لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۹ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۵۸

مشکور: تصمیم طالبان در مورد توقف فعالیت نهادهای بین‌المللی در بخش آموزش کودکان تکان دهنده است


کمیسیون مستقل حقوق بشر نظام پیشین جمهوریت افغانستان که در خارج از کشور فعالیت دارد با نشر اعلامیه‌ای تصمیم احتمالی حکومت طالبان مبنی بر متوقف ساختن فعالیت نهادهای بین‌المللی در بخش آموزش کودکان در افغانستان را تکان دهنده خوانده است.

شکرالله مشکور، سخنگوی این کمیسیون که از سوی طالبان منحل اعلام شده روز یک‌شنبه به رادیو آزادی گفت، اعمال محدودیت بر آموزش کودکان افغان از سوی حکومت طالبان خلاف موازین حقوق بشر است:
"کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان هر نوع محدودیت در راستای تعلیم و تربیه را خلاف موازین حقوق بشر و دین مقدس اسلام دانسته از رهبری طالبان می‌خواهد تا از رویکردهای خلاف حقوق بشری و ظالمانه دست بردارد."

این در حالیست که صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) به روز پنج‌شنبۀ هفته گذشته گفت که ممکن حکومت طالبان فعالیت سازمان‌های بین‌المللی را که برای ۵۰۰ هزار کودک افغان در مناطق دور دست در ۲۱ هزار صنف محلی آموزش می‌دهند منع کند.

استیفان دو جاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی از این موضوع، توقف احتمالی روند آموزش در صنوف محلی برای کودکان در افغانستان را گامی به سوی عقب خواند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یونیسف گزارش داده بود که تلاش می‌کنند اطلاعات بیشتر در مورد گزارش‌هایی به دست بی‌آورند که به اساس آن، رهبران طالبان نمی‌خواهند سازمان‌های خارجی مستقیماً در بخش آموزش دخالت داشته باشند.

حکومت طالبان تا اکنون در مورد چگونگی تصمیم برای توقف فعالیت‌های آموزشی یونیسف و شرکایش در افغانستان ابراز نظر نکرده و ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و بلال کریمی معاون او هم به پرسش‌های رادیو آزادی در این باره پاسخ ندادند.

اما آصف ننگ، معین و سرپرست وزارت معارف نظام پیشین جمهوریت نتایج برنامه‌های یونیسف در هماهنگی با وزارت معارف در ۲۰ سال گذشته را موثر خواند.

او به رادیو آزادی گفت، این برنامه‌ها شامل ایجاد صنوف درسی برای کودکان محروم از آموزش در مناطق دوردست است:
"البته اگر این برنامه متوقف شود و بدیل آن نباشد، طبعاً تاوان است، اگر شش لک طفل از یک بخش تعلیمی محروم بماند این بسیار صدمۀ بزرگ است اما اگر جبرانش باشد که معارف خودش به مصرف بودجۀ ملی این کار را پیش ببرد حرف خوب است، با وصف اینکه این برنامه فقط و فقط پروگرام تعلیمی بوده و دیگر هدفی نداشته است."

از زمان به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان در افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱ دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را ندارند و از ماه دسامبر سال گذشته میلادی بر تحصیلات عالی آنان نیز ممنوعیت وضع شده است.

اخیراً گزارش‌ها از مداخلات طالبان در امور کاری دفترهای سازمان ملل متحد بیشتر شده است که چندی پیش برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) در افغانستان هم به رادیو آزادی گفت که از ماه اپریل به این‌سو روند توزیع کمک‌ها را در ولایت غور به دلیل مداخلات طالبان متوقف کرده است.

XS
SM
MD
LG