لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۷

دیدبان حقوق بشر: رهبران طالبان به "جرم آزار و اذیت جنسیتی" پاسخگو قرار داده شوند


ایجاد ترس و وحشت در میان زنان معترض با شلیک های هوایی از سوی افراد طالبان در کابل.
ایجاد ترس و وحشت در میان زنان معترض با شلیک های هوایی از سوی افراد طالبان در کابل.

دیدبان حقوق بشر از جامعۀ بین‌المللی می‌خواهد تا رهبران طالبان را "به جرم آزار و اذیت جنسیتی" در برابر زنان در افغانستان پاسخگو قرار دهد.

این سازمان روز دوشنبه با نشر ویدیویی از سرکوب اعتراضات زنان در افغانستان از سوی طالبان در شبکه ایکس خود یا توییتر سابق گفته که نقض حقوق بشر علیه زنان معترض شامل تحت پیگرد قرار گرفتن، آزار و اذیت، حمله، بازداشت خودسرانه و شکنجه است و میلیون‌ها دختر به دلیل سیاست‌های "زن‌ستیزانۀ" طالبان از دسترسی به آموزش متوسطه به بالا محروم هستند.

اما حکومت طالبان همواره مدعی شده که حقوق زنان و دختران در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است.

دیدبان حقوق بشر همچنان با اشاره به نظرسنجی اخیر موسسۀ تحقیقاتی گالوپ گفته که تنها ۱۱ درصد از زنان افغان می‌گویند که آزادی کافی دارند که به گفتۀ این سازمان "پایین‌ترین رقم در جهان" است.

دیدبان حقوق بشر همچنان یادآوری کرده که یک ارزیابی از سوی سازمان ملل متحد خواستار احیای همه حقوق زنان از جمله حق آموزش و اشتغال آنان است.

این در حالی است که شماری از دانش‌آموزان محروم از آموزش و تحصیل در افغانستان خواهان باز شدن دروازه‌های مکتب‌ها و پوهنتون‌ها از سوی طالبان اند.

اعتراض زنان معترض در کابل بخاطر مسدود شدن آرایشگاه ها از سوی حکومت طالبان
اعتراض زنان معترض در کابل بخاطر مسدود شدن آرایشگاه ها از سوی حکومت طالبان

یکی از آنان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو‌آزادی گفت:
"خواهشمندم از همه دختر خانم‌هایی که نمی‌توانند به تحصیل‌شان ادامه بدهند و پیشرفتی داشته باشند، انگیزه‌شان را از دست ندهند و امیدوار باشند و از طالبان هم خواهش می‌کنم تا دروازه‌های مکاتب را به روی دختران باز کنند تا آنها بتوانند جامعۀ ما را پیشرفت دهند."

در همین حال نظیفه حقپال، یکی از فعالان حقوق زن به رادیو آزادی می‌گوید، برای پاسخگو قراردادن طالبان میکانیزم‌های وجود دارد:
"برای تعقیب جنایت علیه بشریت و چگونگی به محاکمه کشانیدن متخلفین میکانیزم‌هایی وجود دارد در صورتی که این جرایم ابتدا مستندسازی شود اما در کوتاه مدت "چنین خواسته‌ها" می‌تواند به جهان آگاهی بیشتر بدهد تا اینکه تعزیرات بیشتر بر طالبان وارد شود و همچنان از به رسمیت شناختن طالبان کشورها خودداری کنند."

حکومت طالبان پس از برگشت به قدرت در آگست ۲۰۲۱، دروازه‌های مکتب‌ها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و در اواخر سال ۲۰۲۲ آنان را از رفتن به پوهنتون‌ها نیز منع کردند.

همچنان ممنوعیت کار در بسیاری ادارات دولتی و همه ادارات غیردولتی ملی و بین‌المللی و حتی رفتن به تفریحگاه‌ها، ورزشگاه‌ها، سفر بدون محرم در مسیرهای طولانی و حجاب اجباری از موارد دیگری اند که زنان و دختران افغان در افغانستان زیر حاکمیت طالبان تجربه می‌کنند.

پیش از این سخنگویان حکومت طالبان گفته اند که موضوع زنان مسئلۀ داخلی افغانستان است و نیاز نیست تا کشورهای جهان در مورد آن مداخله کنند.

اما در تازه‌ترین مورد نزدیک به دو ماه قبل سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان در دیدار با هئیت سازمان همکاری‌ اسلامی گفته بود که جهان و مردم باید تا فراهم شدن شرایط آموزشی برای دختران صبور باشند.

XS
SM
MD
LG