"بعد از سقوط افغانستان این سومین مدال است که من زیر تیم پناهندگان کسب میکنم و خوشبختانه توانستم که در این مدت زمان خیلی کم قهرمانی اروپا را کسب کنم."
ذکیه خدادادی در تیم پناهندگان فرانسه به تازگی در رشته پاراتکواندو مدال طلا گرفت.
این ورزشکار ۲۳ ساله در وزن ۴۷ کیلوگرام حریفان خود از ترکیه و اوکراین را در مسابقات پارا قهرمانی اروپا در شهر روتردام هالند به تاریخ ۱۴ آگست ۲۰۲۳ شکست داد.
ذکیه خدادادی زمانی که در تابستان ۱۴۰۰ افغانستان بدست طالبان سقوط کرد، مثل صدها هزار تن دیگر دیارش را ترک کرد و سرانجام به شهر پاریس در فرانسه رسید.
او که اکنون با خانوادهاش در پاریس زندگی میکند به رادیو آزادی میگوید که برایش آزاردهنده بود که نتوانست این مدال را از آدرس تیم ملی پاراتکواندوی افغانستان کسب کند:
"بعد از اینکه قهرمان شدم؛ شاید خیلیها ویدیوهای مرا در شبکههای اجتماعی دیده باشند که بخاطر بیپرچم بودن و بیکشور بودن نتوانستم جلو گریههای خود را بگیرم، درد بزرگ داخل سینه من بود بخاطر اینکه یک ورزشکار در کنار اینکه مدال را میگیرد یک ارمغان آوردن است که باید زیر بیرق کشور خود سرود بخواند و گریه کند، گریه شوق."
ترک افغانستان برای این ورزشکار افغان آسان نبود، او دوشبانه روز در میدان هوایی کابل ماند و سپس به فرانسه منتقل شد:
"متاسفانه وقتیکه کابل سقوط کرد من تا ۱۷ آگست در کابل بودم بعد از دو شبانه روز سپری کردن در میدان هوایی کابل به همکاری استرالیا و فرانسه توانستم از کمربند امنیتی به داخل میدان راه پیدا کنم."
ذکیه خدادادی متولد ولایت هرات در غرب افغانستان است. او از بدو تولد از یک بازو معلول است.
ذکیه میگوید که در ۹ سالگی می خواست که بایسکل یا دوچرخه سوار ماهر شود؛ ولی به دلیل سنتی بودن جامعه هرات به این آرزو نرسید و پس از آن در سال ۲۰۰۸، آموزشهای خود را در رشته پاراتکواندو در یک مکان سربسته در ولایت هرات آغاز کرد.
آغاز این کار با واکنش برخی از اقارب ذکیه نیز روبرو شده بود:
" کلمات و حرفهای خیلی بدی به من میزدند که تو دستت نیست تو معلول هستی تو را خدا زده. همچنین القاب خیلی زشت و سختی می گفتند، حتی بعضی وقت میگفتم که دیگر مکتب را ادامه نمیدهم و ورزش نمیکنم ولی پدر و مادرم انگیزه میدادند که برو اشکال ندارد."
اما زمانی که ذکیه در سال ۲۰۱۶ در مسابقات قهرمانی پاراتکواندوی آسیا شرکت کرد و توانست مدال نقره را به دست آورد، زندگیاش برای همیشه تغییر کرد:
"همان مدال زندگی من را عوض کرد، همه بخاطر حرف هایکه زده بودند پشیمان شدند و همه بسیار خوشحال شده بودند."
ذکیه موفق به کسب ۶ مدال از جمله قهرمانی اروپا شده است.
مدالهای او برنز، نقره و آخرین مدال طلا بود که به زنان افغان که تحت محدودیتهای گسترده حکومت طالبان در افغانستان زندگی می کنند اهدا کرد.
طالبان پس از آنکه در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ برای بار دوم در افغانستان حاکم شدند محدودیتهای زیادی را بر دختران و زنان افغان از جمله کار، آموزش و ورزش وضع کردند.
با این حال، فعالان حقوق زن در افغانستان میگویند که قهرمانی ذکیه خدادادی به جهانیان نشان داد که زنان افغانستان اگر محدود نباشند میتوانند در همه بخشها قهرمان شوند.
فروزان جلیلی یکی از فعالان حقوق زن به رادیو آزادی گفت:
"قهرمانی ذکیه جان برای همه ما مبارک است او نشان داد که زنان افغان شجاع و قوی هستند و با هر محدودیت مبارزه میکنند، او الگو است برای ما زنان و دخترانی که در افغانستان زندگی میکنیم."
ذکیه خدادادی برای مسابقات بیشتر آمادگی گرفته است.
او به رادیو آزادی میگوید که قرار است در ۱۹ و ۲۲ سپتامبر در مسابقات بزرگ بینالمللی در مکسیکو شرکت کند.
خدادادی همچنان میگوید که توانسته کارت دعوت مسابقات تابستانی المپیک ۲۰۲۴ پاریس را دریافت کند.
او امیدوار است که بتواند جایگاه زنان ورزشکار افغان را در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ برجسته کند:
"هدف من شرکت در بازیهای ۲۰۲۴ پاریس است و من در حال آمادگی برای برگزاری این مسابقات هستم."