لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۱

روز جهانی غذا؛ عبدالقادر: روزهای که کار نکنم شکم گرسنه می‌خوابیم


یک خانواده فقیر افغان
یک خانواده فقیر افغان

همزمان با فرا رسیدن ۱۶ اکتوبر روز جهانی غذا، برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) می‌گوید، ۱‍۵ میلیون نفر یعنی یک سوم جمعیت افغانستان نمی‌دانند وعدۀ غذایی بعدی‌شان را از کجا بدست بی‌آورند.

دبلیو اف پی روز دوشنبه این مطلب را به مناسب روز جهانی غذا در شبکۀ ایکس خود نوشته است.

برنامۀ جهانی غذا به تازگی گفته که آنها به ۴۰۰ میلیون دالر کمک مالی نیاز دارند تا بتوانند مواد غذایی پیش از زمستان را تهیه کنند و حداقل به هفت میلیون نیازمند، کمک برسانند تا زمستان را سپری کنند.

دبلیو اف پی پیش از این گفته بود که به دلیل کمبود بودجۀ امسال روند کمک‌رسانی به ۱۲ میلیون نیازمند را در افغانستان متوقف کرده است.

این در حالی است که شماری از مردم افغانستان می گویند که غذای کافی ندارند و بعضی شب‌ها خود و کودکان‌شان گرسنه می‌خوابند.

عبدالقادر، باشندۀ شهر مزارشریف که پدر۶ فرزند است و روی جاده با کراچی دستی کار می‌کند به رادیو آزادی گفت، معمولاً نان خشک یا برنج وعده‌های غذایی آنان را تشکیل می‌دهد:
"تقریباً یک پیش روز و همچنان دو روز قبل همین رقم که چیزی خانه نه آوردم شهر رفتم کار کرده نتوانستم، دست خالی آمدم یگان وقت همین طور می‌شود که کار کرده نمی‌توانیم، طفل‌ها گریه و ناآرامی می‌کنند، بعد مجبور می‌خوابند چاره نیست، طفل‌ها را همین طور که نگوییم نمی‌شود، می‌گویم فردا بخیر غذا می‌آورم که بیدار شدی برایت غذا می‌دهیم و این طور و آن طور."

در عین حال یک بانو، باشندۀ شهر کابل که به سوءتغذیه گرفتار است و نخواست نامش در گزارش ذکر شود، در مورد مشکلاتش به رادیو آزادی چنین گفت:
"زیاد مشکلات اقتصادی داریم کرایۀ خانه و مصرف خانه را پوره کرده نمی‌‎توانیم، بسیار ضعیف و سوءتغذیه هستم سن‌ام خرد است، اما اگر بیبینید کاملاً تعجب خواهید کرد که این زن چند ساله باشد."

روز ‌شنبه فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر در گزارشی گفته بود که در حال حاضر ۸۴۰ هزار مادر و ۳.۲ میلیون با سوءتغذیۀ حاد و متوسط روبه‌رو هستند.

بر اساس آمار دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) در حال حاضر ۲۹.۲ میلیون تن در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند و از این میان ۶ میلیون تن با قحطی یک قدم فاصله دارند.

حکومت طالبان اما بارها گفته که وضعیت بشری در افغانستان به حدی بحرانی نیست که در گزارش سازمان‌های بین المللی بازتاب داده می‌شود.

اما فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر به روز شنبه در گزارشی از بررسی وضعیت بشری افغانستان گفت اثرات دهه‌ها جنگ، رویدادهای طبیعی مانند زلزله و خشکسالی و نگرانی‌ها از شرایط حفاظتی بشری از عواملی تشدید کنندۀ اند که افغانستان را به کشوری که یکی از بدترین بحران‌های بشری را در جهان تجربه می‌کند، مبدل کرده است.

از سوی هم داکترحمیرا فرهنگیار هماهنگ کنندۀ برخی کمک‌ها به خانواده‌های نادار در افغانستان می‌گوید، کمک‌های بشردوستانه نمی‌تواند به حل مشکل فقر در درازمدت کمک کند.

او در صحبت با رادیو آزادی روی فراهم ساختن زمینه‌های کاری در افغانستان تأکید کرد:
"این کمک رسانی‌ها به شکل مقطع‌یی خواهد بود و درد مردم را دوا نخواهد کرد، بسیار زیاد رنج‌آور است که یک جوان تحصیل کردۀ ما بخاطر کمک برود ثبت نام کند، در حالی که نیروی کاری بسیار خوب دارد، بخاطر گرفتن یک بوجی آرد یا برنج برود. بنااً حکومت(طالبان) می‌تواند برنامه‌های خوبی برای رفع این مشکل داشته باشد و یکی از برنامه‌هایی که می‌تواند وضعیت اقتصاد کشور را بهبود ببخشد، ایجاد زمنیۀ کار برای جوانان است."

توزیع مواد غذایی به افراد بی بضاعت در ولایت هرات - عکس از آرشیف
توزیع مواد غذایی به افراد بی بضاعت در ولایت هرات - عکس از آرشیف

بر اساس گزارش جهانی "بحران‌های غذایی"، افغانستان در میان هفت کشوری قرار دارد که بخشی از جمعیت آن با گرسنگی و خطر مرگ مواجه هستند.

در این گزارش که ۵ ماه قبل نشر شد، آمده که مردم افغانستان در سال ۲۰۲۲ میلادی بدترین کمبود مواد غذایی را داشته اند.

گفتنیست که ادارۀ غذا و زراعت سازمان ملل متحد ۱۶ اکتوبر را در سال ۱۹۷۹ به عنوان روز جهانی غذا اعلام کرد.

هر سال از این روز به هدف جلب توجه و اقدام علیه گرسنگی و سوء‌تغذیه و در کنار آن، برای تأکید روی هماهنگی تلاش‌های جهانی برای آینده‌ای که در آن هیچ کس گرسنه به بستر خواب نرود، بزرگداشت می‌شود.

XS
SM
MD
LG