یک منبع آگاه در سفارت افغانستان در ترکیه در صحبت با رادیو آزادی تأیید کرد که دولت ترکیه محمد زبیر ودان، دیپلمات معرفی شده از سوی حکومت طالبان را پذیرفته است.
به گفتۀ این منبع که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد ناماش در این گزارش ذکر شود، دیپلمات تازه معرفی شده از سوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان به عنوان سکرتر اول نمایندگی در سفارت افغانستان در انقره کار خود را آغاز کرده است.
به گفته منبع، سفارت ترکیه در کابل به این دیپلمات جدید ویزه داده است و کار او تنها در بخش اقتصادی خواهد بود.
منبع گزارشها در بارۀ معرفی دو دیپلمات دیگر به این سفارت از سوی وزارت خارجۀ طالبان را رد کرد.
پیش ازین شماری از رسانهها گزارش داده بودند که وزارت خارجه حکومت طالبان برعلاوه زبیر ودان دو دیپلمات دیگر را نیز به این سفارت معرفی کرده است.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان پیش از این یک دیپلمات دیگرش را به قنسولگری افغانستان در شهر استانبول ترکیه فرستاده بود.
منابع میگویند که در حال حاضر ۱۲ دیپلمات افغان به شمول زبیر ودان در سفارت افغانستان در انقره حضور دارند.
ترکیه مانند دیگر کشورها تا به حال حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته، اما به دو دیپلماتش در سفارت و قنسولگری افغانستان در این کشور اجازۀ فعالیت داده است.
امیر رامین، سفیر نظام پیشین جمهوریت همچنان در سمتش باقی مانده و برخی دیپلماتهای دیگر نظام پیشن نیز در ترکیه بسر به میبرند.
برخی آگاهان سیاسی و دیپلماتهای پیشین در بارۀ پذیرفتن دیپلماتهای طالبان از سوی دولت ترکیه تحلیلهای متفاوت دارند، اما تأکید همهشان بر این است که این به معنای به رسمیت شناختن حکومت طالبان نیست.
شکریه بارکزی، سفیر پیشین نظام جمهوری مخلوع در ناروی به رادیو آزادی گفت:
"نوع تعامل که امروز طالبان در دنیایی دیپلماتیک با کشورها دارند، بخشی از تعامل است که آنها در قطر در زمان دولت داکتر اشرف غنی هم داشتند. یعنی داد و ستد بین اینها و آنها وجود داشته است. حتا سفر هیئت گروه طالبان به کشورهای مانند مسکو به معنای به رسمیت شناختن آنها نیست."
بانو بارکزی میافزاید، تا زمانی که طی یک اعلامیه رسمی کشورها طالبان را به رسمیت نشناسند، این تعامل نمیتواند نشان دهندۀ به رسمیت شناسی باشد.
در همین حال سمیع یوسفزی، آگاه امور سیاسی میگوید، هر چند حکومت طالبان به رسمیت شناخته نشده، اما برای تسهیل خدمات برای شهروندان افغانستان در کشورهای مختلف، دیپلماتهای شان پذیرفته میشود:
"ترکیه میخواهد مسائل مردم افغانستان حل شود، از همین رو به گونۀ غیررسمی دیپلمات طالبان اجازه حضور داشته باشند و روابط دو کشور بهتر شود، بدون اینکه رسمیت شناسی طالبان را در نظر داشته باشند."
این در حالی است که سفارت افغانستان در هند روز یکشنبه فعالیتهایش را به استثنای خدمات عاجل قنسولی متوقف کرد.
سفارت افغانستان در هند روز شنبه در اعلامیهای دلیل توقف فعالیتهایش را عدم حمایت کشور میزبان و عدم حمایت دیپلماتیک و نبود حکومت مشروع و فعال در افغانستان عنوان کرده است.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان چندی پیش در برنامهای زیر نام "حسابدهی دولت به ملت" گفته بود که در حال حاضر در ۱۵ کشور نمایندگی دیپلماتیک دارند.