ریاست زراعت طالبان در ولایت پنجشیر در حالی از موجودیت گیاه های وافر طبی درکوه های این ولایت خبر میدهد که پنجشیر در ۱۲۰ کیلو متری شمال کابل در فصل های بهار و تابستان طبیعت گوارا دارد و زمینه رشد گیاه های مختلف در چنین هوای خیلی مساعد است.
مردم محل گیاه های دارویی را در همین دوفصل جمع آوری میکنند.
برخی از باشنده گان مسن ولایت پنجشیر می گویند در سالهای گذشته برای معالجه بیماری های شان از گیاه های وحشی استفاده میکردند که تا هنوز در دامنه های این کوه ها ده ها بته دارویی وجود دارد .
شیر علی رازی مدیر عمومی تکنالوژی جدید ریاست زراعت حکومت طالبان در ولایت پنجشیر دراین مورد در صحبت با رادیو آزادی گفت :
"در ولایت پنجشیر ما تمام نباتات طبی را سروی کردیم. نباتات عمده ای که شامل سروی بود ۳۹ نوع است. از این نباتات در خود قریه ها استفاده میشد،تنها تجارتی که از این گیاه ها میشود عبارت از خینه کاه است که چند سال میشود که جمع آوری شده و در ولایت های کابل،غزنی به فروش میرسد و از این بابت به صورت تکت ، مالیه گرفته می شود."
بگفته برخی از متخصصین دارو های گیاهی ، حنا یا خینه کاه یک نو ع گیاه سبزرنگ خود رو یا وحشی است که برای رنگ آمیزی پوست ، مو و ناخن ها و همچنین پارچه هایی از جمله ابریشم ، پشم و چرم استفاده می شود.
بگفته وی از این گیاه برای درمان زردی ، ترمیم زخم و جلوگیری از التهاب پوست استفاده می شود و گیاه نامبرده در افغانستان موارد استفادهٔ زیاد دارد .
از گیاه های طبیعی پنجشیر در طب سنتی به صورت گسترده استفاده میشود
در ولایت پنجشیر از سالهای گذشته گیاه های مختلف دارویی را با نامهای سنتی محلی می شناسند. در این مورد محی الدین قیومی متخصص داروهای گیاهی می گوید :
"در فصل گرما که بعضی دوا ها بسیار موثر است که یکی زرشک که در فصل گرما فشار خون را پایین میکند،زرشک یگانه دوایی است که فشار خون را پایین میارد و چربی را می سوزاند،کسانی که وزن زیاد دارد زرشک آنها را لاغر می سازد،در پهلوی زرشک رواش است که همین خاصیت را دارد،و همچنان کاسنی است که چربی جگر را از بین میبرد،سیستم دفاعی بدن را بالا می برد."
در مورد اظهارات آقای قیومی داکتر عبدالحسیب نصرت معالج امراض داخله در صحبت با رادیو آزادی چنین می گوید:
"هردو بخش هم طب سنتی و طب صنعتی جایگاه خاص خود را در بین مردم دارد و هر دو در بعضی موارد خود شان را مطرح کرده،بالای طب صنعتی بیشتر سرمایه گذاری شده،ما بیشتر می فهمیم در مورد اثرات مطلوب و نامطلوب ادویه که در طب صنعتی استفاده می شود،در وطن ما از گذشته تا به حال مردم استفاده می کنند از طب سنتی،گیاه های که در وطن ما است دوا ساخته می شود،برای مردم عرضه می شود و از آن استفاده می کنند."
داکتر نصرت دراین مورد بیشتر میگوید :
"متاسفانه با آن اندازه که تحقیقات روی طب صنعتی صورت می گیرد،دوای که به دسترس مردم قرار می گیرد در این بخش آن مطالعات نشده،به همین دلیل است که ما نمی توانیم سنجش درست داشته باشیم،که این دوا ها که از گیاه ها ساخته می شود،اثرات مطلوب و نامطلوب را شکل اساسی درک کنیم،به همین دلیل در بیشتر موارد از استفاده آن باید جلوگیری شود."
برخی از ساکنان ولایت پنجشیر میگویند در این ولایت گیاه های دارویی فراوان وجود دارد که تاحال فروشات شان رایج نبود تا در جمع آوری این بته ها مردم محل برای بهبود اقتصادشان فکر میکردند.
احمد سردار یکی از این باشنده گان ولایت پنجشیر است.
"خار مرغیلان از اهمیت زیادی برخوردار است و به تکلیف گرده زیاد مفید است که در کنار دریاچه ها،جویبار ها و اکثراً در زمین های زراعتی پیدا می شود،مردم ما هم زیاد استفاده می کنند،جمع کرده خشک می کنند و بعد از آن آسیاب می کنند و از این دوا جور می کنند."
او خواهان این است که باید این گیاه ها به خارج صادر شود.
"اگر دولت بازار برای فروش همین گیاهان جور کند و در آن جا به فروش برسانیم برای ما زیاد مفید است،که از این طرق عواید بدست میاید و اقتصاد مردم خوب میشود،خواست ما این است که همین قسم یک بازار را برای ما مهیا کنند."