خانه‌نشینی روبه‌رو هستند.

مشهوده، سروری معاون این نهاد در بارۀ بخشی از یافته‌های این نظرسنجی‌شان به رادیوآزادی گفت:
"در این نظرسنجی که از طرف نهاد زنان خبرنگار برگزار شده بود، حدود دو صد خبرنگار که حدود چهل فیصد مجموع کارکنان رسانه‌ای زن را می‌سازد، در مرکز و ولایات اشتراک کردند، ۴۵ درصد از شرکت کنندگان به این باور اند که بیکاری و خانه نشینی خبرنگاران زن بزرگترین چالش در برابر این زنان خبرنگار است."

در این نظرسنجی زنان خبرنگار عدم دسترسی به اطلاعات، نداشتن امنیت شغلی و روانی در رسانه‌ها، پوشیدن ماسک و اجباری شدن حجاب را از دیگر مشکلات در جریان فعالیت‌های رسانه‌ای‌شان عنوان کرده اند.

برخی از شرکت کنندگان در این نظرسنجی کاهش رسانه‌ها و بیکار شدن خبرنگاران را از مشکلات اصلی‌شان دانسته و برخی دیگر از بدرفتاری افراد حکومت طالبان با خبرنگاران زن شکایت کرده اند.

از این میان تنها ۲۵ درصد شرکت کنندگان این نظرسنجی گفته اند که از سال گذشته به این سو وضعیت زنان خبرنگار زن بهتر شده است.

رادیو آزادی تلاش کرد در بارۀ نتایج نظرسنجی نهاد زنان خبرنگار افغانستان نظر عبدالواحد ریان، رئیس نظارت از نشرات و مطبوعات وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان را بگیرد، اما او تا نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

پیش از این حکومت طالبان بارها مدعی شده که متعهد به آزادی بیان و فعالیت خبرنگاری در چوکات شریعت اسلام است، اما همواره محدودیت‌هایی را بر کار خبرنگاران از جمله خبرنگاران زن وضع کرده است.

این در حالی است که برخی از خبرنگاران زن در افغانستان می‌گویند، مشکلات در برابر آنان هنوز هم پا برجاست.

نیلاب رحیمی، یکی از آنان که در یکی از رسانه‌ها فعالیت دارد، می‌گوید، هنوز هم برخی محدودیت‌ها و مشکلات فرا راه خبرنگاران به ویژه خبرنگاران زن وجود دارد:
"از چالش‌هایی که ما به آن مواجه هستیم سانسور خبر است، عدم دسترسی به اطلاعات است، پوشیدن ماسک اجباری که حتی ما در بعضی کنفرانس‌ها می‌رویم تا ماسک نباشد اجازۀ داخل شدن را نمی‌دهند، وقتی مقام‌های بلند پایه کنفرانس می‌داشته باشند، ما نمی‌توانیم آنجا حضور داشته باشیم."

مروه یکی، از خبرنگاران زن در ولایت بلخ که اخیراً خانه‌نشین شده، به رادیو آزادی گفت، پس از بیکار شدن حالا با مشکلات اقتصادی و مشکل روحی و روانی گرفتار شده است:
"من فعلاً خانه نشین شدیم، مشکلاتی که دارم من با مشکلات روحی و روانی و اقتصادی روبه‌رو هستم، نه تنها من بلکه بیشتر بانوان خبرنگار که بیکار هستند با همین مشکلات روبه‌رو هستند، خدا کند به این مشکلات ما رسیدگی شود."

خبرنگاران زن شرکت کننده در نظرسنجی نهاد زنان خبرنگار افغانستان خواهان حمایت مالی خبرنگاران زن بیکار شده از سوی جهان، رفع تبعیض جنسیتی و مشکلات اقتصادی خبرنگاران و تغییر قوانین شده اند.

پیش از این هم نهادهای مختلف حمایت از خبرنگاران از جمله سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان وضعیت بانوان خبرنگار را به شدت نگران کننده دانسته بودند. این سازمان در گزارشی در اواخر ماه اسد سال جاری گفته بود که در حال حاضر تنها ۲۸۴ بانو مشغول کار رسانه‌ای در افغانستان هستند.

به اساس معلومات دفتر حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) پس از تحولایت سیاسی در افغانستان، حدود ۵۰ درصد رسانه‌ها غیرفعال شده است، نزدیک به ۷۰ درصد خبرنگاران و کارکنان رسانه‌ای کارخود را از دست داده اند و تعداد از کدرهای مسلکی خبرنگاری افغانستان را ترک کرده اند.

XS
SM
MD
LG