مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت٬ روز سهشنبه در نامهای به اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در پیوند به شمار آسیب دیدگاه حملات شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) خبر داد.
بر اساس معلومات ارائه شده از سوی این مرکز بیش از ۳۷۷۴ تن در پی حملات شاخۀ خراسان گروه داعش در افغانستان از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تا ماه می ۲۰۲۳ کشته و زخمی شده اند.
این مرکز در نامهای که به مناسبت ۵۴مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به اعضای این شورا فرستاده، نوشته که بیشتر اقلیتهای قومی و مذهبی چون هزارهها، شیعهها، صوفیان و سیکها هدف بمبهای دستساز گروه داعش بوده اند.
مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت همچنان افزوده، از زمانیکه طالبان به گفتۀ این مرکز "به زور افغانستان را تصرف کردند" حملات داعش در اماکن مذهبی افزایش یافته است.
یک تن از دختران پایتختنشین که نمیخواهد نظر به حساسیت موضوع و چالشهای امنیتی از او در گزارش نام گرفته شود، میگوید، شوهر خالهاش در حملۀ سال گذشته داعش در منطقه وزیراکبرخان کابل کشته شده است.
این دختر میگوید شوهر خالهاش فرد ملکی بود و تنها نانآور زن و فرزندانش بود.
"سال قبل یعنی در روز جمعه در پیش مسجد وزیر اکبر خان وقتی انفجار شد در آنجا شوهر خالهام شهید شد که از او چند طفل باقی مانده، ۴ دختر و ۲ پسر و خانمش، تنها سرپرست و نانآور خانواده بود، برای ما گفته شده که این حمله از طرف داعش بوده، خانمش البته مشکلات اقتصادی زیادی را دارد و در مشکلات زیادی است."
او از جامعۀ جهانی میخواهد که در مبارزه با گروههای تروریستی گامهای جدی بردارند.
بر اساس گزارشها، در حملۀ مقابل مسجد وزیر اکبر خان در شهر کابل که به تاریخ ۲۳سپتامبر سال ۲۰۲۲ رخ داد، دست کم ۷ تن کشته و ۴۱ تن دیگر زخمی شدند.
اسدالله ندیم، آگاه امور امنیتی به رادیو آزادی میگوید، هرچند اکنون داعش در فعالیتهایش در افغانستان دست باز ندارد، اما حضور آن خطرناک است:
"در حقیقت داعش در فعالیت خود دست باز ندارد، اما این به این معنی نیست که داعش در افغانستان موجودیت نداشته باشد، بخصوص این شبکهها سازماندهی زیر بوریایی یا محرم دارند، در اکثر موارد یعنی توجه را جلب نمیکنند، حتی استخباراتها بسیار به مشکل پی میبرند به فعالیت شبکهای و فعالیت محرم اینها، بنااً موجودیت داعش خودش یک خطر است، لینها هر لحظه میتوانند هر چیز را مورد حمله قرار بدهند".
ریچاد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان هم در ماه سپتامبر ۲۰۲۲ گفته بود، به نظر میرسد حملات علیه اقلیتهای مذهبی ماهیت سیستماتیک دارد.
او حملات اینچنینی را جنایت علیه بشریت خوانده بود.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به گزارش اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد که فعالیت و تهدیدات گروه داعش را در افغانستان نگران کننده خوانده بود، گفته بود که فعالیت عملیاتی داعش به صفر نزدیک شده است.
مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت همچنان طالبان را نیز متهم کرده که پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان تبعیض جنسیتی در برابر زنان و دختران را ادامه میدهند و با سیاستهای محدود کننده، آنان را از حقوق انسانی محروم کرده اند.
داعش مسئولیت آخرین انفجاری را که به عهده گرفت، هفتۀ پیش در سرک دارالامان کابل رخ داد و ۲ کشته و ۱ زخمی برجای گذاشت.