"موسیقی سرزمین خاموش" عنوان دومین دور کنسرتهای آرکستر جوانان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان است که پس از نقل مکان اعضای آن به پرتگال برگزار میشود.
قرار است یکی از این کنسرتهای آنان روز چهارشنبه، ۶ سپتامبر در تالار ویکتوریا، تالار معروف و تاریخی سوئیس برگزار شود.
اولین دور کنسرتهای این آرکستر در سال ۲۰۲۲ در پرتگال برگزار شده بود.
مسئولان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان میگویند، این هنرمندان قصد دارند کنسرت دیگری را در ۱۱ سپتمبر در مقر سازمان ملل متحد در ژنیو و در آستانۀ نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برگزار کنند.
احمد ناصر سرمست، رئیس این انستیتوت در بارۀ برگزاری این کنسرتها به رادیو آزادی گفت که در کل ده کنسرت اجرا میشود که یکی از کنسرتهای مهم آنها سهشنبه شب برگزار شد:
"امروز کنسرت مهم و اساسی دیگری داریم در یکی از تاریخیترین و با اعتبارترین سالونهای کنسرت جهان سالون وکتوریا هال در شهر ژنیو که به خوبی سپری میشود و یک فرصت خوبی است برای بیداری اذهان جهان در رابطه به نقض حقوق موسیقی مردم افغانستان و دادخواهی برای بانوان افغانستان که این کنسرت ما در مقر سازمان ملل متحد در ژنیو اجرا میشود."
به گفتۀ آقای سرمست، اعضای آرکستر جوانان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان را دختران و پسران دانشآموز این انستیتوت تشکیل میدهند که رهبری آنها را یک رهبر آرکستر پرتگالی که از سوی انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در پرتکال استخدام شده، به عهده دارد.
آقای سرمست در بارۀ برنامۀ دیگر آرکستر جوانان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان گفت:
"بعد از کنسرتهای سوئیس یک تعداد از اعضای آرکستر جوانان برای یک سفر مشترک کاری با جوانان ایران جمهوری فدرالی آلمان به بن مسافرت دارند که به هدف بیداری اذهان عامه و آگاهیدهی در رابطه به نقض حقوق بشر، نقض حقوق موسیقی مردم افغانستان و نقض حقوق بانوان افغانستان توسط طالبان میباشد."
وی گفت که در ماه آیندۀ میلادی آرکستر بانوان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان (زهره) نیز اولین کنسرتشان را بعد از برآمدن از افغانستان در فرانسه برگزار خواهند کرد.
دروازۀ انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در ۱۵ اگست، همزمان با ورود طالبان به کابل بسته شد.
اما مسئولان این انستیتوت توانستند که اعضای آنرا به پرتگال انتقال دهند و از آنجا فعالیتهایشان را از سر گیرند.
هرچند طالبان به گونۀ روشن از محدودیت کامل بر موسیقی چیزی نگفته اند، اما موسیقی را حرام میداند و در بخشهایی از کشور از برخورد خشونتآمیز آنان با نوازندگان و کسانی که موسیقی میشنوند، گزارش شده است.
گزارشها و ویدیوهایی از شکستاندن آلات موسیقی از سوی نیروهای طالبان نیز به نشر رسیده است.
این رفتارهای طالبان باعث شد که تعدادی از هنرمندان موسیقی در افغانستان در واکنش به آن گفته بودند که مجبور هستند کشور را ترک کنند.
انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در ۲۰ جون ۲۰۱۰ با تلاشهای احمد ناصر سرمست در چارچوب وزارت معارف نظام جمهوری مخلوع افغانستان گشایش یافت که به یکی از فعالترین نهادها در بخش آموزشهای موسیقی حرفهای در افغانستان مبدل شده بود.