یافته های مشترک چهل کشور نشان میدهد که اختلالات روانی ناشی از استفاده از مواد مخدر در جهان به شدت در حال افزایش است و این اختلالات تنها در ده سال گذشته بیش از چهل فیصد بین انسانها افزایش یافته است.
این گزارش که به نشست کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل متحد در جینیوا ارایه شد، در آن آمده که افزایش در تولید و استفاده از مواد مخدر کیمیاوی نقش اساسی در اختلال روانی انسانها داشته است.
نماینده سویدن در اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد هنگام ارائه این گزارش در نشست کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل متحد گفت:
"ما شاهد قربانی گرفتن مواد مخدر از انسانها استیم، تعداد افرادِ متضرر از اختلاف مصرف مواد مخدر در جهان به (۳۹.۵) میلیون تن رسیده است. اختلال ناشی از مواد مخدر چندین مشکل صحی را برای انسانها به میان میآورد. بناء بر این، این مشکل صحی را میتوانیم تنها از راه تداوی، ارایه خدمات صحی و مراقبتهای اجتماعی بر طرف سازیم. بستری شدن داوطلبانه معتاد عامل موثری در تداوی اختلالاتِ ناشی از موادمخدر است. "
این هُشدار در رابطه به افزایش اختلال روانی میان انسانها به دلیل ترویج مواد مخدر کیمیاوی در حال است که مراجعه معتادان به مراکز تداوی در افغانستان نشان میدهد، اکثریت معتادانی که در گذشته از مواد مخدر نباتی استفاده میکردند، در سالهای اخیر به استفاده از مواد مخدر کیمیاوی رو آورده اند.
به تازه گی اتحادیه اروپا ده میلیون یورو را با اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد کمک کرد تا با استفاده از آن زمینه تداوی معتادان و افرادی را فراهم سازند که به دلیل استفاده از مواد مخدر به اختلالات روانی دچار شده اند.
مسوولان دفتر اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در افغانستان هنگام دریافت کمک نقدی اتحادیه اروپا تایید کرده که اختلال روانی ناشی از استفاده از مواد مخدر در افغانستان افزایش یافته است.
از سوی دیگر، داکتر لو داپنگ، نماینده سازمان صحی جهان هنگام دریافت این کمک گفته است:
" این کمک ده میلیون یورو با ما کمک خواهدکرد که تا یک حدی به مشکل اختلال روانی ناشی از استفاده از مواد در میان مردم رسیده گی کنیم. "
قابل یاد آوری است که اتحادیه اروپا سال گذشته نیز شانزده میلیون یورو را با این بخش کمک کرده بود.
داکتر محمد گل صمیم، متخصص تداوی معتادان میگوید، استفاده از مواد مخدر توازن دماغی انسان را برهم میزند و سبب تغیر در فکر و رفتار انسان میشود:
" جنون یک بیماری روانی است که تغیراتی را در نیرو ترانسمیترهای دماغی به وجود میآورد. نیرو ترانسمیترهای دماغی موادی است که بر رفتار، خُلق، حافظه و تمامی حالات روانی انسان تاثیر دارد. وقتی توازن این مواد تغیر بخورد، باعث تغیر در درک، شناخت، گفتار و رفتار انسان میشود. کسانی که از مواد مخدر استفاده میکنند، در مقایسه به افرادی که استفاده نمیکنند بیشتر به جنون مبتلا میشوند. "
داکتران متخصص میگویند که اختلال روانی و اعتیاد به مواد مخدر باید بگونه همزمان مورد تداوی قرار گیرد، زیرا اگر معتاد اعتیاد را ترک کند و اختلال روانی وی درمان نشود، عدم کنترول وی بر ذهن و رفتارش سبب میشود که بار دیگر به جمع استفاده کننده مواد مخدر بپیوندند و به استفاده از مواد مخدر رو بیاورد.
گزارش: مرسلین ارسلا