دو سال پیش در چنین روزی طالبان دروازۀ مکاتب را بروی دختران بالاتر از صنف ششم بسته کردند، اما با گذشت دو سال هیچ اقدامی برای بازگشایی آن صورت نگرفت.
همزمان با دوساله شدن بسته بودن دروازههای مکاتب به روی دختران در افغانستان، سازمان ملل متحد و دانش آموزان دختر در افغانستان از حکومت طالبان میخواهند که دروازههای تعلیم را بروی دختران باز کنند.
انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد به روز دوشنبه در صفحۀ ایکس خود ممنوعیت تحصیل دختران را یک اقدام ضد بشری و غیرقابل توجیه خواند که به گفتۀ وی، در درازمدت به کل کشور آسیب خواهد رساند.
او بار دیگر از طالبان خواسته است که به دختران اجازه دهند تا به مکتب بروند.
صندوق ملل متحد زیر نام "آموزش منتظر نمیماند" همچنین از طالبان خواسته است که محدودیتهای تحصیلی دختران را رفع کند.
این صندوق در اعلامیهای که امروز دوشنبه به تاریخ ۱۸ سپتامبر منتشر کرد، اعلام کرد که ۸۰ درصد دختران افغان که تعداد آنها ۲.۵ میلیون نفر است، از تحصیل محروم شدند.
این سازمان همچنین ممنوعیت تحصیل دختران را نقض حقوق بشر خوانده و از طالبان خواسته است که به دختران فرصت تحصیل بدهند تا بتوانند در ساختن کشور جنگ زدۀ خود سهیم باشند.
در همین حال برخی از دانشآموزان دختر نیز از حکومت طالبان میخواهند که برای ادامۀ این محدودیتها بهانه و توجیه نسازند و به آنها اجازه بدهند که به مکاتبشان باز گردند.
یکی از دانشآموزان یکی از مکاتب دولتی که به دلیل مسائل امنیتی نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"دو سال کامل شد که مکتب ما شروع نشد، دل ما تکه تکه است، ما هنوز هم انتظار داریم مکتب ما شروع شود."
فاطمه، دانشآموز صنف هفتم یکی از مکاتب دولتی در کابل نیز از طالبان میخواهد که برای گشایش مکاتب دخترانه اقدام کنند، زیرا به گفتۀ او، ادامۀ تعطیلی مکاتب توجیهی ندارد:
"ما دو سال است که نمیتوانیم به مکتب برویم، به مکتب که برویم حجاب داریم و هیچ کار غیرقانونی انجام ندادیم که مکتب به خاطرش بسته شده باشد، از امارت اسلامی میخواهیم که مکتب ما را هر چه زودتر باز کنند."
اگرچه مقامات طالبان همواره گفتهاند که محدودیتهای تحصیل دختران موقتی است، اما پس از گذشت دو سال از تعطیلی مکاتب دخترانه، تاریخ دقیق رفع محدودیتهای تحصیل دختران را اعلام نکردهاند.
سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ طالبان چندی پیش در ولایت هرات و ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی آنان یک هفته پیش در گفتوگو با تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان گفتند که رفع ممنوعیت تحصیل دختران به زمان نیاز دارد و و از مردم خواستند که صبور باشند.
طالبان در طول حکومت دو سالۀ خود بارها محدودیتهایی را برای دختران و زنان افغان در زمینه تحصیل، کار و سایر فعالیتهای اجتماعی اعمال کرده اند.
اقدامات آنها واکنشهای گستردهای را در داخل و خارج برانگیخته است.
اگرچه طالبان همواره گفته اند که این محدودیتها تا امر ثانی و موقتی است، اما پس از گذشت دو سال، این محدودیتها نه تنها که کاهش نیافته، بلکه افزایش هم یافته است.