لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۰

طالبان اجازهٔ استخراج معدن زمرد پنجشیر را صادر کردند٬ قرار است هزاران تن مصروف کار شوند


یک کارگر معدن در پنجشیر توته استخراج شده یی زمرد را نشان داده است
یک کارگر معدن در پنجشیر توته استخراج شده یی زمرد را نشان داده است

بعد از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان کار استخراج معدن زمرد در ولایت پنجشیر از سوی طالبان محلی در این ولایت توقف داده شده بود . اما حالا مقامات طالبان در این ولایت از آغاز کار دوباره در این معادن خبر میدهند.

ابوبکر صدیق سخنگوی والی طالبان در ولایت پنجشیر که در این مورد با رادیو آزادی صحبت میکرد گفت:

"زمرد پنجشیر در ولسوالی حصه اول و قریه سفید شیر،دره مکونی و همچنان قریه خنج وجود دارد،کار روی استخراج معدن قبلا به دلایلی متوقف شده بود،هفته گذشته روند توزیع جواز به کارگران معدن آغاز شد،در این هفته کار عملی آغاز می شود،در حدود چهار هزار نفر در این معدن قبلا هم مصروف بودند،و با آغاز دوباره به همین مقدار نفر مصروف کار می شوند،استخراج معدن توسط مردم صورت می گیرد."

طالبان بعد از به قدرت رسیدن بیشتر از هر چیزی به خاطر جمعآوری عواید خود بر معادن افغانستان تکیه کرده اند.

تصویر آرشیف: دو تن از کارگران معدن زمرد در پنجشیر
تصویر آرشیف: دو تن از کارگران معدن زمرد در پنجشیر

فرهاد الله ۲۷ ساله باشنده قریه آب دره ولسوالی عنابه ولایت پنجشیر است که در معدن زمرد کار میکند و از این طریق نفقه خانواده هشت نفره خود را تهیه می کند. وی میگوید:

"در معدن زمرد کار می کنم، وضعیت اقتصادی در ولایت پنجشیر خوب نیست،در اینجا مردم مصروف کار در معدن زمرد بودند که از طرف امارت اسلامی متوقف شد،اما حالاخوشبختانه به مردم جواز داده شد،که کار را آغاز کنید،ما خواهان این استیم که معدن های دیگر نیز در ولایت پنجشیر ، از قبیل معدن طلا و دیگر معدن ها را باید برای ما فعال بسازند."

انجینر فیض الله سروری یک تن از باشنده گان ولسوالی حصه اول ولایت پنجشیر است که برای کار در معدن زمرد در این ولایت آماده گی دارد:

"پانزده سال میشود که تجربه کار در معدن را دارم،در معدن بیروچ و زمرد کار کرده ام ،از زمانی که امارت اسلامی آمده یک فیصدی تعیین کرده و برای ما جواز داده که کار کنید”

طی ۲۰ سال گذشته در زمان نظام جمهوری، حکومت افغانستان۱۲۶ معدن کوچک و متوسط را به قرارداد داده بود، اما بر اساس معلومات وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان، ۸۲ معدن دیگر به این تعداد اضافه شده است.

این در حالیست که حکومت طالبان، به دلیل استخراج غیرقانونی معادن افغانستان و صادرات غیر شفاف آنها ، مورد انتقاد قرار دارد.

کارگران روز های طولانی را در یک ساحه مشخص در جستجوی زمرد سپری می کنند.
کارگران روز های طولانی را در یک ساحه مشخص در جستجوی زمرد سپری می کنند.

سید باقر محسنی یک تن از کارشناسان مسایل حکومت داری است که بالای شیوۀ استخراج معادن افغانستان توسط طالبان انتقاد میکند:

«اخیرا رویه های نامناسبی برای استخراج معدن روی کار گرفته شده،طالبان توانمندی اقتصادی و یا مالی برای سرمایه گذاری روی معادن ندارند، به همین اساس تلاش می کنند که از هر درآمد برای شان تأمین و یا تکمیل بودجه کنند،در شرایط موجود با توجه به فقر عمومی اقتصادی و توجه به مردم پنجشیر همان روال به مردم ادامه پیدا کرده و طالبان برای مردم چیزی جدیدی را تحمیل نکرده.»

حکومت طالبان در گذشته نیز در بخش استخراج معادن به دلیل این که گویا قراردادها و قوانین معیاری برای استخراج معادن وجود ندارد مورد انتقاد قرار گرفته است.

اما شمار زیادی از مردم عام که بیشتر به عواید روزمره و زمینۀ کاریابی، در شرایط دشوار اقتصادی می اندیشند، از استخراج معادن راضی به نظر میرسند.

XS
SM
MD
LG