لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۰۹

روز جهانی گردشگری؛ وضعیت صنعت گردشگری در افغانستان چگونه است؟


بند امیر ولایت بامیان
بند امیر ولایت بامیان

نجیب الله یک تن از گردشگران افغان و باشندۀ ولایت میدان وردک است.

او می‌گوید، حتی در زیر حاکمیت طالبان نیز به ولایات مختلف سفر تفریحی داشته است.

نجیب الله به رادیو آزادی گفت که در حال حاضر فضای گردشگری در افغانستان کاملاً مردانه شده است:
"مثل کاپیسا و ولسوالی‌های مختلفش تگاب و نجراب و صیاد رفتم، طرف‌های تخار رفتم، خیلی ولایت‌های دیگر هم رفتم در کل فضا فضای مردانه است".

روح‌الله هم می‌گوید، امسال در ولایات فاریاب، بلخ، بامیان، جوزجان و بدخشان برای دیدن اماکن دیدنی و تفریحی رفته است.

او می‌گوید امنیت راه‌ها خوب است، اما حضور گردشگران همانند سابق نیست:
"هیچ مشکلی نیست در مسیر راه به خاطر جمع می‌توانند به چکر و سیاحت بروند و میله کنند، اما یک تفاوت دیگری که نسبت به قبل است او این است که مردم مثلاً خیلی زیاد در همین جاهای میله تعداد‌شان خیلی کم است، مثلاً در بند امیر در گذشته‌ها می‌دیدیم خیلی زیاد مردم می‌رفتند به چکر و حالا که بروی نفوس و تعداد مردم خیلی کم شده."

نظری یک تن از باشندگان ولایت هرات هم که در ماه‌های اخیر به چند ولایت افغانستان سفر کرده، از کسادی بازار مردمان برخی از این ولایات حکایت دارد:
"ولایات زیبای پروان، کاپیسا و پنجشیر از مناطق سرسبز و خوش آب و هوا و غنی از منابع طبیعی می‌باشند، مردم این ولایات بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند، اما در این اواخر از نگاه اقتصاد و کسب و کار بسیار متزلزل و ناراضی بودند".

مناره های تاریخی ولایت هرات
مناره های تاریخی ولایت هرات

ثریا اساس، باشندۀ ولایت بامیان نیز از حال و هوای تفریحگاه بند امیر و کم رونق شدن بازار کاروبار در آن محل سخن می‌گوید:
"به صفت اینکه بروی سیاحت بکنی و ببینی و روحیه و آب و هوایش به سرت بخورد، مشکلی نیست اما اینکه قبلاً می‌خواستی بسیار زیاد پر هیجان باشد و با انگیزه بروی قبلا‌ً می‌رفتی و از تفریح لذت می‌بردی آنچنان نیست. برای فعلاً ممنوعیت‌های بر بند امیر وضع شده که فعالیت و عواید دکانداران را متاثر ساخته".

محمد خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان به تاریخ ۴ سنبلۀ امسال رفتن زنان و دختران به بند امیر را ممنوع اعلام کرد.

رادیو آزادی خواست در پیوند به این موردها نظر حکومت طالبان را داشته باشد، اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌ها پاسخ نداد.

اما حیات الله مهاجر فراهی، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در همایشی که به روز چهارشنبه به مناسبت روز گردشگری در کابل راه اندازی شده بود، از افزایش تعداد گردشگران خارجی در افغانستان خبر داد.

او در بخشی از سخنرانی خود در این همایش که از سوی تلویزیون ملی تحت حاکمیت طالبان نشر شد، گفت:
" از آمدن امارت اسلامی ۴ هزار و ۲۰۰ گردشگر خارجی که به کشورهای مختلف تعلق داشتند، از مناطق مختلف کشور دیدن کردند و این آمار روز به روز زیاد می‌شود".

با این هم شیر دل پاسون، آگاه امور اجتماعی می‌گوید در صورتی که حکومت طالبان ممنوعیت‌ها از صنعت گردشگری را حذف نکند، حضور خارجیان به افغانستان کم خواهد شد:
"اگر همینطور محدودیت‌ها روز به روز بالای اماکن تفریحی زیاد شود، به نظر من شاید به مرور زمان گردشگران هم آمدن خود را کم کنند، بخاطری که آنان اینگونه تصور می‌کنند که به افغانستان محدودیت است و احتمال دارد بالای ما هم محدودیت وضع شود".

آرشیف - شماری از سیاحان در ولایت هلمند
آرشیف - شماری از سیاحان در ولایت هلمند

در دو دهه گذشته صنعت گردشگری در افغانستان در حال رشد بود، اما شماری از گردشگران داخلی اکنون می‌گویند، پس از اینکه حکومت طالبان گردشگری زنان و دختران را منع کرده، بر روی این صنعت و چرخۀ اقتصادی مردمان برخی ولایات تاثیر منفی گذاشته است.

از سال ۱۹۸۰ به این سو سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد، روز جهانی گردشگری را به عنوان مراسم بین‌المللی در ۲۷ سپتامبر جشن می‌گیرد. این تاریخ به عنوان این روز در سال ۱۹۷۰ انتخاب شد، روزی که اساسنامۀ سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد به تصویب رسید. تصویب این اساسنامه نقطۀ عطفی در گردشگری جهانی محسوب می‌شود.

امسال از روز جهانی گردشگری زیر نام "گردشگری و سرمایه‌گذاری سبز" بزرگداشت می‌شود که نیاز به سرمایه گذاری‌های بیشتر و هدفمندتر برای اهداف توسعۀ پایدار، نقشۀ راه سازمان ملل متحد برای جهانی بهتر تا سال ۲۰۳۰ را برجسته می‌کند.

XS
SM
MD
LG