بیانیهای شدیدالحن حکومت طالبان در پیوند به کشته شدن صدها تن در انفجاری در شفاخانه «الاهلی عرب» در غزه، چند ساعت پس از این رویداد منتشر شد.
در این بیانیه آمده است که وخیم تر شدن احتمالی وضعیت در منطقه، راه را برای واکنشهای خارج از کنترل باز خواهد کرد.
ظرف کمتر از دو هفته سومین بیانیهای است که از سوی حکومت طالبان در پیوند به جنگ اسرائیل و گروه جنگجوی حماس و وضعیت در نوار غزه منتشر می شود.
در بیانیهای هفتم آکتوبر وزارت خارجه حکومت طالبان، در روز حمله حماس بر اسرائیل آمد که آنها حوادث در نوار غزه را به دقت زیر نظر دارند.
در ادامه گفته شده است که آنها هرگونه دفاع و مقاومت مردم «فلسطین» برای آزادی سرزمین و مقدساتشان را حق مشروع آنها می دانند.
اما طالبان هیچ گونه اشارۀ به حملات مرگبار گروه جنگجوی حماس بر اسرائیل نکرده اند.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا حماس را گروه تروریستی می پندارند، گروهی که از سال ۲۰۰۷ غزه را تحت کنترل خود دارد.
کابل در سیزدهم ماه آکتوبر صحنۀ اعتراض دهها تن بود.
در گزارش رویترز آمده است که معترضان بیرق فلسطین را حمل می کردند و علیه اسرائیل شعار میدادند.
سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان در چهاردهم آکتوبر در نشستی در ولایت پکتیا از آنچه سکوت مسلمانان در پیوند به حملات اسرائیل بر غزه خواند، ابراز تاسف کرد.
او افزود، هرچند در امور داخلی دیگران مداخله نمی کنند، اما با مسلمانان همدردی دارند.
سراج الدین حقانی یکی از افراد تحت پیگرد اداره تحقیقات فدرال ایالات متحده است و در بدل معلومات در موردش ۱۰ میلیون دالر پاداش تعیین شده است.
در میان این همه واکنش، تا زمان تهیه این گزارش جای هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان که خودش را امیر المومنین می خواند، خالی بوده است.
او به گونه علنی در مورد جنگ بین اسرائیل و گروه جنگجوی حماس تبصره نکرده است.
اما چرا؟
سنگر امیرزاده، فعال اجتماعی و صلح به رادیو آزادی چنین میگوید:
"هبت الله در هیچ مراسمی از افغانستان به شکل رسمی و علنی حضور ندارد. به این اساس ممکن غزه هم برایش بسیار اهمیت علنی بودن را نداشته باشد. به این خاطر تلاش می شود که از طریق بیانیه های رسمی سخنگوی شان این موارد بیان شود."
شماری از کارشناسان میگویند که طالبان درک و شناخت روشن از وضعیت کنونی ندارند.
عزیز آرینفر دیپلمات پیشین و آگاه امور سیاسی افغان به رادیو آزادی گفت که طالبان بیشتر با این موضوع با «احتیاط و ترس» برخورد میکنند:
"بسیاری از کارشناسان به این باور استند که اداره طالبان مستقل نیست و بسیار زیاد زیر تاثیر حلقات و محافل خاص در پاکستان است. بنابر این بدون اجازه آنها نمیتوانند که از خود اعلامیهای صادر کنند. به هر حال صدور اعلامیه از سوی طالبان تاثیری بر اوضاع در غزه ندارد."
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله، رئیس پیشین شورای عالی مصالحه ملی نیز تا کنون در مورد وضعیت جنگ بین اسرائیل و گروه جنگجوی حماس تبصره نکرده اند.
اما گروه ضد طالبان موسوم به «جبهه مقاومت ملی افغانستان» به رهبری احمد مسعود گفته است که بخاطر ادامه جنگ و ویرانی در سرزمین فلسطین عمیقاً نگران است.
این جبهه در ۱۵ آکتوبر در بیانیهای خواهان اقدام فوری سازمان ملل متحد برای توقف جنگ بین دو طرف شد.
اما ظاهراً نشانهای از ختم جنگ دیده نمیشود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، چهارشنبه، هژدهم آکتوبر نیز صدای چندین انفجار قوی در غزه به گوش رسید و دود غلیظ به هوا بلند شد.
پس از حملات گسترده هفتم آکتوبر توسط گروه جنگجوی حماس بر بخشی از اسرائیل در نزدیکی غزه و گروگان گرفته شدن نزدیک دوصد تن، اسرائیل از آغاز حملات تلافی جویانه بر اهداف حماس در نوار غزه خبر داد.
شمار کشته شدگان در اسرائیل پس از حملات هفتم اکتوبر گروه جنگجوی حماس حدود چهارده صد تن گزارش شده است.
مقامهای صحی در غزه گفته اند که از آغاز حملات اسرائیل در مجموع حدود دو هزار و هشتصد فلسطینی کشته شده اند.
در میان این درگیری، شفاخانهای در نوار غزه در هفدهم آکتوبر هدف انفجار قرار گرفت.
به گزارش رسانههای غربی، صدها تن در این رویداد کشته شدند.
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده هنگام دیدار از اسرائیل به روز چهارشنبه گفت، به نظر نمیرسد که انفجار در شفاخانۀ غزه کار اسرائیل باشد.
دو طرف یکدیگر را مقصر می دانند.
اسرائیل، گروه فلسطینی جهاد اسلامی را مسئول خوانده اما به گزارش خبرگزاری فرانس پرس وزارت صحت غزه گفته است که کشته شدن نزدیک پنجصد تن در شفاخانه کار اسرائیل است.