یان ایگلند، رئیس شورای مهاجران ناروی (انآرسی) میگوید، از میان ۳۴ ولایت افغانستان، موارد سوء تغذیه حاد در ۲۵ ولایت این کشور بیشتر از وضعیت اضطراری شده و بیم آن میرود که این رقم افزایش یابد.
یان ایگلند ناوقت روز چهارشنبه در صفحهٔ تویتر خود نوشته که کاهش کمکها و تغییر اقلیمی برای آنهای که اکنون به کمکها نیاز مبرم دارند یک سناریوی وحشتناکتری را به میان میآورد.
او همچنان گفته، ۱۵،۳ میلیون افغان با کمبود مواد غذایی حاد روبهرو اند و به علت کمبود شدید بودجه برای کسانی که باید برایشان کمک شود، کمک مواد غذایی کاهش یافته است.
یان ایگلند هشدار داده که اگر مشکل کمبود بودجه حل نشود، ممکن است که برنامههای کمک مواد غذایی تا پایان سال روان تمام شود.
او پیش از این نیز بر کشورهای عضو ناتو انتقاد کرده بود که با کودکان آسیب پذیر از فقر کمک مواد غذایی نمیکنند و این کشور را در بحران بشری تنها گذاشته اند.
در همینحال برخی از افغانها نیز میگویند، اخیراً برای خوردن چیزی ندارند.
نقیب احمد باشندهٔ کندهار که دختر اش سوء تغذیه شده به رادیو آزادی میگوید، بهخاطر بیکاری و مشکلات اقتصادی دراز مدت نتوانسته غذای مناسب به خانم و دختر اش فراهم کند، به همین علت او دچار سوء تغذیه شده است:
"دختر من سوء تغذی است، زیرا نه برای مادرش غذای مناسب پیدا نمیشد، غذاییکه برایش نیاز بود و نه برای کودک چیزی را شروع کرده ایم که او را از سوء تغذی نجات دهد."
یک خانم در کابل که کودک هشت ماه دارد و نمیخواهد ناماش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، برای خوردن چیزی ندارد و از همینرو کودکاش سوء تغذیه شده است:
"خودم و کودکام که سوء تغذیه است، برای خوردن چیزی نداریم، یعنی آن قدر که بخورم و برای او شیر شود، با مشکلات زیادی مواجه هستم، امروز هم در خانهام نان نبود."
رئیس شورای مهاجران ناروی و برخی از افغانها درحالی از افزایش سوء تغذیه و فقر در افغانستان خبر میدهند که پیش از این دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود، افغانستان از کشورهای مواجه با بحران بشری بزرگ در جهان است که ۲۹،۲ میلیون نفوس آن به کمکهای بشری نیاز دارند، ۳ میلیون نفوس آن با قحطی روبهرو اند و ۳،۲ میلیون کودک آن سوء تغذیه هستند.
اوچا همچنان گفته بود که تغییرات اقلیمی در افغانستان، خشکسالی، زلزله، برفکوچها و طوفانها ٬ عدم دسترسی و کمبود مواد غذایی را بیشتر میسازد و سوء تغذیه را نیز افزایش میدهد.
هرچند پیش از این مقامهای طالبان ادعاها و گزارشها در مورد بحران بشری و اقتصادی در افغانستان را رد کردهاند، اما پس از حاکمیت دوباره طالبان که کمکهای بینالمللی به این کشور کاهش یافته و بهخاطر محدودیتهای آنها، بیشتر مؤسسات کمکهای خود را متوقف کرده یا کاهش دادهاند، همواره گزارشهای از افزایش فقر و سوء تغذیه در افغانستان از سوی بیشتر نهادهای بینالمللی منتشر شده است.