صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در اعلامیهای به مناسبت ۲۰ نومبر، روز جهانی کودک گفته که در حال حاضر دنیا مکان بسیار خطرناکی برای کودکان است.
این سازمان به بحرانهای جاری در برخی کشورها از جمله زلزلههای اخیر در غرب افغانستان اشاره کرده و گفته که رویدادهای طبیعی و درگیریها در بیشتر کشورها سبب شده که کودکان از ناامنی غذایی رنج ببرند.
صندوق کودکان ملل متحد افزوده که در حال حاضر گرسنگی از هر ۵ کودک، یک کودک را در سراسر جهان از بین میبرد و اینکه هر شب میلیونها کودک گرسنه به رخت خواب میروند، ناراحتکننده است.
این در حالی است که کودکان متضرر از زلزله در هرات میگویند که با از دست دادن همه اعضای خانواده و خانهشان هیچ سرپناهی برای بود و باش ندارند.
اسحاق ده ساله یکی از آنان که دانشآموز صنف چهارم مکتب است، میگوید که همه اعضای خانوادهاش را در زلزلهٔ هرات از دست داده است.
اسحاق بیخبر از روز جهانی کودک، نگران آینده و دلتنگ مادر و دیگر اعضای خانوادهاش است.
او حکایت تلخ از دست دادن خانوادهاش را به رادیو آزادی روایت میکند:
"ساعت ۱۱ از مکتب رخصت شدم، زلزله شد آمدم دیدم مادرم و خانوادهام زیر خاک شدند، تا آنها را بیرون کردیم دیدیم همه شهید شدند، فعلاً پیش کاکای خود هستم و سرپناه ندارم."
محمد از دیگر کودکان زلزلهزده در قریهٔ کشک هرات میگوید، پدرش را قبلاً از دست داده بود و به علت و فقر و ناداری کارگری میکرد.
محمد میگوید، زمانی که از کار برگشت، متوجه شد که زلزله خانه و خانوادهاش را از او گرفته بود:
"زمین شق میخورد، آمدم دیدم در سرخانه هیچ کسی نیست، همه شهید شدند، مادرم، چهار خواهر و برادرم بودند که شهید شدند، بدون سرپناه ماندم و هیچ کسی دیگر را نداریم."
با این حال، صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) به مناسبت روز جهانی کودک گفته که دست کم ۹۶ هزار کودک در اثر زلزله در غرب افغانستان به ویژه هرات آسیب دیدهاند و برای کمک به آنها، به ۲۰ میلیون دالر نیاز است.
بر علاوهٔ حوادث طبیعی فقر و بیکاری نیز از معضل دیگری است که سبب شده خانوادهها نتوانند تغذیه سالم و کامل را برای کودکانشان فراهم کنند.
شگوفه ۳۰ ساله که یک پسر سه ساله دارد و باردار نیز است میگوید، شوهرش بیکار است و پول دو وعدۀ غذایی کودکشان را ندارند.
او به رادیو آزادی گفت:
"یک بچه دارم، خودم هم تکلیف دارم، بچیم شب و روز چیغ میزند، مادر گرسنه هستم یک چیزی بتی، اما ندارم، شوهرم هم بیکار است روزانه برای کار هر چه میرود، اما کار نیست، در خانه هم چیزی ندارم که بفروشم و نان بخرم، وضعیت ما بسیار خراب است."
محب زغم، فعال حقوق کودک میگوید، وضعیت کودکان هیچ زمانی در افغانستان به گونهٔ ایدهآل نبوده و برعلاوهٔ مشکلاتی که پیش از این وجود داشت، مشکلات جدید نیز اضافه شده که محرومیت دختران دانشآموز از آموزش است.
او به رادیو آزادی گفت:
"به کودکان افغانستان چیزهای که فعلاً اولویت دارد، حق آموزش است، حق تغذیه سالم و خدمات صحی است که متاسفانه در افغانستان از این حق بخاطری محروم هستند که حکومت توانایی فراهم کردن خدمات در تمام افغانستان را ندارند و دیگر محدودیت طالبان بر کار زنان در ادارات غیردولتی سبب شده که این خدمات برای کودکان فراهم نشود."
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) میگوید که از بیش از ۲۹ میلیون افغانی که در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، نزدیک به ۱۶ میلیون آنان کودکان هستند.
گفته میشود که از این میان نزدیک به ۹۰۰ هزار کودک دچار سوءتغذیه شدید هستند.
۲۰ نومبر از سوی سازمان ملل متحد به هدف حمایت از کودکان به عنوان روز جهانی کودک نامگذاری شده است.