برخی از آگاهان مسائل سیاسی به این باور هستند که اگر نمایندهای از آدرس افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اشتراک میکرد، میتوانست روابط دیپلماتیک، تجاری و سیاسی این کشور با جهان را تأمین کند.
هفتاد و هشتمین مجمع سازمان ملل متحد به روز دوشنبه به وقت امریکا آغاز میشود و برای ۸ روز ادامه خواهد یافت.
عزیز معارج، دیپلمات پیشین و از آگاهان امور سیاسی در صحبت با رادیو آزادی گفت، نیاز بود تا طالبان خواستهای مشروع جهان را می پذیرفتند و با تأمین حقوق شهروندان افغانستان و ایجاد یک حکومت مشروع، در نشستهای بزرگ جهانی شرکت میکردند.
اما به گفتۀ او، سخنرانی نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز میتواند برای رسانیدن صدای مردم افغانستان به جهان موثر باشد:
"نیاز بود تا طالبان شرایط مشروع جهان را بپذیرند، دولت معیاری را بسازند، حقوق اتباع را بپذیرند حق تحصیل، حق سپردن کار به اهل کار، این مسایلی بود که باید اصلاحات و تغییرات میآورد تا جهان آن را به رسمیت میشناخت و حالا یک نماینده در سازمان ملل متحد میداشتند، با آنهم به هر صورت نصیراحمد فایق نمایندۀ افغانستان در آنجا هستند و احتمال میرود در این نشست اشتراک کند و تا حدودی میتواند صدای مردم افغانستان را بلند کند."
هنوز مشخص نیست که نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در هفتاد و هشتیمن مجمع این نشست سخنرانی خواهد کرد یا نه.
در نشست دو سال قبل مجمع سازمان ملل متحد طالبان با فرستادن نامهای از سازمان ملل متحد خواسته بودند تا حضور سهیل شاهین را به عنوان نمایندۀ آنان در این نشست بپذیرد، اما درخواستشان پذیرفته نشد.
طالبان همواره ادعا کرده اند که حکومتشان مشروع و همهشمول است، آنچه که مورد تأیید جامعۀ جهانی قرار نگرفته است.
از سوی هم احمد سعیدی، دیپلمات پیشین و از آگاه سیاسی اشتراک افغانستان در مجمع سازمان ملل متحد را مهم عنوان میکند، اما میگوید که افغانستان فاقد حکومتی است که معیارها را برای اشتراک در چنین نشستها تکمیل کند:
"ملل متحد یک نهاد بزرگ جهانی است که اشتراک در آن بسیار با ارزش است، اما متاسفانه ما حکومتی ندارم که جایگاه و لیاقت آن را داشته باشد در مجمع سازمان ملل متحد اشتراک کند."
در این حال پیش از این انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد گفته بود که حقوق زنان و دختران در افغانستان محور اصلی همه نگرانیهای آنها است و این موضوع در آجندای هفتادوهشتمین مجمع عمومی این سازمان شامل خواهد بود.
طالبان از زمان حاکمیتشان تا کنون از سوی سازمانهای بینالمللی بر نقض حقوق بشری در افغانستان به ویژه وضع محدودیتها بر زنان و دختران متهم هستند.
در ۵۴مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که هفته قبل برگزار شد، وضعیت حقوق بشر در افغانستان رو به وخامت خوانده شده است.
آنچه که طالبان نمیپذیرند و بارها گفته اند که بر حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان مطابق به شریعت اسلامی متعهد هستند.
هر سال رهبران جهان در مجمع عمومی ملل متحد گرد هم میآیند و برای رسیدن به اهداف توسعۀ پایدار با سخنرانیها تعهدشان را تجدید میکنند.
در دوسال گذشته چوکی افغانستان در مجمع سازمان ملل متحد خالی بود و مشخص نیست که در این نشست چگونه خواهد بود.